Ozvěny dne 12. 4. 2002

12. duben 2002
Ozvěny dne

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

Situace mezi Palestinou a Izraelem

Násilí na Blízkém východě pokračuje. V centru Jeruzaléma rozmetal výbuch autobusovou zastávku. Útok si vyžádal nejméně 6 mrtvých a přes 70 zraněných. K atentátu se přihlásily brigády mučedníků od Al-Aksá, které jsou ozbrojeným křídlem palestinského hnutí Fatah, blízkého Jásiru Arafatovi. Pachatelem byla žena, která na svém těle odpálila nálož v okamžiku, kdy nastupovala do autobusu. Místo bylo plné lidí, kteří se vraceli z blízkého tržiště. Za vzkaz Palestinců Powellovi označil atentát mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emanuel Nahshon. Šéf americké diplomacie Colin Powell se dopoledne přímo v Jeruzalémě sešel s izraelským premiérem Arielem Šaronem. Nedohodli se na ukončení izraelské operace na palestinských územích. Šaron se ale nechal slyšet, že by mohla brzy skončit. Útok v Jeruzalémě neodradí vládu Spojených států od snahy prosadit na Blízkém východě příměří. Z Washingtonu se hlásí zpravodajka Českého rozhlasu Olga Krupauerová.

Prezident Bush podle mluvčího Bílého domu Ariho Fleischera odsoudil dnešní sebevražedný útok v centru Jeruzaléma. Pachatelé útoku patří podle Fleischera mezi ty, kteří si nepřejí mír. Prezident Spojených států se nenechá tímto útokem odradit od své snahy udělat vše pro to, aby Izraelci a Palestinci uzavřeli příměří. Řekl v Bílém domě Ari Fleischer. Výbuch v Jeruzalémě ještě zkomplikoval už tak náročnou misi amerického ministra zahraničí Colina Powella, který se krátce před útokem setkal s izraelským premiérem Arielem Šaronem. A který má na zítřek naplánovanou schůzku v Ramalláhu s palestinským předákem Jásirem Arafatem. Americká média spekulují o tom, že útok Al-Aksá, ozbrojeného křídla Arafatova palestinského hnutí Fatah, je snahou bojkotovat americkou snahu o mír na Blízkém východě.

Mocná exploze otřásla také jemenskou metropolí Saná. Nálož explodovala nedaleko rezidence bezpečnostního činitele Muhammada Riska Hamadáního, který se podílel na pátrání po stoupencích Usámy bin Ládina. Incident si podle jemenských oficiálních zdrojů nevyžádal žádné oběti na životech a nenapáchal žádné rozsáhlejší škody. Městskou čtvrť, ve které sídlí také americké velvyslanectví, policie urychleně uzavřela.

Přezbrojení u Rádia Svobodná Evropa

Budovu Rádia Svobodná Evropa v centru Prahy už hlídají jen dva transportéry místo původních čtyř. Armáda svou těžkou techniku odvezla a nahradila ji dvěma policejními obrněnými vozidly. Bezpečnostní opatření se tímto krokem ale nesnížila. Také dopravní omezení zůstávají stejná. Pokračuje František Lutonský.

Noční výměna vojenské techniky proběhla z prostého důvodu. Armáda své obrněnce potřebuje.

Zdeněk Kroutil, mluvčí pozemních sil: Pokud já mám informace, tak všechno proběhlo v naprostém pořádku. Problémy nebyly. Že to bylo v tu dobu, kdy to bylo, tak to bylo z důvodů, abysme nenarušovali dopravu.

Řekl Radiožurnálu mluvčí pozemních sil Zdeněk Kroutil. Vojenské transportéry teď po více než půl roce parkují v jedné pražské posádce. I když teď rádio hlídají místo čtyř obrněnců pouze dva, neznamená to, že by se bezpečnostní opatření snížila.

Stanislav Gross, ministr vnitra: K tomu nemáme v tuto chvíli podklady, abychom intenzitu opatření mohli snížit.

Potvrzuje ministr vnitra Stanislav Gross. Ten připomněl, že transportéry mají budovu chránit hlavně kolmému nájezdu na svodidla.

Jiří Kolář, policejní prezident: Protože ona by kolmý nájezd těžkého nákladního automobilu nemusela udržet. Jakýkoliv jiný úhel potom už vylučuje proražení.

Upřesňuje policejní prezident Jiří Kolář. Podle něj se nezmění ani dopravní situace. Magistrála tak zůstane stažena pouze do dvou pruhů a silnice u Svobodné Evropy bude i nadále neprůjezdná. Řidičům by ale nepomohlo ani, kdyby obrněnci a zátarasy zmizely. Byly tu totiž naplánované opravy.

Bezpečnostní prověrka v JE Temelín skončila

V Temelíně skončila bezpečnostní prověrka Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Inspektoři ze Spojených států, Kanady a Francie prověřili stav ochrany elektrárny. Více Jitka Kramářová z českobudějovické redakce Českého rozhlasu.

Teď se prověřoval konečný stav zajištění fyzické ochrany elektrárny. Vedoucí mise David Eck k prvním výsledkům řekl.

David Eck, vedoucí mise: Celý týden jsme hovořili se zaměstnanci fyzické ochrany, procházeli jsme elektrárnu a prováděli určité zkoušky. Ochranný systém na Temelíně je zcela srovnatelný se stejnými systémy v západní Evropě. Je velice moderní a dobře udržovaný. Všichni zaměstnanci jsou profesionály a je zde i velmi silná bezpečnost.

Slabá místa, jsou-li v případě Temelína nějaká, odmítli vzhledem k tomu, že se jedná o utajované informace, oba komisaři komentovat. Vedoucí odboru ochrany a telekomunikací ČEZ Elektrárna Temelín Julius Szabó na toto téma dodává.

Julius Szabó, odbor ochrany a telekomunikací: Neexistuje opatření, neexistuje systém, který dokáže stoprocentně vyloučit jakákoliv rizika. Pokud někdo tvrdí, že takový systém existuje, tak lže a není to pravda.

Zával v dole Doubrava na Karvinsku

Zával v dole Doubrava na Karvinsku nepřežil 45letý horník. Jeho kolegové ho z horniny okamžitě vyprostili. Přivolanému lékaři se ho však už nepodařilo zachránit. Případem se zabývá policie, která nařídila soudní pitvu. Mluvčí OKD Radek Chalupa Radiožurnálu řekl.

Radek Chalupa, mluvčí OKD: Na místo byl okamžitě povolán lékař společně s báňskými záchranáři. Po vyproštění byly ihned zahájeny oživovací pokusy, ale postiženého se nepodařilo zachránit. Příčiny mimořádné události stanoví vyšetřující komise pod vedením Obvodního báňského úřadu v Ostravě.

Letos jde už o druhý smrtelný pracovní úraz v dolech OKD. V polovině února na následky vážného zranění hlavy zemřel v dole ČSA na Karvinsku 25letý horník, na kterého spadla část výztuže a rozdrtila mu lebku.

Vyšetřovatelé určili příčinu výbuchu v hotelu Oharka

Vyšetřovatelé zřejmě určili příčinu výbuchu v lounském hotelu Oharka. Katastrofu podle předběžných výsledků šetření způsobil jeden z bojlerů v suterénu hotelu. Neštěstí si před 11 dny na velikonoční pondělí vyžádalo 6 obětí, 15 zraněných a škodu přes 15 milionů korun. Podrobnosti má spolupracovník Radiožurnálu David Hertl.

Vyšetřování zatím odhalilo, že u jednoho ze tří bojlerů nefungoval termostat, který reguluje přívod proudu. Vadná instalace umožnila přehřátí vody v bojleru na více než 150 stupňů Celsia. Nahromaděná pára pak roztrhla nádobu ohřívače na dvě půlky a vymrštila je proti jedné z nosných zdí domu. Předběžné výsledky vyšetřování, které vedl ústecký inspektorát bezpečnosti práce, musí ještě potvrdit odborníci kriminalistického ústavu. Pokud se prokáže porušení bezpečnostních předpisů, může být majiteli, případně uživateli objektu vyměřena pokuta od 500 tisíc do milionu korun.

Stručný přehled zpráv

Plzeňský krajský soud na neurčito odročil kauzu řidiče, který loni opilý v Plzni usmrtil tři lidi na tramvajovém ostrůvku. Senát si vyžádal revizní psychiatrický posudek.

Koruna končí bouřlivý týden o 80 haléřů silnější než na jeho počátku. Jedno euro dnes koupíte za 29,95 korun.

Ředitelem pražské Státní opery jmenoval ministr kultury Pavel Dostál správního ředitele tohoto divadla Jaroslava Vocelku.

Dálniční obchvat Plzně

Dálniční obchvat Plzně se stává realitou. Ředitelství silnic a dálnic zahájilo stavbu jihovýchodní části. Přes 8,5 kilometru dlouhý úsek Ejpovice, Černice za téměř 3 miliardy korun je součástí tahu z Prahy do Rozvadova a dále do Německa. Řidiči by ho měli plně využívat od prosince roku 2004. Už rok předtím by mohli používat jeden jízdní pás, který ulehčí dopravě v centru Plzně. Financování stavby má z poloviny zajistit úvěr od Evropské investiční banky. Zbylou polovinu uhradí stát. Získání půjčky závisí na Poslanecké sněmovně, která bude zákon o čerpání úvěru schvalovat tento měsíc.

České dráhy ztrácejí zákazníky

České dráhy ztrácejí zákazníky. Tvrdí to odborový předák Jaromír Dušek, podle kterého jsou denní tržby nižší než v loňském roce. Problémy se podle něj týkají hlavně osobní dopravy.

Jaromír Dušek, odborový předák: Naše údaje ukazují o poměrně razantním poklesu ve všech námi sledovaných oblastech, razantním poklesu počtu cestujících, byť se úroveň tržeb drží na loňské úrovni. A to vlivem významného zdražení a také, bych řekl, vlivem jednorázových prodejů, které nastaly na začátku roku. Prodejem například senior pasu nebo zákaznických karet a jiných produktů, které mají, řekněme, dlouhodobější charakter.

Vedení ČD ale tvrdí, že se počet cestujících zvýšil. A to minimálně o 4 %. Tržby z osobní dopravy byly například v lednu o 108 milionů korun vyšší. To představuje zlepšení o více než 30 %.

Ministr zahraničí Slovenské republiky v ČR

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel má stále výhrady k tak zvaným Benešovým dekretům. V Linci společně s hornorakouským zemským hejtmanem Josefem Pühringerem prohlásil, že jsou stále účinné, diskriminující a s evropským právem neslučitelné. Pühringer další přeshraniční přestřelku zmírnil konstatování, že ani Temelín, ani Benešovy dekrety nesmějí bránit v rozvíjení kontaktů s lidmi v Česku. Na naši stranu se postavil slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Ujistil šéfa naší diplomacie Jana Kavana, že výpady k dekretům prezidenta Beneše považuje za umělé kladení překážek rozšíření EU. Jednání v Černínském paláci sledoval Robert Mikoláš.

Česká i Slovenská republika budou v otázce Benešových dekretů postupovat společně. To je výsledek dnešního jednání obou ministrů. Podle Kukana je navíc téma dekretů minulostí. A kritické výpady na ně považuje šéf slovenské diplomacie za kladení překážek ve vytváření budoucnosti v Evropě.

Eduard Kukan, ministr zahraničí Slovenské republiky: To je velmi špatný postoj. Už i s ohledem na to, co víme od vysokých představitelů EU. A nemáme zájem na tom, abysme my sami iniciativně oživovali tuto debatu nebo tyto diskuse.

Podobně se vyjádřil i Jan Kavan.

Jan Kavan, ministr zahraničí: Já jsem přesvědčený, že není nutné z tohoto problému dělat evropské téma. Když se podívám na ty politiky, kteří tuto kauzu otevírají, jako je například Jörg Haider, nevidím důvod, proč bychom měli i nadále proti tomuto haiderovskému argumentu vystupovat.

Kvůli výpadům maďarského premiéra Viktora Orbána na dekrety, byly nedávno zrušeny schůzky premiérů i ministrů kultury zemí visegrádské čtyřky. Jak ale dnes Kavan i Kukan uvedli, o další existenci V4 nepochybují. Slovensko také právě Visegrádu od poloviny roku předsedá.

Jugoslávský ministr zahraničí se oběsil

Jugoslávský ministr zdravotnictví Miodrag Kovač se oběsil. Našli ho v koupelně hotelového apartmá v Madridu, kde byl služebně. Na rozloučenou zanechal dopis. Ten ale neobsahuje žádnou zmínku o případném politickém pozadí. Jugoslávští diplomaté vyloučili, že by dnešní případ měl souvislost s pokusem o sebevraždu bývalého srbského ministra vnitra Vlajka Stojlkoviče. Ten se včera postřelil před bělehradským Parlamentem krátce poté, co poslanci schválili zákon umožňující vydávat jugoslávské občany Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro válečné zločiny. Stojlkovič je v kómatu a jeho naděje na přežití jsou mizivé. Kovač nefiguruje na žádném seznamu hledaných údajných válečných zločinců.

Zemětřesení v Afghánistánu

Afghánistán znovu postihlo silné zemětřesení. Epicentrum otřesů o síle 5,8 stupně Richterovy škály bylo v severoafghánském pohoří Hindukúš. Otřesy byly cítit i v afghánské metropoli Kábulu, tádžickém hlavním městě Dušanbe a v pákistánském pohraničním městě Péšávaru. Jak informuje spolupracovnice Radiožurnálu z agentury Epicentrum Petra Procházková, zprávy o počtu obětí jsou ale značně rozporuplné.

Podle některých zdrojů zahynuli pouze tři lidé. Afghánské vedení se však obává, že počet obětí může být mnohem vyšší. Hovoří se až o stech mrtvých. Otřesy byly cítit i v hlavním městě Kábulu a trvaly několik sekund. Zemětřesení bylo dostatečně silné a vyděšení lidé vybíhali s dětmi v náručí na ulici, odkud pozorovali kymácející se antény na střechách svých obydlí. Největší škody napáchala živelná pohroma ve stejné oblasti jako minulé zemětřesení, v provincii Baglan. Tehdy před 14 dny zde zahynulo přes tisíc lidí a desetitisíce domů byly srovnány se zemí. Nyní spadly stovky domů a zbytky těch, které vydržely minulé otřesy, se změnily v hromádky hlíny. Za posledních 6 měsíců jde už o čtvrté velké zemětřesení v Afghánistánu. Místní obyvatelé nám tvrdí, že tak často k otřesům nikdy předtím nedocházelo.

Venezuelský prezident odstoupil z funkce

Venezuelský prezident Hugo Chávez odstoupil pod tlakem armádních špiček z funkce. Roznětkou převratu bylo nařízení kabinetu, aby jeho stoupenci stříleli do průvodu demonstrantů, kteří pokojným způsobem protestovali proti vládní politice. Při demonstraci přišlo o život nejméně 10 lidí a více než 100 bylo zraněno. Podle informací českého velvyslanectví z venezuelského hlavního města Caracasu při krvavých událostech v noci na dnešek nebyli zraněni žádní čeští občané. Ministerstvo zahraničí vzhledem k situaci ve Venezuele nepovažuje cestování do této jihoamerické země za bezpečné.

Američtí a kanadští výtvarníci vystavují v Praze

Americko-kanadská skupina výtvarníků New new painters, tedy Noví noví malíři, představuje svá díla v pražském Veletržním paláci. Svůj název si umělci zvolili jako parodii na umělecký svět, který každý rok objeví nějaké nové malířství, které vlastně nic nového neobjevuje. Formace se soustředila kolem významného kritika a kurátora Muzea krásných umění v Bostonu Canwortha Mafita. Právě on Radiožurnálu přiblížil některé charakteristické znaky výtvarné skupiny.

Canworth Mafit: Jsou velice agresivní i působiví. Používají hodně barev. Svojí malbou, svými postupy zdůrazňují nový druh malby, která využívá právě těch nových technických prostředků a nových barev.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu