Ozvěny dne 11. 3. 2003

11. březen 2003
Ozvěny dne

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Vláda dostala důvěru

Špidlův kabinet pokračuje v současném složení. Při hlasování o důvěře totiž vláda dostala sto jeden hlas svých koaličních poslanců. Premiér Vladimír Špidla však nevyloučil, že se tým ve Strakově akademii může změnit. Podrobnosti mají parlamentní zpravodajové Vít Dvořák a Dana Jaklová.

Redaktor (Dana Jaklová): Proti vládě hlasovalo padesát osm poslanců ODS a jednačtyřicet zákonodárců KSČM. Podle opozice totiž hlasování o důvěře není ku prospěchu ani občanů ani naší republiky. Stejně jako ODS i komunisté podle svého šéfa Miroslava Grebeníčka vidí problém vládní krize především u sociálních demokratů.

Host (Miroslav Grebeníček): Tady opravdu šlo o léčení svých vlastních mindráků.

Redaktor (Vít Dvořák): Čím dál hlasitější spekulace o rekonstrukci vlády, při které by z ní měli odejít Zemanovi příznivci, Vladimír Špidla vyloučit odmítl.

Host (Vladimír Špidla): Vláda dostala důvěru a jak už jsem několikrát řekl, žádná vláda nesetrvá po celé své volební období netknutá. Ale to je vše, co k tomu teď mám jako komentář.

Redaktor (Dana Jaklová): Opoziční ODS rekonstrukci vlády nevylučuje. Šéf klubu Topolánkových poslanců Vlastimil Tlustý ale čeká, že změny si Špidla nachystá až po březnovém sjezdu strany.

Host (Vlastimil Tlustý): Přichází v úvahu poměrně mnoho variant dalšího vývoje a dokud sjezd sociální demokracie neskončí a dokud nebude zřejmé složení jejího vedení, do té chvíle se předvídat nedá vůbec nic.

Redaktor (Vít Dvořák): A dosavadní ministr Zdeněk Škromach dodává. Už jenom kvůli tomu, aby úředníci na ministerstvech pracovali tak, jak mají, by nynější ministři měli mít o své budoucnosti jasno.

Host (Zdeněk Škromach): Úředníci mají ten pocit, že už nemusí pracovat a že prostě ta výkonnost klesá. Takže je potřeba, aby měli jasné stanovisko. Je důležité, aby bylo jasno, zda ten ministr ještě nějakou dobu bude, nebo nebude.

Redaktor (Vít Dvořák): O rekonstrukci vlády nic oficiálně nevědí ani koaliční partneři. Potvrzuje Petr Mareš z Unie svobody.

Host (Petr Mareš): My jsme tuhle otázku koaličně neřešili a to co říká premiér je nesporně pravda. Je to jeho kompetence.

Redaktor (Vít Dvořák): Výsledek dnešního hlasování o důvěře bude mít dopad i na průběh sjezdu sociálních demokratů koncem tohoto měsíce. Podpora pro Špidlu, aby v čele strany zůstal, odpovědět na to nynější první místopředseda Stanislav Gross odmítá.

Host (Stanislav Gross): To, že vláda získala důvěru, jasně znamená, že může pokračovat v stávajícím uspořádání do té doby, než dojde k nějakému jinému rozhodnutí.

Vina za havárii autobusu zřejmě na řidičovi

Policie pravděpodobně pozítří obviní řidiče havarovaného autobusu na Českokrumlovsku z obecného ohrožení. Hrozí mu tři až deset let vězení. Případ sleduje Pavlína Fendeková z českobudějovického studia Českého rozhlasu.

Redaktor (Pavlína Fendeková): Podle neoficiálních informací policie vyloučila technickou závadu na autobusu a vina za tragédii, při níž zahynulo sedmnáct lidí a dva následně, padne zřejmě na osmačtyřicetiletého řidiče. Ten včera na vlastní žádost opustil českokrumlovskou nemocnici. Podle českokrumlovské státní zástupkyně Blanky Klinovské se připravuje trestní stíhání řidiče autobusu.

Host (Blanka Klinovská): Policejní rada Krajského úřadu vyšetřování v Českých Budějovicích připravuje a vypracovává usnesení o zahájení trestního stíhání řidiče autobusu a bude stíhán, bude mu sděleno obvinění pro trestný čin obecného ohrožení. Sazba je tam tři až deset let.

Do nemocnice v Karlových Varech byli dnes převezeni první cestující zranění při sobotní nehodě zájezdového autobusu na Českokrumlovsku. Při havárii zahynulo devatenáct pasažérů, třicet čtyři zraněných bylo hospitalizováno v nemocnicích v Českých Budějovicích, Českém Krumlově a Prachaticích. Podrobnosti zjišťovala Andrea Vocková z karlovarské redakce Českého rozhlasu.

Redaktor (Andrea Vocková): Podle slov tiskové mluvčí karlovarské nemocnice Zdeny Markové byly dopoledne na chirurgické oddělení převezeni první dva zranění. Jejich stav je stabilizovaný.

Host (Zdena Marková): Odpoledne byla přijata zraněná žena na oddělení ARO, která byla transportována z nemocnice v Českých Budějovicích leteckou záchrannou službou. Na zítra je domluven další příjem zraněného muže na oddělení ARO. Podle informací lékařů z jihočeských nemocnic se u zraněných jedná většinou o poranění hrudníku, mnohočetné zlomeniny, otřesy mozku a podobně.

Redaktor (Andrea Vocková): Jak dále řekla Zdena Marková, zranění budou převáženi postupně podle aktuálního zdravotního stavu a potřeby. Žádný z nich není v ohrožení života.

Hlasování o irácké rezoluci v Radě bezpečnosti ještě tento týden

Rada bezpečnosti OSN bude podle Bílého domu hlasovat o nové americko-britské rezoluci k Iráku ještě tento týden. Washington dnes zároveň důrazně odmítl možnost, že by se Bagdádu o měsíc prodloužilo ultimátum pro odzbrojení. Spojeným státům se ale stále nedaří přesvědčit alespoň devět členů rady, aby hlasovali pro rezoluci otevírající cestu k vojenské operaci. Podle nejnovějšího výzkumu veřejného mínění řadoví Američané ztrácejí trpělivost přístupem OSN k Iráku. Podle průzkumu deníku New York Times a televize CBS naopak roste podpora amerického prezidenta, i když občané Spojených států přiznávají, že George Bush ztrácí ve světě respekt. Slovo má Miroslav Konvalina, Český rozhlas Washington.

Redaktor (Miroslav Konvalina): Američané cítí, že jejich vedení je v úzkých a hledají viníka. První je na řadě Francie obviňovaná ve zdejších médiích ze všeho od romantismu až po zištnost. Dalším terčem se ale stále častěji stává OSN, zejména většina Rady bezpečnosti, která nechce porozumět Spojeným státům. Průzkum ukazuje na rostoucí netrpělivost amerických občanů se světovou organizací. Stále více lidí připouští vojenskou akci i v případě, že ji OSN nepodpoří. Podle osmapadesáti procent Američanů řídí OSN iráckou krizi špatně. Veřejnost je zavalována příběhy amerických vojáků připravených splnit svou povinnost. Televize promítá staré válečné filmy a při zpěvu hymny na začátcích hokejových zápasů NHL ve Washingtonu se promítají záběry z válečných bitev. Podle jedenapadesáti procent Američanů dělá prezident George Bush v irácké krizi, co může.

Iniciativy Francie před hlasováním o Iráku

Hlavní velmoci zatím stupňují úsilí ve snaze získat na svoji stranu ostatní členy Rady bezpečnosti. Jak z Paříže dodává zpravodaj Radiožurnálu Jan Šmíd, šéf francouzské diplomacie Dominique de Villepin zakončil cestu po třech afrických zemích, které jsou členy rady.

Redaktor (Jan Šmíd): Angola, Kamerun ani Guinea nepotvrdily, jak hodlají hlasovat v Radě bezpečnosti. Podle francouzských činitelů však může být jejich postoj ovlivněn americkou hrozbou hospodářských sankcí. Padesát procent exportu ropy a nerostného bohatství z Angoly směřuje do Spojených států a Washington v minulosti pomohl Guineji vojensky. Francie však věří, že alespoň dvě z těchto zemí vojenskou akci nepodpoří. Kamerun a Guinea už naznačili, že se s největší pravděpodobností zdrží hlasování. Jak otevřeně prohlásili prezident Chirac i ministr zahraničí de Villepin Francie je v každém případě připravena použít práva veta.

Britský premiér Tony Blair dnes kritizoval prezidenta Jacquese Chiraca za jeho postoj a výroky. Současně varoval Evropu, že rozkol se Spojenými státy by byl velmi nebezpečný.

Přesun česko-slovenského praporu do Kuvajt City

Česko-slovenský prapor v Kuvajtu dokončil přesun na své nové působiště. Jeho příslušníci nyní opevňují ubytovací prostory zřízené v hale na výstavišti nedaleko Kuvajt City. Jak přímo na místě zjistil zvláštní zpravodaj Radiožurnálu Vít Pohanka, od minulého týdne vyjíždějí na průzkum do obytných čtvrtí hlavního města, kde monitorují přítomnost případných chemických a biologických látek.

Redaktor (Vít Pohanka): Mezinárodní výstaviště nedaleko kuvajtské metropole se nyní stalo dočasným domovem pro asi čtyři stovky českých a slovenských chemiků. Protože jde o nevojenské prostory, tráví nyní velkou část služeb opevňováním výstavní haly, v níž sídlí, proti případným teroristickým útokům. Budují bariéry z kontejnerů a pytlů plněných pískem a střeží objekt za provizorním plotem z ostnatého drátu. Protože příslušníci praporu nemají nyní přístup k internetu a elektronické poště, umožňuje velení každému vojákovi protelefonovat každý týden třicet minut z mobilního telefonu do České respektive Slovenské republiky.

Krátké informace

Kvůli prohranému soudnímu sporu s investiční společností AKRO, uzavřela dnes Plzeňská banka svým klientům dveře. Důvodem je včerejší rozhodnutí soudu, podle kterého musí banka zaplatit vytunelovaným CS fondům přes jednu miliardu korun a sto milionů úroků.

Český Telecom dostal pokutu dvacet tři miliony korun. Antimonopolní úřad tak chce postihnout loňskou nabídku služeb ADSL, kterou měl Telecom znevýhodnit konkurenci.

Zřejmě rodinná tragédie stojí za dvěma mrtvými těly, které našli hasiči v hořícím bytě Husníkově ulici v Praze 13. Podle policie jde pravděpodobně o vraždu a následnou sebevraždu. Policie na místě našla tělo jednašedesátiletého muže a jeho dvaapadesátileté manželky. Kdo zabil koho, to detektivové zjišťují.

Pokus o upálení

Jednadvacetiletý duševně narušený mladík z Poličky s pokusil upálit. Jedním z možných motivů je i to, že chtěl napodobit nedávný čin studenta na Václavském náměstí. Jak se všechno seběhlo, to popisuje mluvčí svitavské policie Stanislav Dobeš.

Host (Stanislav Dobeš): Vzal doma nějakou těkavou látku a na zahradě domu se zapálil. Když zjistil, že ho to asi bolí, tak utíkal domů do koupelny přes dvůr. Tam se potkal s matkou, ta ho v koupelně sprchou uhasila. Nicméně utrpěl popáleniny na padesáti procentech těla a letecky byl převezenej do Vinohradské nemocnici v Praze. Žádnej dopis na rozloučenou nezanechal. Otec se zmiňoval v tom smyslu, že viděl obrázek v novinách toho chlapce, jak se upálil v Praze, a údajně by ho to mohlo k tomu motivovat. Potvrzený to nikde není.

Podle primářky popáleninového oddělení Vinohradské nemocnice Zuzany Kapounkové je mladíkův stav vážný.

Host (Zuzana Kapounková): Ten rozsah je veliký, má třicet šest procent třetího stupně a je tam i postižené dýchací cesty, čili byl přivezen zaintubovaný, to znamená, že komunikace s ním žádná nebyla a to poranění je velice závažné. Zatím se snažíme jeho stav stabilizovat a o tom, jak to bude dál, se těžko dá vyjadřovat teď.

Varování před záplavami

Meteorologové opět varují před záplavami. Blížící se vydatné srážky mohou způsobit rozvodnění řek především v oblasti Krkonoš a Jizerských hor. Podrobnosti Radiožurnálu řekla Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Host (Marie Odstrčilová): Vzhledem k tomu, že předtím byly relativně vysoké teploty, sníh začal tát, tak začaly stoupat hladiny toků a vzhledem ještě k předpokládaným srážkám se očekávají další přechodné vzestupy hladin řek. Budou dosaženy první a ojediněle i druhé stupně povodňové aktivity zejména na menších tocích vrchovinového či podhorského charakteru. Horší to asi bude v severovýchodních Čechách, kde během noci a středy mohou horní toky řek dosáhnout druhého, ojediněle až třetího stupně povodňové aktivity.

Ústavní soud zrušil rozhodnutí Nejvyššího soudu

Ústavní soud České republiky zrušil rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci Josefa Nagye. Ten byl v roce 1958 odsouzen k roku a čtvrt vězení, protože z náboženských důvodů odmítal vykonat vojenskou službu. Nejvyšší soud v roce 2001 i přes návrh ministra spravedlnosti zamítl jeho plnou rehabilitaci s tím, že vojenská povinnost byla v té době běžná i v plně demokratických zemích. Podle nového verdiktu Ústavního soudu ale požadavky státu musí co nejvíce respektovat svobodu svědomí jednotlivce. Takto formulované stanovisko považuje za velmi důležité i obhájce řady odpůrců vojenské služby z řad jehovistů Lubomír Miler.

Host (Lubomír Miler): Ústavní soud velmi pěkně ukázal, že nelze ignorovat svědomí občana, že je třeba na něj brát ohled nejen v otázkách vojenské služby, ale i v jiných věcech a že svědomí občana může být omezováno jen ve výjimečných případech.

Testuje se nový lék proti AIDS

Další naději na prodloužení života mají lidé nemocní AIDS. Testováním totiž prochází nový lék. Jak Českému rozhlasu řekla Marie Staňková z pražského AIDS centra, úplné vyléčení ale nenabídne.

Host (Marie Staňková): Je velmi pravděpodobné, že v krátké době se dostane na trh nový lék, který by měl zabránit průniku viru do buňky. Nicméně to je zase jenom jeden z celé té palety dalších léků a není to lék, který zničí vir.

V Česku byl evidován na konci loňského roku šest set jeden HIV pozitivní člověk. Sto šedesát tři lidé už AIDS onemocněli. Zároveň je u nás evidováno také sto sedmdesát osm cizinců, kteří mají trvalý pobyt. Nejvíce HIV pozitivních, tři sta dvacet šest žije v Praze. Nejméně infikovaných, a to pět, bydlí v kraji Vysočina. Lékařům se ale podaří zachytit jen část infikovaných. Odhady o skutečném počtu HIV pozitivních se velmi liší. Podle některých odborníků je to zhruba dvojnásobek, podle pesimistů je to až desetinásobek.

Neúspěch jednání o sjednocení Kypru

Jednání o znovu sjednocení Kypru skončila neúspěchem. Dnes to potvrdila Organizace spojených národů. Rozhovory trvaly několik měsíců a měly být uzavřeny ještě před přijetím Kypru do Evropské unie. Co způsobilo konečný krach a jak to bude se vstupem ostrova do unie, na to se Radiožurnál zeptal politologa Michaela Romanceva.

Host (Michael Romancev): Za vším je vlastně ta dlouholetá nepřátelská nálada mezi oběma kyperskými znepřátelenými kyperskými komunitami. Evropská unie dlouhá léta tvrdila, že přijetí Kypru připadá v úvahu pouze tehdy, pokud by Kypr byl skutečně sjednocený. Dneska už Evropa, Evropská unie tohle to stanovisko změnila. Ukázalo se, že je možné přijmout pouze část Kypru tak, jak to dneska dopadlo, respektive včera večer dopadlo, tak to vypadá, že Kypr bude přijatý pouze v té jižný oddělené části, to znamená v rámci toho, co má mezinárodní uznání jako Kyperská republika.

Turecko sestavuje novou vládu

Turecký prezident pověřil šéfa strany spravedlnosti a rozvoje Recepa Erdogana sestavením nové vlády. Učinil tak poté, co dosavadní premiér Abdulláh Gül předal prezidentovi svoji rezignaci. Bývalý instambulský starosta Erdogan získal v doplňovacích volbách minulý týden poslanecký mandát. Vstup do parlamentu mu umožnil převzít premiérský úřad. Erdogan dovedl na podzim svou stranu k vítězství v parlamentních volbách. Další podrobnosti o politické situaci v Turecku se dozvíte v pořadu Stalo se dnes po jedenadvacáté hodině.

Výstava současné britské fotografie a videa

Výstavu současné britské fotografie a videa v pražském Rudolfinu doplňuje bohatý doprovodný program Jeho součástí jsou komentované prohlídky, besedy s tvůrci, zajímavé přednášky, exkurze, videoprojekce i koncerty. Více o tom Josef Vomáčka z galerie Rudolfinum.

Host (Josef Vomáčka): Postupně se tam představí celá řada českých fotogalerií, které pracují s fotografií, českých vysokých škol, které pracují s fotografií a také časopisů, které nejenom fotografii přenášejí, ale mají ji jako základní objekt svého zájmu. Ale protože to je výstava britská a týká se také videoartu, dáváme přednost britským umělcům a autorům a britským kurátorům, kteří sem přivezou i zajímavá díla z oblasti právě toho videoartu.

Setkání s britskou umělkyní Kejar Bakse, autorkou kontroverzních erotických videoprojekcí, a prezentace její tvorby začalo v galerii Rudolfinum právě v tuto chvíli.

autor: jal
Spustit audio

Více z pořadu