Ozvěny dne 10. června 2007

10. červen 2007
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Případ Jiřího Čunka opět čeří hladiny politických vod

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Předsedu vlády Mirka Topolánka znepokojují informace o údajném porušování nezávislosti státních zástupců a policejních vyšetřovatelů v případu vicepremiéra Jiřího Čunka. Požaduje důsledné vyšetření všech pochybení v této kauze. Radiožurnálu to potvrdil úřad vlády. Jak připomíná redaktorka Michaela Vetešková, Jiří Čunek už několik měsíců čelí obvinění z přijetí úplatku.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Případ ministra pro místní rozvoj a předsedy lidovců Jiřího Čunka opět čeří hladiny politických vod. Nejvyšší státní zastupitelství totiž rozhodlo o změně státního žalobce a chystá i výměnu policejního vyšetřovatele ve věci Čunkova obvinění. Stalo se tak v době, kdy mělo být jasné, jestli lidovecký vicepremiér stane před soudem. Proto je lídr opozice Jiří Paroubek přesvědčený, že zastupitelství vedené Renátou Veseckou jednalo pod tlakem a na politickou objednávku.

Jiří PAROUBEK, předseda ČSSD:
Paní nejvyšší státní zástupkyně vytváří ilegálně systém generální prokuratury, a to je věc, s kterou souhlasit prostě nemůžeme.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká ale politické ovlivňování vylučuje. V České televizi zdůraznila:

Renáta VESECKÁ, nejvyšší státní zástupkyně:
Já musím říci, že cítím jako svoji povinnost se důrazně a hodně hlasitě ohradit proti tvrzením, že rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství, nikoliv moje, ale Nejvyššího státního zastupitelství, bylo učiněno na politickou objednávku, účelově nebo nezákonně. Takováto tvrzení dokonce podle mého názoru hraničí až s trestným činem útoku na státní orgán.

Michaela VETEŠKOVÁ:
V případu Čunka došlo podle ní k několika pochybením a tím je znepokojený i premiér Mirek Topolánek. Mluvčí úřadu vlády Jana Bartošová cituje jeho prohlášení.

Jana BARTOŠOVÁ, mluvčí úřadu vlády:
Pan premiér je velmi znepokojen informacemi o porušování nezávislosti vyšetřovatelů a státních zástupců ve věci Jiřího Čunka a z tohoto důvodu bude požadovat důsledné vyšetření všech pochybení, včetně případného vlivu politiků spojených s minulými vládami.

Michaela VETEŠKOVÁ:
Nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká by teď chtěla kvůli kauze údajné korupce předsedy KDUČSL Jiřího Čunka vystoupit v dolní komoře parlamentu. Obrátila se proto na poslance, aby jí povolili promluvit před ústavněprávním výborem, případně na schůzi celé sněmovny.

Lidice si připomněly pětašedesát let od vypálení obce

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Lidice na Kladensku si připomněly pětašedesát let od vypálení obce. Nacisté tehdy zastřelili více než sto sedmdesát mužů. Ženy a děti odvezli do koncentračních táborů. Dalších osmadvacet lidí pak o několik dní později popravili na střelnici v PrazeKobylisích. Vypálení Lidic bylo odvetou za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Pietní vzpomínku v Lidicích sledoval kolega Pavel Pavlas.

Pavel PAVLAS:
Památku tři sta čtyřiceti lidických obyvatel, které nacisti zastřelili nebo zavraždili v plynových komorách, uctil jako první prezident České republiky Václav Klaus.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Považuji tuto věc za nesmírně důležitou, jeden z nejvýznamnějších momentů naší země a zapomínat na ni by bylo tragédií, jsem rád, že se tato památka udržuje, jsem rád, že sem dneska přišlo nečekaně moc lidí a přijedeteli do světa, objevíte, že v řadě zemí slovo Lidice znají.

Pavel PAVLAS:
Mezi dalšími hosty nechyběli zástupci vlády, partnerských měst z ciziny, ale i od nás. Vzpomínat a hlavně připomenout událost, která před šedesáti pěti lety stála životy mnoha sousedů a kamarádů, si přišlo i několik žijících takzvaných lidických dětí a žen. Mezi nimi i tehdy osmnáctiletá Milada Cábová.

Milada CÁBOVÁ:
Celou dobu, co jsme byli v Ravensbrücku, jsme prakticky nevěděli, co se v Lidicích stalo, že byly Lidice vypálený, to jsme vůbec nevěděli.

Pavel PAVLAS:
I přesto všechno se do Lidic vrátila. Začala nový život a všem lidem vzkazuje, ať nezapomínají na hrůzy válek. Pietní den zejména odpoledne pak zakončila nesoutěžní přehlídka dětských souborů.

Bush v Tiraně podpořil nezávislost Kosova

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Spojené státy podporují nezávislost srbské provincie Kosovo. V albánské Tiraně to zopakoval americký prezident George Bush. Tvrdí, že diplomaté na nezávislosti Kosova pracují. Proti tomu se staví vláda v Bělehradu. Rusko, které srbskou vládu podporuje, hrozí, že v Radě bezpečnosti OSN bude takovou rezoluci vetovat. Bush v Albánii ale naznačil, že Spojené státy nechtějí další postup znovu odkládat. Slovo má balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek.

Martin JEŽEK:
"Přijde okamžik, kdy řekneme dost a Kosovo bude nezávislé," řekl americký prezident při své návštěvě Albánie. Kosovo je dosud srbskou provincií, ale od roku 99 spadá pod mezinárodní správu OSN. Spojené státy podle prezidenta podporují vstup Srbska do Evropské unie a do NATO, ale jsou přesvědčeny, že Kosovo má být samostatné. Poradil Albáncům, aby byli vytrvalí a chladnokrevní ve svém úsilí o samostatnost. Albánci Bushe v Tiraně nadšeně uvítali. Je to vůbec první americký prezident, který tam přijel. Tirana poslala své vojáky do misí v Afghánistánu i v Iráku a má podporu Spojených států v úsilí o vstup do Severoatlantické aliance.

Ve Francii začalo první kolo parlamentních voleb

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ve Francii začalo první kolo parlamentních voleb. Jasným favoritem je dosavadní vládní pravice, která uspěla i v nedávných prezidentských volbách, když vyhrál její kandidát Nicolas Sarkozy. Hlasování sleduje spolupracovník Radiožurnálu ve Francii Jiří Slavíček.

Jiří SLAVÍČEK:
Modrá vlna přijde, ale bez velkého nadšení. Současná francouzská pátá republika si prožívá svou první volební neděli ve zdejších dvoukolových parlamentních volbách. Nedávno zvolený pravicový prezident Nicolas Sarkozy, který výrazně porazil Ségolene Royalovou, svou levicovou konkurentku, žádá francouzské voliče, aby jeho příznivcům dali v parlamentu rozhodnou většinu. Bez ní by přece nemohl uskutečnit své slíbené reformy. Všechny politické instituce uznávají, že Francie zřetelně vyslyší svého nového prezidenta, ale bez velkého nadšení. Počet Francouzů u volebních uren je zatím výrazně menší, než jich bylo v prezidentských volbách.

Belgie čeká na výsledky voleb

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Novou vládu dnes volili také sousední Belgičané. Hlasovací místnosti se uzavřely už odpoledne. Jak ale z Bruselu dodává zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka, první předběžné výsledky se očekávají až večer.

Vít POHANKA:
Boj o přežití, to byly dnešní parlamentní volby pro liberálního belgického premiéra Guy Verhofstadta. Průzkumy dávají nejvíc nadějí na vítězství vlámskému křesťanskému demokratovi Yves Letermovi. Bez šancí ale není ani frankofonní socialista Elio Di Rupo. Volební účast je v Belgii povinná, kdo k volbám nepřišel, riskuje finanční postih. Očekává se tak, že se k urnám dostavilo hodně přes devadesát procent oprávněných voličů. Otazníkem zůstává, kolik hlasů dostala krajní pravice představovaná stranou Vlaams Belang Vlámský zájem. V některých částech Flander ji volí více než třetina voličů, pro ostatní politické strany ale není oficiálním partnerem k jednání, protože je považovaná za xenofobní a rasistickou.

Istanbulem otřásla exploze

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Největším tureckým městem Istanbulem otřásla exploze v evropské části města. Zranila nejméně čtrnáct lidí. Nedaleko restaurace s rychlým občerstvením McDonald´s explodovala zřejmě slabá nálož, která se používá spíš k tomu, aby vyvolala paniku, než aby zabíjela. Podobné bomby používají v Turecku extrémně levicové skupiny, ale také separatistická Strana kurdských pracujících.

Benedikt XVI. odsoudil únosy ve světě

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Papež Benedikt XVI. při dnešní pravidelné nedělní modlitbě odsoudil únosy ve světě, které označil za hanebné činy. Na jihu Filipín, kde operuje několik povstaleckých muslimských skupin, byl dnes unesen italský kněz.

Raketoplán Atlantis by měl večer dorazit k ISS

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Americký raketoplán Atlantis by měl dnes večer dorazit k Mezinárodní vesmírné stanici. Spojení je naplánováno na jednadvacet hodin a třicet osm minut. Na plášti zadní části raketoplánu astronauti objevili asi deseticentimetrovou trhlinu, kterou bude třeba před návratem na Zemi opravit.

Jiří Pospíšil nemá informace o Pitrovi

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nemá informace o tom, kde by mohl pobývat hledaný podnikatel Tomáš Pitr, který si má odpykat pětiletý trest za krácení daní. K výkonu trestu ale nenastoupil. Policie na něj vydala mezinárodní zatykač. Pospíšil zároveň neví nic o tom, že by Pitr opustil republiku.

Policisté v Praze zastřelili ozbrojeného útočníka

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Policisté odpoledne v Praze 9 zastřelili zatím neznámého muže, který tam měl přepadnout ženu. Ta útok okamžitě oznámila, pachatel ale ještě před tím, než dorazila hlídka republikové policie, stačil zranit dva městské strážníky. Vzal jim tonfu a zbraň. Tou pak ohrožoval i přivolanou posilu. Vystřelil na policejní vůz. Hned potom policisté útočníka na místě zastřelili. Zatím se neví, o koho jde, ani co ho vedlo k napadení ženy. Mluvčí pražské policie Ladislav Bernášek odmítá, že by byl zákrok mužů v uniformě nepřiměřený.

Ladislav BERNÁŠEK, mluvčí pražské policie:
Na místě samozřejmě byly kontrolní orgány pražské policejní správy, no, samozřejmě, že oprávněností toho zákroku se ještě ty kontrolní orgány budou zabývat, ale jak říkám, předběžně ten zákrok je vyhodnocen jako oprávněný, policisté použili služební zbraň v souladu se zákonem o policii, protože nejenom ti policisté, ale i ostatní osoby byly v ohrožení života a zdraví.

Bouřka u Hrádku nad Nisou napáchala velké škody

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Ranní bouřka u Hrádku nad Nisou na Liberecku napáchala velké škody. Přívalový déšť rozvodnil potok v části Oldřichov na Hranicích a voda zaplavila sklepy, garáže i obytné místnosti domů. Město přistavilo kontejnery na objemný odpad a kraj půjčí postiženým lidem vysoušeče. Škody popisuje hrádecký starosta Martin Půta.

Martin PŮTA, hrádecký starosta:
Protože to přišlo v noci a poměrně narychlo, tak většina lidí nestačila odjet z garáží svými automobily, takže je tady několik poškozených automobilů. Škody na budovách zatím vypadá, že nebudou, to znamená, že všechny objekty půjdou vyčistit a nebudou se na nich muset dělat nějaký sanace, nebo demolice. Nicméně asi patnáct domů mělo vodu v obytných místnostech, to znamená, že tam probíhá odstraňování nábytku, elektroniky a všeho, co v podstatě v těch místnostech bylo.

Prudké bouře zasáhly Německo

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Na západě a jihozápadě Německa, které také v noci na dnešek zasáhly prudké bouře, je nejméně sedmadvacet zraněných. Živel narušil železniční, silniční i leteckou dopravu, včetně dopravy na mezinárodním letišti ve Stuttgartu.

České dráhy nabízejí cenově výhodné cestování

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
České dráhy ode dneška nabízejí cenově výhodné cestování po celé republice i jednotlivých krajích. Spolu s upraveným jízdním řádem dnes začaly platit nové celostátní a krajské síťové jízdenky REGIONet. Nabízejí cestování po libovolných tratích v libovolný den osobním nebo spěšným vlakem. Upřesňuje to Jiří Kafka z Českých drah.

Jiří KAFKA, České dráhy:
Je to obdoba síťové jízdenky Sone Plus, která platila buď v sobotu, nebo v neděli, ale tato jízdenka má neomezenou platnost, to znamená, že si ji můžete zakoupit kdykoliv, třeba i na Silvestra.

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Cena krajských jízdenek REGIONet je sto třicet korun na osobu, nebo dvě stě šedesát korun pro dvou až pětičlennou skupinu. Celostátní síťová jízdenka ČD Net stojí tři sta devadesát, respektive sedm set osmdesát korun. Další novinkou je jednodenní síťová jízdenka pro jízdní kolo, za kterou zaplatíte padesátikorunu.

Anglikánské církvi se nelíbí videohra firmy Sony

Tereza TOMÁŠKOVÁ, moderátorka:
Anglikánská církev ve Velké Británii zvažuje, že podnikne právní kroky proti firmě Sony a důvod? Děj jedné z videoher, které Sony prodává, se odehrává v katedrále v Manchesteru. Nechybí násilí a střelba. Církev chce zabránit tomu, aby se kontroverzní hra dál prodávala. Podrobnosti od redaktorky Pavly Hůlové.

Pavla HŮLOVÁ:
Virtuální střelba a krvavé scény v chrámové lodi katedrály v Manchesteru vyvolaly ostrý nesouhlas představitelů anglikánské církve. "Použití jakéhokoliv Božího chrámu v kontextu hry o zabíjení lidí je velmi nevhodné a urážející," řekl reportérovi BBC biskup z Manchesteru. Církevní představitelé se domnívají, že vzhledem k problémům se zbraněmi, které se v Manchesteru v minulosti objevily, se firma zachovala nezodpovědně. Sony se hájí tím, že hra nevychází z reality a bojuje se v ní proti mimozemšťanům. Domnívá se, že k jejímu vytvoření měla všechna potřebná povolení. Její představitelé se se zástupci církve sejdou v pondělí. Anglikánská církev žádá omluvu a stažení hry, kterou si už koupilo víc než milion zákazníků z obchodní sítě.

autor: tet
Spustit audio

Více z pořadu