Ozvěny dne 1. července 2010

1. červenec 2010
Ozvěny dne

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Ozvěn dne i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Přehled zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Lídři a vyjednavači vznikající vládní koalice řeší rozpočet. Podle premiéra Petra Nečase se už dohodli, kde budou škrtat.

Petr NEČAS, premiér a předseda strany ODS:
Na výdajové stránce se budou krátit mzdové výdaje. V celém veřejném sektoru, s výjimkou pedagogických pracovníků, budou se krátit provozní výdaje a budou se také krátit sociální mandatorní výdaje.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Předsednictví Evropské unii převzala Belgie. Přes zmatky na její politické scéně o schopnostech země předsedat 27 nikdo nepochybuje.

osoba:
Belgie je jedna z nejoddanějších evropských zemí. Plně věřím jejím politickým elitám, její administrativě a diplomacii.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Česká tenistka Petra Kvitová prohrála semifinále ve Wimbledonu s Američankou Serenou Williamsovou.

redaktor:
Už postup dvacetileté Češky mezi poslední čtyři je prvotřídní senzací.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Zítřek bude polojasný, ojediněle s přeháňkami a teplotami až do 32 stupňů.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka
Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:

Začínají Ozvěny dne, u mikrofonu jsou Veronika Sedláčková a Štěpánka Čechová.

Lídři a vyjednavači vznikající vládní koalice řeší rozpočet

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Lídři a vyjednavači strany vznikající vládní koalice opět usedli za jeden stůl. Tentokrát chtějí vyřešit státní rozpočet na příští rok. Koalice se už dříve dohodla, že schodek neměl překročit 140 miliard korun, kde konkrétně chce kabinet složený z ODS, TOP 09 a Věcí veřejných škrtat, na to se teď do Poslanecké sněmovny ptám reportérky Václavy Vařekové, hezký podvečer, Václavo.

Václava VAŘEKOVÁ:
Pěkný podvečer. Tak premiér a předseda ODS Petr Nečas i předsedové dalších dvou stran vznikající vlády už zdůraznili, že na škrty se musí připravit především státní správa, tedy klesnout by měly platy státních zaměstnanců, kromě pedagogických pracovníků v regionálním školství. Vláda chce přehodnotit také výdaje v sociální oblasti a to tak, aby pomoc byla adresnější než dosud. Například penze by ale měly v příštím roce stoupnout. Naopak klesnout by mohla státní podpora u stavebního spoření a upravené by mohlo být také vyplácení porodného. Jinak také K9 se tady v Poslanecké sněmovně sešla za situace, kdy úzké vedení ODS podpořilo dohodu o složení koaličního kabinetu tak, jak ho předseda strany Petr Nečas dojednal. Václava Vařeková, Radiožurnál.

Hospodaření státní pokladny ke konci června

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Státní pokladna hospodařila ke konci června se schodkem 75 miliard 700 milionů korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí. Je to sice o 20 miliard lepší výsledek, než v květnu, ale stále jde o vysoký deficit, který je o 7 miliard korun vyšší, než ve stejném období loni. Průběžné výsledky naznačují, ke konci roku dosáhne deficit státního rozpočtu 5 až 6 procent hrubého domácího produktu. Myslí si to analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Jan BUREŠ, analytik Poštovní spořitelny:
Rostou meziročně poměrně slušně příjmy z daně právnických osob a díky reformnímu balíčku i například spotřební daně. Na druhou stranu rozpočet i tak zůstává nadále obtěžkán poměrně solidním schodkem a důležitou zprávou je také to, že tento schodek je v České republice strukturální povahy, to znamená, že jen tak nezmizí s rychlejším růstem hospodářství, ale skutečně na jeho léčbu budou nutné bolestivé reformy, a to jak na straně příjmů, tak výdajů.

Předsednictví Evropské unii dnes na půl roku převzala Belgie

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Předsednictví Evropské unii dnes na půl roku převzala Belgie. Ta momentálně nemá vládu vzešlou z voleb a už roky jí zmítají spory mezi Vlámy a Valony. V Evropě ale podle diplomatů přesto panuje přesvědčení, že Belgičané jako zakládající země Unie předsednictví zvládnou. Souhlasí s tím i ministr zahraničí Jan Kohout.

Jan KOHOUT, ministr zahraničních věcí:
Všichni jsme si tak nějak zvykli, že belgická vláda je v jakési permanentní krizi už několik let a stále to nějak funguje.

Ondřej HOUSKA:
O schopnosti předsedat sedmadvacítce se naopak loni pochybovalo v případě Česka. Podle naší velvyslankyni při Unie Mileny Vicenové obraz Prahy dodnes poškozuje pád vlády Mirka Topolánka uprostřed předsednictví. I následné odmítání prezidenta Václava Klause podepsat Lisabonskou smlouvu. Vicenová dodala, že vznikající vláda Petra Nečase by měla při vyjednávání v Bruselu klást větší důraz na kompromis.

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
Umět ustoupit tam, kde to pro nás není klíčové nebo podpořit myšlenku, protože je dobrá, to by, myslím, vyrovnalo trošku naše pozice.

Ondřej HOUSKA:
Ondřej Houska, Radiožurnál.

Olomoucké tvarůžky budou pod ochranou Evropské unie

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Olomoucké tvarůžky získaly ochranu svého označení v Evropské unii. Česká diplomacie bojovala o přiznání této ochrany skoro 6 let. Hlavní výhrady proti zapsání tvarůžků na unijní seznam chráněného označení měli Němci a Rakušané.

Pavel NOVÁK:
Příčinou sporu byly syrečky Olmützer Quargel vyráběné v Německu a Rakousku. Obě země uváděly historické vazby na produkci tvarůžků. Českým diplomatům se nakonec podařilo dojednat kompromis v podobě pětiletého přechodného období, kdy ještě mohou Němci a Rakušané své tvarůžky jako olomoucké označovat. Potom ale nebudou smět tyto výrobky se jménem "olomoucký" dodávat ani na český ani na evropský trh. O přiznání chráněného zeměpisného označení Olomouckým tvarůžkům musel dokonce kromě Evropské komise rozhodovat i výbor zástupců členských států. V něm se podařilo českým diplomatům získat většinu zemí na stranu našich tvarůžků. Stejnou ochranu zeměpisného označení už dnes mají například Třeboňský kapr, Jihočeská niva nebo Pardubický perník. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Novela takzvaného protikuřáckého zákona

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Kuřáci si ode dneška mohou na nekrytých zastávkách a nástupištích znovu beztrestně zapálit. Umožňuje jim to novela takzvaného protikuřáckého zákona.

Martin DRTINA:
O definici začátku a konce prostoru autobusových zastávek se přitom vedly spory. Městská policie se při přestupkových řízeních musela zaobírat otázkou, jestli kuřák ještě stál na zastávce nebo už byl mimo ní. Nově zákaz kouření platí jen u zakrytých zastávek a nástupišť. Novela zavádí také povinnost provozovatelům restaurací. Označit vchod samolepkou upozorňující návštěvníky, jestli jde o provozovnu kuřáckou, nekuřáckou nebo se stavebně oddělenými prostorami. Za porušení této povinnosti hrozí pětitisícová pokuta. Martin Drtina, Radiožurnál.

Doživotní zákaz jízdy za volantem za nehodu pod vlivem alkoholu

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Doživotní zákaz jízdy za volantem za nehodu pod vlivem alkoholu, tak přísné nařízení dnes začíná platit v Polsku. Může za to děsivá statistika dopravních nehod způsobených právě kvůli opilým řidičům.

Petr VAVROUŠKA:
Odebrání řidičského průkazu do konce života, takový trest schválili polští poslanci a dnes začíná platit. "Doživotní zákaz jízdy hrozí podle novely trestního zákona každému, kdo bude opakovaně přistižen opilý za volantem," říká Marek Konkolewski z policejního prezídia. Do auta už si nikdy nesednou také řidiči, kteří pod vlivem alkoholu zaviní dopravní nehodu, při které někdo zemře nebo bude těžce zraněn. Vůči řidičům nekompromisní změnu zákona výjimečně podpořili jak poslanci vládní koalice, tak i opozice. V Polsku bylo totiž vloni zadrženo přes sto osmdesát tisíc nestřízlivých řidičů. Kvůli alkoholu za volantem zemřelo přes 600 osob. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Varšava.

Společnost Evraz Vítkovice Steel splnila svou hrozbu a zavřela v Ostravě ocelárnu

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Společnost Evraz Vítkovice Steel splnila svou hrozbu a zavřela v Ostravě ocelárnu, kde pracuje 320 lidí. Je to důsledek vleklého sporu o dodávky surového železa od hutní firmy ArcelorMittal Ostrava. Zatímco Evraz si teď pomáhá dodávkami ze zahraničí, Arcelor musí výrobu železa omezit.

Martin KNITL:
Musíme hledat jiná odbytišti, ale nikoho kvůli tomu nechceme propustit. Řekl dnes generální ředitel ostravského Arceloru Augustine Kochuparampil.

Augustine KOCHUPARAMPIL, generální ředitel ostravského ArceloruMittal:
Z dlouhodobého hlediska máme dvě možnosti řešení, buď surové železo zpevňovat, na to je ale jen omezený trh, anebo zvýšit výrobu vlastní ocelárny. Vždy bychom museli hledat nové zákazníky. Stále věříme, že Evraz jako klíčového partnera neztratíme.

Martin KNITL:
Poslední vagon se surovým železem dorazil do Evrazu včera po poledni, ani tato firma zatím nepropouští. Celkově jde na obou stranách o stovky zaměstnanců, kteří neví, co se během léta stane. Je možné, že Arcelor bude právně vymáhat vzniklou škodu. Pro Radiožurnál Martin Knitl, Ostrava.

Besser chce na místo nového ředitele České filharmonie vypsat výběrové řízení

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Pravděpodobný nový ministr kultury Jiří Besser chce na místo nového ředitele České filharmonie vypsat výběrové řízení. Vyslyší tak žádost hudebníků, kteří už skoro dva měsíce protestují proti způsobu jmenování nového šéfa Václava Kasíka a proti odvolání Vladimíra Darjanina. Besser v exkluzivním vyjádření pro Český rozhlas uvedl, že ministr kultury Václav Riedlbauch udělal chybu, když na post po Darjaninovi nevypsal výběrové řízení.

Jiří BESSER:
Já doufám, že pro to získám podporu a pokud to bude přímo můj mandát a budu panem prezidentem jmenován ministrem kultury, tak tak učiním. Pokud mám říct obecně, nemyslím si, že ve vládě, která bude bojovat proti korupci, by mělo dojít k obsazování postů bez výběrových řízení.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Naopak postup Riedlbaucha v případě vypsání výběrového řízení na ředitele Národní galerie Jiří Besser schvaluje. Nevyloučil ale, že by raději vypsat nový konkurz na Knížákova nástupce.

Václav Havel začal točit svůj první film Odcházení

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Dramatik a bývalý prezident Václav Havel začal točit svůj první film Odcházení. A to podle vlastní stejnojmenné divadelní hry. Ta má shodou okolností právě dnes derniéru v pražském Divadle Archa. Roli babičky v ní ztvárnila Vlasta Chramostová a bude ji hrát i ve filmu. Byla to prý pro ní nabídka, která se neodmítá.

Vlasta CHRAMOSTOVÁ:
Já jsem strašně šťastná samozřejmě a beru to přímo jako osudovou takovou věc. Je to strašně taková zodpovědná věc, bude to úplně jiné, než to bylo v Arše, no, ale myslím, že šmitec, všecko uvidíme. A jak říkáme my herci tfuj, tfuj, tfuj, zlomte vaz, tak já řeknu tentokrát zlomme vaz.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka:
Ve filmové verzi Odcházení si ústřední dvojici zahrají Josef Abrhám a Dagmar Havlová. Premiéra je naplánovaná na březen příštího roku.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A o čem nejdříve v čase do půl sedmé? Ustoupila ODS příliš při vyjednávání o ministerských postech, zeptám se jejích regionálních představitelů a o svůj názor se podělí taky komentátor Ivan Hoffman. A mluvit budeme o velkém úspěchu tradiční české speciality Evropská unie uznala, že právě tady se vyrábí jediné pravé Olomoucké tvarůžky na světě.

Ustoupila ODS příliš při vyjednávání o ministerských postech

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Budoucí koaliční vláda získala jasné obrysy, které dnes posvětil i poslanecký klub ODS. Přesto se vyjednaná dohoda některým občanským demokratům nelíbí. Kritizují především, že všechna reformní ministerstva, tedy financí, zdravotnictví i práce a sociálních věcí připadnout TOP 09. A taky se jim nelíbí Radek John v čele resortu vnitra. Petr Nečas se ale brání, že víc prosadit nešlo a ODS by si prý měla uvědomit, že nevyhrála volby. Opravdu se nedalo udělat víc? Zeptám se předsedy jihočeské organizace ODS Martina Kuby. Dobrý den.

Martin KUBA, předseda jihočeské organizace ODS:
Dobrý den.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A předsedy regionálního sdružení Královéhradeckého kraje Ivana Adamce. Dobrý den.

Ivan ADAMEC, předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje:
Dobré odpoledne.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pánové, nejdřív vy, pane Kubo, členové grémia i poslanci jsou podle všeho uklidněni, souhlasí, že vyjednavači dosáhli maxima možného, co vy zástupci regionů ve výkonné radě, jste stejného názoru?

Martin KUBA, předseda jihočeské organizace ODS:
Já jsem mluvil s panem předsedou Nečasem, dostal jsem zprávu, že to skutečně nedalo vyjednat více, ona se vždycky těžko komentují ta vyjednávání, pokud u nich přímo člověk není, já potom spoléhám na to, že náš vyjednávací tým vyjednal maximum pro ODS a i je důležité, aby ty reformní kroky, které vlastně budeme realizovat, aby dokázala ODS být jejím nositelem, že teď záleží na vedení ODS, na lidech, kteří budou zastupovat ve vládě, aby tohle to dokázali. A já jsem dostal vlastně od pana předsedy Nečase, že je připraven takové /nesrozumitelné/ ve vedení strany.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Adamče, jak jste na tom vy, také si myslíte, že se víc nedalo dělat, budete chtít třeba detailnější vysvětlení z první ruky, proč má ODS ve vládě takovou pozici, jakou oznámili straničtí lídři?

Ivan ADAMEC, předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje:
No, tak určitě nějaké informace budu potřebovat, nakonec je to tak, že po bitvě je každý generál a hlavně ten, který se neúčastnil té bitvy, takže já jsem samozřejmě nebyl v tom vyjednávacím týmu, neznám podrobnosti, nicméně ten první výstup, který jsem udělal, tak jsem vnímal jako velké zklamání, že jsme nebojovali více a déle, nicméně opakuji, nejsem ten, který by byl v tom vyjednávacím týmu, pan předseda se mnou nehovořil, takže neznám podrobnosti, jako kolega Kuba. A musím říct, že velmi těžce se mi vysvětluje tento stav našim voličům a příznivcům a i členské základně, zrovna teď máme schůzi, kde se o tom bavíme, já chci ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A jsou nespokojení tito lidé?

Ivan ADAMEC, předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje:
Tak hlavně, hlavně se zdá, že prostě jeden den se řeklo, že se nenecháme vydírat a druhý den byla dohoda na stole a mají pocit, že, že ten boj byl velmi krátký a že třeba jsme mohli se pokoušet bojovat dál.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, vy v tomto směru pochybnosti nemáte?

Martin KUBA, předseda jihočeské organizace ODS:
Tak samozřejmě ta členská základna o tom diskutuje, možná by bylo pro ODS lepší, kdyby měla nějaké to reformní ministerstvo, ale jak říká kolega Adamec, to se opravdu velmi těžce, velmi těžce komentuje, vyjednávání a výsledky vyjednávání, pokud u nich člověk nebyl, bude teď na vedení strany, aby vysvětlil prostě výkonné radě, proč přistoupili na takovouhle variantu a jakým způsobem bude prosazováno to, aby ODS byla skutečně hostitelem těch reforem, protože z těch stran, které jsou v koalici, byť je to strana největší, s největším ziskem procent a samozřejmě naši členové a voliči očekávají od nás, že my budeme nositelem těch reforem a že je nepředáme TOP 09, a to je teď na vedení, na vedení ODS, jak tohle to dokázal v té vládě prosadit a ta, ta, řekněme, u některých rozčarovanost nebo rozpačitost, kterou popisuje kolega Adamec, je /nesrozumitelné/ členech jihočeské ODS i taky, teď je třeba, aby skutečně jsme dostali vysvětlení, ale ono se to opravdu velmi těžko komentuje, pokud člověk v těch vyjednáváních není.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Adamče, uvědomujete si ale přes to všechno, přes výhrady, které jste už vedl, že volební zisk Občanské demokratické strany nebyl takový, že by si tato strana mohla klást nějaké výraznější nároky?

Ivan ADAMEC, předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje:
No, samozřejmě ten volební výsledek mohl být daleko lepší, nicméně pořád, pořád byl nejlepší z té trojce té koalice. A já se domnívám, že pokud chceme být nositeli těch reformních kroků, takže jsme mohli eventuálně dosáhnout i /nesrozumitelné/ ministerstva.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jaká třeba konkrétně?

Ivan ADAMEC, předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje:
Já mám namysli obranu, vnitro, já mám namysli vnitro, protože samozřejmě vnitro není jenom policie, to není jen boj s korupcí, to je celá veřejná správa, která se dotýká vlastně každodenního života na těch obcích, na těch vesnicích a tady já se domnívám, že teda nejsem si tak jist, že to obsazení pro to ministerstvo je to, co bych si od toho já osobně představoval.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Petr Nečas se nechal slyšet, že pokud se týká reforem, takže bude garantem on, že bude v čele jakéhosi ekonomického uskupení, které bude dohlížet na to, co se bude dít právě v reformním ohledu. Myslíte si, že to bude stačit, zvládne to váš předseda?

Ivan ADAMEC, předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje:
Tak já tomu chci věřit, že to zvládne, nakonec si myslím, že on své kvality už prokázal a prokazuje dál a věřím tomu, že se mu to podaří, nicméně, nicméně ty mé pochybnosti speciálně u toho ministerstva zůstávají, protože sám jsem aktivním starostou a vím, že ten veřejný život je velmi komplikovaná záležitost a mám trochu obavy, že, že tady je to velká neznámá v tuto chvíli.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Kubo, vnímáte to taky tak, že ODS v podstatě vyklízí pozici tahouna na pravém spektru nebo na pravém křídle toho politického spektra, že má co dělat, aby dohnala to, co ztratila?

Martin KUBA, předseda jihočeské organizace ODS:
Tak já nevím, jestli je zvyklý, já myslím, že pro ODS a já jsem na tu upozorňoval, že v kongresu začíná úplně nové období, nové období vymezování pozice na pravicové straně spektra za prosto novým fenoménem TOP 09, na který ODS nikdy nebyla zvyklá a bude důležité, jak se tahle ta situace a jak ODS tu situaci bude řešit, protože do komunálních voleb a řekněme za 2 roky krajských voleb, které budou rozhodovat o pozicích těchto stran, prostě v komunální a krajské politice bude třeba, aby ODS držela co nejvíce ty pozice, aby my jsme byli tím nositelem pravicové reformní konzervativní a čitelné politiky pro voliče a teď záleží skutečně na vedení ODS a na vyjednavačích, jak vyjednají tu pozici a jak bude Petr Nečas schopen realizovat, co říká. Já, mně nezbývá v téhle té chvíli, než mu důvěřovat, takže tak, jak domluvili tuto koalici, dokáže v ní prosadit, aby ODS byla nositelem těch reforem a nezbývá nám v téhle té chvíli než věřit vedení, že to bude takto realizováno a takhle bude i mediálně a voliči vnímáno.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Adamče, a můžeme to třeba ale vzít i z druhé strany, že ODS může svým způsobem prospět, že nebude v čele ministerstev zodpovědný za reformy, protože ty se budou pojit s jistě často nepříjemnými kroky vůči veřejnosti?

Ivan ADAMEC, předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje:
No, tak jako to je velmi jako záludná otázka, já si myslím, že, že samozřejmě ODS jako nejsilnější partner v té koalici vždy bude ten, který bude mít tu zodpovědnost za prováděné reformní kroky a nakonec se to prokazovalo už v letech minulých, že de facto většina reformních kroků vždy padla na ODS a těch dopadů, nakonec nebudeme chodit daleko, vzpomeňme si na krajské volby před dvěma lety.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje Ivan Adamec. A loučím se i s předsedou jihočeské organizace ODS Martinem Kubou. Pánové, díky na shledanou.

Ivan ADAMEC, předseda regionálního sdružení Královéhradeckého kraje:
Na shledanou.

Martin KUBA, předseda jihočeské organizace ODS:
Hezký den.

O čem vypovídá složení vlády

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A pozici, jakou ve vládní sestavě získala nejsilnější koaliční strana, hodnotí v dnešní poznámce večerních Ozvěn taky Ivan Hoffman, komentátor listu Deník.

Ivan HOFFMAN, komentátor listu Deník:
Opět jednou se naplnilo přísloví, že když se dva perou, třetí se směje. Anebo přesněji třetí s pátým. Na složení vlády vidíme, že z volebního souboje ODS a ČSSD profitovaly v konečném důsledku politické strany TOP 09 a Věci veřejné. Tyto dvě nové a nepříliš čitelné strany budou vést nejdůležitější ministerstva, zatímco ODS bude ve vládě hrát roli spíše okrajovou. A to si ještě občanští demokraté mohou říct "lepší něco než nic", s ohledem na ČSSD, která navzdory vítězství skončila v opozici. Ještě sice nevíme, jak konkrétně se třetí s pátým budou smát, ale je pravděpodobné, že se budou smát celé volební období. Vláda bude stabilní. Nebude se opírat o politické přeběhlíky a koaliční projekt je, zdá se, předjednán důsledně, takže se jen tak nezbortí. Jedinou neznámou tedy je, zda se s třetím a pátým budou veselit i občané. Byl by to zázrak, neboť normální je u nás na vládu nadávat, ať v ní sedí kdokoli. Ale stát se to může. Zavládla totiž unikátní situace, kdy se politikům nechce prát. Prostě zjistili, že se to nevyplácí. Když se ale dva neperou, třetí nemá šanci se smát. V dohledné době se v politice nebude vydělávat na chybách rozhádané konkurence. Navíc si volič bude politiky držet od těla. Potřebuje se zklidnit a vyhodnotit, co vlastně svou volbou docílil, anebo způsobil. Příští volby jsou za rohem a pravděpodobně v nich ještě bude nouze o nepřítele. Znamená to ale, že se smát budou ti dva, co se minule tak poprali? Anebo voliči setrvají u nových stran, když je těmto veselo a všechno se najednou točí kolem nich? Nevíme. Jisté je jenom to, že nemá cenu hledat odpověď u expertů na volební preference. Zkoumají nás, ale co provedeme, netuší.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Poznamenává Ivan Hoffman, komentátor listu Deník.

Pravé Olomoucké tvarůžky

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Už více než 20 českých potravinářských výrobků získalo v rámci Evropské unie chráněné zeměpisné označení, které brání, aby je zneužívali zahraniční konkurenti. Dnes na seznam přibyla i jednat tradiční pikantní značka Olomoucké tvarůžky, zvláštní výbor unijních zástupců rozhodl, že výrobci syrečků v Německu a Rakousku se této značky budou muset vzdát. Jejich šestiletý spor s českými výrobci ale skončil kompromisem, nařízení začne platit až za 5 let. Po telefonu zdravím českou velvyslankyni při Evropské unii Milenu Vicenovou. Dobrý večer.

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní velvyslankyně, nejdřív si ujasněme, po 5 letech nebudou moci Rakušané nebo Němci dodávat na trh napodobeni těch Olomouckých tvarůžků, nebo se musejí jen rozloučit s označením?

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
Budou se muset rozloučit s označením a potom budou mít všichni spotřebitelé naprosto jasno, když budou kupovat výrobek s názvem Olomoucké tvarůžky, budou to jedině a jenom Olomoucké tvarůžky skutečně našeho, našeho původu a také vyrobeny podle přesné jasné a velmi podrobně popsané procedury.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ovšem napodobené, řekli bychom "syrečky", se můžou na pultech obchodů v Evropské unii, v Česku objevovat dál?

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
No, je tam jenom to přechodné období pětileté, a to je, myslím, velice rozumný kompromis a já mám z toho vítězství velikou radost.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Tedy to byl jediný možný dosažitelný kompromis, byl ten boj opravdu tak těžký?

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
Opravdu byl velmi těžký. Začal už v roce 2004 brzy po našem vstupu do Evropské unie. A bylo velice těžké hlavně přesvědčit Evropskou komisi o tom, že náš produkt je naprosto jedinečný, výlučný, že to není takový obecný název, abych to vyjádřila srozumitelněji, že třeba nejde o sýr ementál, který tento název dnes se používá v mnoha zemích a znamená jenom typ výrobků, my jsme museli dokázat, že Olomoucké tvarůžky jsou naprosto unikátní, vyrobené z velmi dobrých surovin za přesně stanovené procedury a je to produkt, který se vyrábí v Lošticích.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Čím hájili svoje právo na využívání té značky rakouští nebo němečtí výrobci, hlavně tím, že nárok na ni mají i potomci odsunutých sudetských Němců?

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
Ne, ne, ne, takto bych to rozhodně neformulovala, ale pokud sdělí, že o jejich Olomouckých tvarůžkách jsou zápisy v historických pramenech a že ty produkty jsou podobné, a právě my jsme museli veliké úsilí soustředit na to, že to je jediný produkt, který existuje jedině v České republice.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A to zdůvodnění zvláštního výboru nebo komise, která rozhodovala o tom, zda uznat nebo neuznat tuto značku, jak zní, čím to zdůvodnili?

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
My jsme doložili naprosto jasnou proceduru, odborníci doložili, že ty napodobeniny z Rakouska a Německa se liší i chuťově, i procesem výroby, bylo to naprosto jasné, trvalo to dlouho, protože komise musí být naprosto objektivní, nestranná, protože jinak by jedna či druhá strana na ní podala žalobu, a to by bylo velice nepříjemné.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já už jsem na začátku před naším rozhovorem řekla, že to není jediný úspěch českých nebo moravských výrobců potravin, podařilo se zajistit ochranu třeba i Pardubickému perníku, desítkám jiných produktů, jsou tu další uchazeči o stejnou ochrannou známku?

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
Já bych jenom vzpomenula, naše první historické ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vítězství ...

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
... historické zapsání vítězství, byly to Štramberské uši už 7. března 2007. Dva produkty čekají, je to Chelčickohenické ovoce, a to čeká na zápis. A Valašský frgál čeká ještě na posouzení. Ale já bych zmínila ještě třeba jeden produkt, který má, je to, je to České pivo, to je trošku jiný typ, tam nejde o jeden jediný výrobek, ale je to o soubor piv, která jsou vyráběna tradičním způsobem a také z českých surovin. Česká voda, český chmel a český slad. A to si všichni umíme uvědomit, jak je to důležité třeba pro naše producenty, jak to podporuje naše producenty chmelu, sladu. Takže to je, tam je i další takové ... další význam s tím spojený.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vysvětluje česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová. Děkuji vám za to, na shledanou.

Milena VICENOVÁ, česká velvyslankyně při Evropské unii:
Na shledanou.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Na druhé lince je inženýr Jaroslav Kovář, jednatel firmy AV, která vyrábí pravé Olomoucké tvarůžky. Dobrý večer i vám.

Jaroslav KOVÁŘ, jednatel firmy AV:
Dobrý večer vám i posluchačům.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane Kováři, znamená pro vás dnes uveřejněné rozhodnutí hodně pro postavení na evropském trhu, i když ještě 5 let bude trvat současný stav?

Jaroslav KOVÁŘ, jednatel firmy AV:
No, samozřejmě to výrazně posiluje naši pozici na trhu, ten stav, o kterém mluvíte, těch 5 let, ten se týká čistě použití toho názvu Olmützer Quargel v Německu a v Rakousku, ale netýká se názvu Olomoucké tvarůžky, který může použít pouze výrobce v daném regionu, v tomto případě v historických hranicích Hané, a ten výrobce, který bude vyrábět Olomoucké tvarůžky podle schválené specifikace, která je přísně kontrolována.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
O kolik jste dosud přicházeli kvůli té podle vás nekalé konkurenci v sousedních zemích?

Jaroslav KOVÁŘ, jednatel firmy AV:
To se nedá dost dobře říct, to se nedá dost dobře říct, to bych si netroufl říct nějakou kvantifikací.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A jde o to v praxi, že jiní výrobci nabízeli podobné zboží na stejných regálech nebo vás z některých trhů úplně vytlačovali?

Jaroslav KOVÁŘ, jednatel firmy AV:
No, podívejte se, je to, je to tak, že pod tím názvem Olmützer Quargel se v Německu prodává pouze jeden jediný tvarový druh těch harckých sýrů, takže vyhodnotit to nějak v této souvislosti je dost obtížné, protože my bychom tam v Německu vždycky jsme byli, jsme i budeme vystaveni konkurenci celého toho souboru těch harckých sýrů, což je řada výrobků od řady výrobců a jenom jeden z nich v určitým tvaru je pro něho používán ten název Olmützer Quargel.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nedokázali byste třeba jenom tou kvalitou těch pravých originálních Olomouckých tvarůžků uspět proti té konkurenci?

Jaroslav KOVÁŘ, jednatel firmy AV:
No, samozřejmě, podívejte se, pro znalce sýrů, že, je úplně jasné, že jde o sýr jiného typu s daleko výraznějšími charakteristikami jak chuťovými, tak tedy konzistenčními a ti si budou potom moci vybrat mezi těmito pravými tvarůžky a těmi harckými sýry a budou mít přitom záruku, že budouli kupovat náš výrobek, že je vyráběný skutečně podle té schválené receptury a že pochází z Hané na Moravě ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A že to uznává Evropská unie ...

Jaroslav KOVÁŘ, jednatel firmy AV:
... a že nemůže být, a že nemůže tam být žádná mýlka a nemůžou se dostat tomu, že by dostali nějakou náhražku.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dodává Jaroslav Kovář, jednatel společnosti AV. Děkuji i vám, na shledanou.

Jaroslav KOVÁŘ, jednatel firmy AV:
Na shledanou.

Jednání o koaličním programu

Štěpánka ČECHOVÁ:
Lídři a vyjednavači ODS, TOP 09 a Věcí veřejných se znovu sešli nad společným koaličním programem. Uzavřít dnes chtějí kapitolu veřejných financí, zabývat se budou přípravou rozpočtu na příští rok. Už včera předseda ODS a premiér Petr Nečas oznámil, že nová vládní koalice chce hospodařit se schodkem 135 miliard korun.

Osud státních maturit je zatím nejistý, ale jejich říjnová generálka bude

Štěpánka ČECHOVÁ:
Osud státních maturit je zatím nejistý, ale jejich říjnová generálka bude. Tým školských expertů případné vládní koalice chce vědět, jak je zkouška logisticky zajištěna a jak u ní dopadnou středoškoláci. Možný ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných musí do konce prázdnin rozhodnout, zda státní maturitu o rok odloží. Chtěl by také provést audit celého projektu. Pavel Zelený, ředitel ministerské organizace CERMAT, která maturitu připravuje, Radiožurnálu řekl, že přípravy běží podle plánu.

Pavel ZELENÝ, ředitel ministerské organizace CERMAT:
Včera byla uzavřena registrace přihlášek žáků, kromě tří škol, tak všechny z 1180 škol přihlásily své žáky a v současné době připravujeme pro řádově těch asi 100 tisíc žáků v té zadávací dokumentace, takže vše běží podle plánu.

Vypočítat úroky z prodlení je ode dneška jednodušší

Štěpánka ČECHOVÁ:
Vypočítat úroky z prodlení je ode dneška jednodušší. Podle nového nařízení vlády se výše úroku nebude po celou dobu trvání dluhů měnit.

Martin DRTINA:
Doposud se přitom musel úrok přepočítávat každého půlroku, pokud Česká národní banka v daném pololetí změnila výši reposazby. Od té se úročení pohledávek bude odvíjet i dál. Až do zaplacení ale bude úrok pořád stejný. Například u dluhů, které jsou splatné dnes, zaplatí dlužník úrok z prodlení 7,75 procenta ročně. Martin Drtina, Radiožurnál.

David Petraues nechce měnit strategii v boji proti Talibanu

Štěpánka ČECHOVÁ:
Nový velitel koaličních sil v Afghánistánu, generál David Petraues nechce měnit strategii v boji proti Talibanu. Den poté, co generála ve funkci potvrdil americký Senát, představil Petraues svoje priority spojencům v centrále Severoatlantické aliance v Bruselu. Podle Petrauese je především potřeba snížit počet civilních obětí, a to na minimum.

David PETRAUES, velitel koaličních sil v Afghánistánu:
V boji proti povstalcům rozhoduje lidský terén, proto musíme udělat všechno, co je v lidských silách, abychom uchránili obyvatelstvo a snížili ztráty na životech nevinných civilistů, jak už jsem vysvětloval v Senátu. Mým úkolem nebude přehodnotit pravidla zavedená generálem McChrystlem, ale zajistit, aby tato pravidla byla řádně dodržována.

Švédsko po téměř 200 letech zrušilo brannou povinnost

Štěpánka ČECHOVÁ:
Švédsko po téměř 200 letech zrušilo brannou povinnost. Vojenská služba bude nadále jen dobrovolná a během 4 let by se měla armáda plně profesionalizovat. Odvody bude možné obnovit pouze v případě ohrožení země. Švédská vláda chce tímto krokem především ušetřit v rozpočtu ministerstva obrany. A brannou povinnost dnes omezilo také Německo. To zkrátilo vojenskou službu z 9 na 6 měsíců.

Přehled následujících zpráv

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pomáhá protikuřácký zákon opravdu v boji proti závislosti na tabáku a chrání dostatečně práva těch, kteří nechtějí proti své vůli dýchat cigaretový kouř. Kvůli získávání medvědí žluči v používané v čínské medicíně trpí řada těchto zvířat. Dokážou aktivisté zlepšit jejich životní podmínky. A Finsko je první zemí na světě, které uzákonilo právo svých obyvatel na Internet. Mělo by se i Česko vydat touto cestou? Taky na to se zeptám v této půlhodině.

Novela protikuřáckého zákona

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Zákon zvaný protikuřácký platí ode dneška v Česku. Mnozí ale upozorňují, že proti tomuto zlozvyku bojuje pouze na papíře. Z původně zamýšleného plošného zákazu kouření na veřejných místech zůstaly jen samolepky, které musí majitelé restaurací vylepit, aby návštěvníci poznali, jestli je možné si tam zapálit nebo ne. Norma navíc povoluje i kouření na zastávkách, pokud nejsou zastřešené, což dosud možné nebylo. Ať jste nebo proti tomu, jak se stát snaží regulovat prostory pro kuřáky, můžete nám napsat, buď mailem na adresu ozvenydne@rozhlas.cz nebo SMS ve tvaru OD mezera a váš text na číslo 9077704. Pozvání do diskuse přijali lékařka 1. lékařské fakulty Eva Králíková, která se věnuje léčbě závislosti na nikotinu. Dobrý večer.

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A senátor za ODS Jaroslav Kubera. Dobrý večer.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko, vy si taky nemyslíte, jako někteří odborníci, že zákonem se proti kouření bojuje dost?

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
No, jak jste zmiňovala tu medvědí žluč, tak ta by asi pomohla stejně jako ty samolepky. Takže myslím si, že je to úplně zbytečná, zbytečná obstrukce, zbytečná povinnost pro ty majitele restaurací, aby si tam lepili nějaké nálepky, protože skutečně se nic nemění. A jenom na okraj, mrzí mě, že se tomu zákonu říká protikuřácký, protože není proti kuřákům, ale proti kouření. A jde jenom o to, jestli si zapálí za dveřmi nebo před dveřmi.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Vy byste byla pro plošný zákaz pouze a jen pro plošný zákaz kouření na veřejných místech?

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
No, určitě. To nejde o můj názor, jednak si to přeje asi 80 procent naší populace, čili i voličům, ale hlavně pasivní kouření není jenom zápach, ale je to něco, co způsobuje nemoci a úmrtí, konkrétně v zemích, kde se nekouří ve všech uzavřených veřejných prostorách, včetně restaurací, v podstatě druhý den začaly klesat například akutní infarkty myokardu, a to zhruba o 17 nebo průměrně z 11 zemí o 17 procent, no, a to je 5,5 tisíce lidí v České republice by nemuselo mít akutní koronární syndrom, kdyby se v restauracích nekouřilo. No, a to už samo o sobě, kdy jenom tohle.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, vy se netajíte tím, že jste proti tomu plošnému zákazu kouření na veřejnosti, z jakých důvodů ty argumenty, které jsme právě slyšeli, ty vás nepřesvědčují?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Tak mě velmi potěšil nový zatím neustanovený ministr /nesrozumitelné/, který byl k vám dnes ráno pozván a v domnění, že bude právě podobně jako paní doktorka Králíková argumentovat, on argumentoval úplně jinak, ač je nekuřák, tak byl proti tomu, aby se na tom zákoně teď něco měnilo, ten zákon je velmi vyvážený. A mě šokují desinformace typu, že druhý den po nějakém zákazu klesl počet infarktů, přeci každý soudný člověk ví, že to je nesmysl.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já myslím, že paní doktorka neříkala, že druhý den, paní doktorko, ...

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Teď to říkala, já jsem to teď slyšel, říkala, druhý den už klesly, a to ona opakuje, opakuje často, ale to není podstatné, ale vy jste to uvedli, že to je boj, to přece není žádný boj, já vůbec netvrdím, že kouření je zdravé, to by mě opravdu ani nenapadlo, ale nápady Evropské unie typu, že krabičky budou všecky stejné, vůbec nebude poznat, jako co je v nich za cigarety, to je podobné, jako kdyby všechny whisky měly jenom vinětku alkohol škodí zdraví. Prostě ten boj se musí vést jinak, když ho chcete nazývat bojem, ten boj se musí vést tak, a řekl to pan ministr velmi přesně, že se musí najít rozumný kompromis tak, aby si ty dvě skupiny vzájemně nevadily. Já musím říct, že paní doktorce Králíkové není vůbec nic do toho, co já jím, jestli kouřím nebo nekouřím, ona by mě tak akorát mohla poradit, když kašlu, co bych na to měl dělat, to bych ocenil. Samozřejmě ji neberu právo, právo dělat osvětu, prevenci, to je všecko v pořádku, ale tak to není. Pan Šťastný, který si myslel, že bude ministrem, už se připravoval, jak bude tančit tango, tango protikuřácké a zatančil si tango poslední ministr není, prostě ten zákon tak, jak je nastavený, je nastavený velmi rozumě, nebrání vzniku nekuřáckých restaurací a je jich, bohudík, čím dál víc, já jsem tomu rád. A současně nebrání, ten, kdo si jde do hospody na pivo nebo na kávu a chci si zakouřit, aby si zakouřil.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Paní doktorko?

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
Já nevím, co mám komentovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já jsem se chtěla zeptat hlavně na to, co tady pan senátor Kubera napadl, že, jestli je možné argumentovat ano, krátce po zákazu kouření, že klesá počet infarktů myokardu, jestli ta argumentace je správná?

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty:
Ale to je bez debaty, to jsou snadno dostupné a jasné informace z takzvané Evidence Based Medicine, čili medicíny založené na důkazech, oni to samozřejmě nehodnotili druhý den, ale zhruba minimálně po roce, a proč jsem, proč říkám druhý den, protože cévám, které jsou poškozeny pasivním kouřením, trvá zhruba 24 hodin, než se opraví ta akutní škoda, takže třeba, když vejdete do zakouřené restaurace, tak po hodině v té zakouřené restauraci vypadá vnitřek vašich cév jinak, než před tím. A klesly infarkty právě u lidí mladších 60 let a u nekuřáků, což je ta skupina infarktů, která je převážně způsobena kouřením. Ale to jsou všechny věci, které nejsou vůbec předmětem diskuse, to je prostě prokázaná medicína.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane ...

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Může mi paní doktorka vysvětlit, proč v Turecku, kde kouří opravdu téměř všichni, je nejmenší počet infarktů v Evropě?

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
Mimochodem, Turecko zakázalo kouření ve všech veřejných uzavřených prostorách. V Turecku se nekouří.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Já vás ujišťuji, paní doktorko, že jsem tam teď byl a kouří se tam naprosto tak, jak se kouřilo, žádný problém tam není, jestli to formálně zakázalo, to možná ano, ale to je přesně to pokrytectví ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A vy si myslíte, pane senátore, že kdyby se to zakázalo v České republice, že by stejně lidé neposlechli a kouřili by stejně, jak vy říkáte, jako v Turecku, že by to bylo zbytečné?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Ale tak, přece, přece to byl ten příběh těch zastávek, který byl právě naprosto nesmyslný, protože my jsme strávili hodiny diskusí nad tím, jak rozpoznat zastávku. Samozřejmě, že když stojí skupina lidí, lidí na zastávce, tak ten kuřák by neměl stát v té frontě, ale měl by jít kousek dál, normálně, na to nepotřebuje žádný zákon, my potřebujeme na všechno nějaký předpis, na to žádný nemusí být, ostatně, jak já vím od některých nekuřáků, třeba mojí ženy, daleko víc jim vadí ten smrad a tomu já rozumím, že ono to fakt smrdí ty cigarety, to vadí. Druhá věc, která vadí, že ty nedopalky lidé pohazují po zemi, ale stejně tak pohazují PET flašky a obaly od tatranek a žvýkačky, vždyť všechna města už jsou zažvýkačkovaná, to je taky nepořádek.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Jestli se to dá srovnávat cigarety a žvýkačky. Paní doktorko, řekněte mi, prosím, vy si třeba nepřipouštíte, že zákazy skutečně neřeší zase tolik a že není možné, jak říká pan senátor Kubera, omezovat práva lidí, kteří si tu cigaretu dát chtějí.

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
No, tak především právo dýchat čistý vzduch je zcela jistě nadřazené tomu, že si zapálím někde, kde jsou ostatní lidé. Tomu se těžko oponuje. Pokud jde o ty zastávky, tak to se s panem senátorem shodnu, já si taky myslím, že to byl zbytečný šprajc a že daleko důležitější, než nástupiště, bude třeba nádražní restaurace, takže tady jsme ve shodě. No, a ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A proč vám nestačí, paní doktorko, to, že budou prostě restaurace kuřácké a nekuřácké, případně kuřácké od nekuřácké odděleni v jedné restauraci, v jednom podniku?

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
No, tak především nejde vůbec o mě, mně osobně to není podstatné, ale ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ano, ale bijete se za to, aby byly cigarety zakázané na veřejnosti vůbec, tak proto se ptám.

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty:
No, protože jsem lékař a snažím se zabránit zbytečnému předčasnému úmrtí a nemocem. No, proč to vadí, protože to způsobuje onemocnění, takže, takže já tady vidím úplně jasný, jasný důvod.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, já tady mám dotaz posluchače, který bych vám ráda položila, pane senátore, ráda bych vám položila dotaz posluchače, pane doktora Poštulky, který píše, že když srovnáme restauraci s nějakým jiným prostorem, tak všude jinde jsou lidé chráněni, prostě proti kouři, není možné třeba v kancelářích nebo v nějakých prostorech, protože tam mají nárok na zdravé prostředí, aby někdo kouřil. Podle vás se to nedá takto srovnávat?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Ne, ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Že prostě zákaz kouření je stejně hygienický předpis jako další jiné, které musejí restaurace dodržovat, jak píše pan posluchač Poštulka.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
To je, to je přesně ta demogogie, přeci, když ta restaurace je označena jako kuřácká, tak určitě paní doktorku Králíkovou ani nenapadne, aby do ní vkročila, stejně tak jako mě nenapadne vkročit do té nekuřácké. Přece to je tak jednoduché, nikdo nikomu ..., vadí paní doktorce, že já teď kouřím, určitě jí to nevadí, vadí to mojí ženě, která je vedle a má otevřený dveře a smrdí to dovnitř, té to vadí, ale paní doktorce to fakt vadit nemůže.

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
No, mně to taky nevadí ...

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
A když nebudete chodit do kuřácké restaurace, proboha, tak vám to nemůže nijak vadit, ani škodit, ale nemocnici, což je oblíbený argument, argument pana doktora Šťastného, se přece nekouří. A měli by tam mít kuřárnu, my také můžeme to postavit poevropsku, naše kuřácká menšina může vyžadovat na soudu pro lidská práva, aby nám všude byly vyhrazeny prostory pro kouření.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Oni nekuřáci zase neškodí kuřákům něčím evidentně jako cigarety, já bych to zase nekladla až tak do této opozice, ale paní doktorko, chcete reagovat?

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
Já myslím, že je to jasné, ty argumenty jsou prostě snadno dostupné na webu, nemusíte na to mít ani asistenta. A není k tomu co dodat. Ale hlavně v těch restauracích ani nejde o to, jestli tam jdu nebo někdo jiný, ale tam pracují lidé. A zaměstnanci mají zcela jistě právo na prostředí bez kancerogenních a mutagenních látek. Většina servírek a vrchních podle průzkumů našich mediků si přeje, aby byli v nekuřáckém prostředí, i když jich poměrně hodně kouří, ale bojí se to říct svému zaměstnavateli, protože tam rádi pracují a mají rádi tu práci. A určitě, kdyby někde kapal z kohoutku kyanid a stačil ho zavřít, no, tak samozřejmě se budete zlobit na toho zaměstnavatele, jak to, že to neudělá a jak to, že nechá zbytečně onemocnět a umřít lidi jenom proto, že si někdo zapálí přede dveřmi místo za dveřmi.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Paní doktorko, ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pane senátore, na vás, jako na zákonodárce, další dotaz pana posluchače Radka Štěrby, prosím vás, cituji: Jsme opravdu tak omezení, proč v jiných zemích to jde, v Česku ne, například Itálie, kde se ještě nedávno kouřilo i v kině. Co byste mu odpověděl?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Jednoduše, Bulharsko a Chorvatsko ten zákaz zrušily, protože Chorvatsko zjistilo, že na turistický ruch by to mělo tak negativní účinky a Bulharsko to, tuším, zrušilo druhý den. Jako ať si každá země to dělá, já doufám, že nebudeme označovat potraviny jako zblázněné země, jak Evropa připravuje, já jsem si z toho dělal legraci, paní doktorka si to pamatuje, ale ona už je to realita, že bude mít červené puntíky na konzervě, tuto konzervu nejezte. To, jak říká senátor, europoslanec Falber, my vás musíme lidé chránit před sebou samými, prostě to je přesně to, že některé skupiny lidí se cítí bohem povolání k tomu, že oni vědí, to jsou ekoterorista a podobné skupiny, oni vědí ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nepřesvědčuje vás, pane senátore, ani to, že skutečně 70 procent lidí podle dostupných statistik by si přálo zákaz kouření na veřejných místech?

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Je to stejný počet, který by si přáli trest smrti, to je stejný procento ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
70 procent lidí.

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
To je argument, zase se dostáváme k té medvědí žluči, to ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
To se dostaneme teprve v našem pořadu.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
70 procent a zúčastnilo se té ankety 80 lidí, že jo, to není reprezentativní výzkum.

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
Ale kdepak.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Já si myslím, že se opravdu neshodneme, nebo neshodnou se mí hosté, kterými byli senátor Jaroslav Kubera a také Eva Králíková z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Eva KRÁLÍKOVÁ, lékařka 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy:
Děkuji za pozvání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Díky, na shledanou.

Jaroslav KUBERA, senátor /ODS/:
Díky, na shledanou, hezké svátky.

V Číně se na farmách dál krutě týrají medvědi

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
V Číně funguje na 200 medvědích farem produkujících žádanou žluč, používá se hlavně v tradiční čínské medicíně, ale třeba i při výrobě zubní pasty či šamponu. Peking kvůli tomu dlouhodobě čelí obvinění z týraní zvířat. Medvědi jsou totiž prakticky po celý život drženi v malých klecích, kruté zacházení se snaží změnit organizace Animals Asia. Víc v reportáži našeho zpravodaje Roberta Mikoláše.

Robert MIKOLÁŠ:
Medvěd ušatý, který patří k ohroženým živočišným druhům, je někdy označován za "chodící lékárnu". Člověku se sice tato šelma vyhýbá, přesto jí lidé, právě kvůli zažitým pověrám o zázračných schopnostech, pronásledují a především pak v Číně medvědy drží v zajetí.

Angela LEARY, organizace na ochranu zvířat Animals Asia:
Jedna řada za druhou, klec vedle klece, navíc velmi malé a v nich doslova namačkaní medvědi, kteří se nemohli ani pohnout, natož postavit. Tyto farmy naskýtají opravdu hrůzný pohled na zubožená zvířata, která jsou vězněna až dvacet, někdy dokonce i třicet let a nikdy se za celou tu dobu nedostanou ven.

Robert MIKOLÁŠ:
Popisuje tyto takzvané chovné stanice, paní Angela Leary z organizace na ochranu zvířat Animals Asia. V současnosti žije, respektive přežívá na podobných farmách v nejlidnatější zemi světa sedm až deset tisíc medvědů ušatých, což je zhruba třetina z počtu těchto šelem žijících v Číně ve volné přírodě. Kilogram medvědí žluči, která obsahuje kyselinu používanou na žlučové kameny, ke snižování hladiny cholesterolu i léčbě onemocnění jater, se totiž prodává v přepočtu za dvanáct tisíc korun. Tradiční čínská medicína ji proto hojně využívá, bez ohledu na to, jak se žluč z medvědů získává.

Angela LEARY, organizace na ochranu zvířat Animals Asia:
Mají zavedenou cévku do břicha, kterou pak vytéká žluč. Tato metoda je sice zakázána, přesto je stále používána. Medvědi tak mají prakticky neustále díru do břicha, tedy otevřenou ránu, což je neuvěřitelně bolestivé.

Robert MIKOLÁŠ:
Týrání zvířat je v Číně dlouhodobým problémem, ochránci volají po nových a přísnějších zákonech, v případě medvědů alespoň po zákazu používání krutých metod.

Angela LEARY, organizace na ochranu zvířat Animals Asia:
Vymlátí jim zuby, někdy i kladivem, a usekají drápy, to je zcela běžné. Hrůzný obrázek se nám ale naskytl před pár dny v provincii Šantung, kde medvědi na sobě měli jakési železné vesty vážící deset kilogramů a každá byla u krku zakončená ostrými bodci. Stačilo jen lehce pohnout hlavou a rozdrásali si krk do krve.

Robert MIKOLÁŠ:
Říká Angela Leary. Existence samotných farem je přitom stále legální. Do boje s čínskými větrnými mlýny se organizace Animals Asia pustila před více než patnácti lety a za tu dobu se jí alespoň podařilo přesvědčit vlády mnoha provincií, aby tomuto druhu obchodu zabránily. Na konci roku 2009 se tak už devatenáct z nich mohlo pyšnit označením "provincie bez medvědích farem". Navíc se na svou stranu snaží získat i odborníky, podle kterých lze medvědí žluč nahradit více než padesáti léčivými bylinami. Akci podporují i známí umělci, především herci a zpěváci, a to i z Tchajwanu. Neméně důležitá je ovšem i výchova, Animals Asia proto připravuje vzdělávací programy pro děti už od čtyř let. Samotné medvědy zachraňuje tak, že je od chovatelů za blíže neupřesněnou cenu vykoupí a získá od nich i dotyčný certifikát. A pokud přežijí, umístí je ve dvou rezervacích s bambusovými lesy a mnoha jezírky, z nichž jedna se nachází v Čchengtu v provincii S´čuan, druhá ve Vietnamu, kde existuje podobný problém.

Angela LEARY, organizace na ochranu zvířat Animals Asia:
Trvá poměrně dlouho, než si zvyknou na prostor, který najednou mají. Mnoho z nich také trpí psychologickými problémy. Zcela všichni však musejí podstoupit operaci, protože mají vnitřní orgány těžce poškozené. Jejich rekonvalescence trvá tři měsíce, pak ale začínají žít nový život, samozřejmě ho objevují po malých krůčcích.

Robert MIKOLÁŠ:
Vysvětluje Angela Leary s tím, že klece mají stále otevřené a je pouze na nich, kdy a jak daleko se od nich vzdálí. Jak ale dodává, žádný z těchto zachráněných medvědů se vrátit do volné přírody nemůže, a to ani mladí jedinci. Vzhledem k prožitému utrpení i zraněním, která mají, by totiž nepřežili. Robert Mikoláš, Český rozhlas, Čína.

Finsko je první zemí na světě, které uzákonilo právo svých obyvatel na Internet

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
A nakonec Finsko má ode dneška pozoruhodný světový primát, stalo se první země na světě, která zákonem přiznává všem občanům nárok na přístup k Internetu. Přesněji, na webové připojení o rychlosti nejmíň jednoho megabitu za vteřinu. Zákazníkům to musí zajistit všechny telekomunikační společnosti. Ve Finsku má přitom přístup na Internet už celých 96 procent obyvatel. Srovnejme. V Česku využívá této sítě skoro 70 procent populace, a velmi dobře jsme na tom i pokud jde o dostupnost. Potvrzuje Miloslava Sova, zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny.

Miloslav SOVA, zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny:
Já bych řekl, že situace se za posledních 6 let velice zlepšila. My samozřejmě k bezdrátových sítí monitorujeme i jiné druhé připojení, ADSL, kabelový operátory, mobilní připojení, ale bezdrátový je taková naše doména, takže když bych mohl říct za bezdrátové sítě, tak máme pokryto přes 9061 obcí, tam, kdyby mě někdo chytnout za slovo, tak podle statistického úřadu máme 6200 obcí, ale tady je těch 9061, to je myšleno obce, městské části i osady, které mají vlastně svojí vlastní cedulku. A bezdrátové připojení využívá 631 tisíc uživatelů a v současný době v naší databázi je registrováno přes 1139 poskytovatelů. A abych to uvedl na pravou míru, tak v podstatě 100 procent obcí, pokud budeme počítat i se satelitním připojením, který mimochodem za poslední léta klesl cenově už na takovou úroveň, že je dostupný i pro obyčejného člověka nebo pro běžného uživatele.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Myslíte finančně?

Miloslav SOVA, zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny:
Finančně dostupný, samozřejmě i ty rychlosti stouply za poslední tři roky, takže není to pořád srovnatelný, druh připojení, ale pokud někdo je opravdu v takovým slepým místem na mapě, kde je to pro něj řešený.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Co podle vás brání tomu, aby ten údaj, vy jste řekl, že 95 procent těch obcí má nějakou možnost dostat se k Internetu, tomu vysokorychlostními Internetu, co brání tomu, aby bylo 100 procent, nebo spíš, kdy odhadujete, že se to stoprocentně podaří zajistit?

Miloslav SOVA, zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny:
No, ono je to taky otázkou finanční, protože pokud existuje osada, kde jsou tři baráčky a je dostatečně vzdálená od všech možných druhů připojení, tak asi těžko tam někdo finančně bude se snažit ten Internet zavést, anebo teda ten člověk by si to musel zaplatit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Pokud jde o ceny za internetové linky, mohly by ty nejlevnější, které se pohybují kolem 250, 300 korun jít ještě dolů díky konkurenci?

Miloslav SOVA, zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny:
Díky konkurenci by samozřejmě možná ještě dolů mohly jít, ale všichni bezdrátoví operátoři, kteří nabízejí Internet za 250 až 350 korun, tak to je v podstatě takový sociální tarif, je to částka, pod kterou už by ten operátor svým způsobem prodělával. A ten operátor, nejenom, že jeho účelem je, aby generoval zisk, ale jeho účelem je i taky to, aby si udělal nějakou finanční rezervu pro příští léta, protože musí nakupovat nový technologie, musí ty stávající technologie udržovat, takže 300 korun nebo 250, tak je ta minimální mez, pod kterou se nedá dlouhodobě dostat, aniž by ten Internet někdo nějakým způsobem dotoval. A to už by zase byl případ pro Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Ano, byl byste pro, aby tady v Česku, stejně jako ve Finsku, bylo zakotveno v zákoně právo na přístup k Internetu, na připojení v jisté přenosové kapacitě?

Miloslav SOVA, zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny:
Kdybyste se mě zeptala ještě před týdnem, tak bych řekl, že bych byl o tom ochotný uvažovat, ale dnes, když se nad tím tak zamyslím, tak souvisí to s tou první otázkou, spousta lidí v těch sítích nebo, dejme tomu, 20, 30 procent, u některých to tvoří až 50 procent, využívá ten sociální tarif, ten nejlevnější, a tím, že by se zakotvilo, jako ve Finsku, dejme tomu, rychlost jeden megabit zákonem, tak v podstatě ty provideři by nebyli schopní nabídnout ten sociální tarif, který většinou začíná kolem 512 kilobitů za sekundu. Takže v podstatě by to mohlo mít i ten efekt, že by paradoxně těm nejchudším se znepřístupnil. A druhá, my v podstatě už dneska ty parametry toho jednoho megabitu, jsou téměř všechny technologie schopný dosáhnout, že nebyl by to problém, ale problém by právě byl s tím, že pro ty operátory, minimálně pro bezdrátový operátory by tato rychlost, kdyby jí měli nabízet ještě v kombinaci s tím sociálním tarifem 250 korun, tak by to pro ně bylo vražedný.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Upozorňuje Miloslav Sova, zakladatel občanského sdružení Internet pro všechny. Je 18 hodin 57,5 minuty, Ozvěny dne končí, celý pořad najdete ve zvukové podobě ve formátu MP3 na našich internetových stránkách www.radiozurnal.cz v sekci Rádio na přání.


autoři: šče , ves
Spustit audio

Více z pořadu