Osud súdánské křesťanky Meriam je stále nejistý

19. červenec 2014
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Snad celý západní svět se zapojil akce za záchranu života súdánské křesťanky, která byla při návštěvě Súdánu za svou víru odsouzena k trestu smrti. Tento týden si konečně všichni mohli oddechnout – ale jen nakrátko.

Osud súdánské křesťanky Meriam Ibrahimové se stal jednou z hlavních zpráv světových médií poté, co ji soud v Súdánu, kde byla na návštěvě, uvěznil za její víru a odsoudil k trestu smrti, když se jí odmítla vzdát.

Tato 27-letá lékařka je matkou osmnáctiměsíčního syna a dcery, kterou porodila v květnu ve věznici. Po celou dobu věznění byla vystavena špatnému zacházení, byla jí odpírána lékařská péče a nesměli ji navštěvovat ani obhájci. Rodila s okovy na nohou a není jisté, zda bude dítě moci dobře chodit.

Súdánský soud označil její sňatek s americkým křesťanem jihosúdánského původu za odpadlictví. Meriam přitom nikdy nebyla muslimka, i když má muslimského otce – ten však rodinu opustil, když byla ještě malá, a vychovala ji křesťanská matka. Soud ji však vzhledem k náboženství otce považoval za muslimku a její manželství anuloval.

Súdánské zákony vycházejí z islámského práva šaríja a nedovolují ženám provdat se mimo víru, přestože muži to udělat smějí. Takzvané odpadlictví se trestá popravou. Meriam nebyla první, kdo v Súdánu dostal trest smrti za to, že je křesťan, ale desítky ostatních popravě unikly konverzí k islámu. Meriam byla první, která to odmítla. Květnový výrok soudu zněl, že až porodí a své dítě odkojí, dostane 100 ran bičem a pak bude oběšena.

Nejrůznější petice za její osvobození podepsalo na 600 000 lidí na celém světě. Mediální pozornost a mezinárodní tlak nakonec vedly k tomu, že odvolací soud trest smrti zrušil a Meriam byla propuštěna. Když ale chtěla s rodinou odletět do Spojených států, byla na letišti v Chartúmu znovu zatčena a obviněna z držení falešného pasu.

Teď se už dva týdny nachází na americkém velvyslanectví, které se súdánskými úřady vyjednává o odjezdu rodiny ze země. Situaci však zkomplikoval Meriamin nevlastní muslimský bratr, který požádal soud o právo o ní rozhodovat a jenž prohlašuje, že jakmile bude moci, tak ji zabije. Podle Meriaminých obhájců nemá moc šancí vyhrát, ale jeho žádost oddálila odjezd rodiny ze Súdánu na neurčito.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.