Ostrov Vis několik hodin bez pitné vody

9. srpen 2004
Zprávy

Obyvatelé ostrova Vis zůstali včera na několik hodin bez pitné vody. Na Visu podobně jako na další dalmátských ostrovech Brač a Hvar nemají dostatek vlastních zdrojů pitné vody a jsou závislí na dodávkách potrubím z řeky Cetiny.

Prolémy s vodou trápí obyvatele ostrovů každoročně. Důvodem je nejen horké počasí, ale především turistická sezóna, která tradičně mnohonásobně zvýší spotřebu pitné vody.

Požár včera zachvátil část lesa u obce Pisak nedaleko Makarské riviéry. Oheň se nakonec hasičům podařilo do večera uhasit. Příčina zatím není známa, pravděpodobně se jedná o požár z horka, které sužují Chorvatsko každou sezónu.

Přes 10. tisíc diváků navštívilo o tomto víkendu Sinjskou alku. Jednalo se o už 289. ročník historického rytířského závodu jezdců na koních, který se v městě Sinj - asi 30.kilometrů od Splitu - pořádá už od roku 1715 jako památka na vítězství zdejších obyvatel nad Turky. Alka je pro celé Chorvatsko velmi prestižní záležitostí a obvykle se na ní sjedou lidé z celé země včetně nejvyšších představitelů Chorvatska.

autor: mfi
Spustit audio