Ostravské drogové scéně stále vévodí pervitin

16. červenec 2008

Alcatraz, Tulo nebo Knírač. Za záhadnými názvy se skrývají policejní zátahy na výrobce a prodejce drog v Ostravě. Speciální policejní jednotka, Toxi tým, při nich během deseti let své existence zajistila více než 200 varen pervitinu a 100 kilogramů rostlin marihuany. Počet uživatelů drog neklesá a navíc se snižuje věková hranice jejich prvouživatelů.

Nejpopulárnější drogou v Ostravě je stále pervitin. Drogovou scénu dále charakterizuje extáze, specifikem romské komunity je heroin. Na vzestupu je i marihuana. Podle vedoucího ostravského Toxi týmu Jiřího Kopečka se začal objevovat i kokain.

"Kokain je v současné době ještě drahá záležitost, cena za gram se pohybuje kolem dvou tisíc korun. U pervitinu je cena zhruba poloviční nebo i nižší, takže pro uživatele je lukrativnější si koupit dvě dávky pervitinu než jednu dávku kokainu," vysvětluje Kopeček.

Rodinný dům střežený kamerovým systémem, nelegální střelné zbraně, desítky SIM karet, padělané doklady. To bylo zázemí jedné z laboratoří, které policisté odhalili spolu se dvěma muži a třemi ženami.

Přestože se v minulém roce podařilo rozbít rekordních 33 varen pervitinu, síť výrobců a distributorů se rychle obměňuje. Doplňují ji i navrátilci z výkonu trestu, kteří pak provádějí svou činnost rafinovaněji.

Policie reaguje zaváděním informačního systému. "Jedná se o systém, který používá Národní protidrogová centrála a spočívá ve výměně všech informací, které policie získá a disponuje jimi," říká zástupce ředitele ostravské policie Radovan Vojta.

Spolehlivým indikátorem výskytu drog je drobná kriminalita. "Jsou to buď drobné krádeže nebo vloupání do vozidel a samozřejmě všude registrujeme, že osoby, které se dopouštějí majetkové nebo násilné trestné činnosti, drogy užívají," potvrzuje ředitel Toxi týmu Jiří Kopeček.

V objasňování drogových deliktů patří ostravský Toxi tým mezi čtyři nejlepší v republice.

Spustit audio

Více z pořadu