Ostravské divadlo ještě před nouzovým stavem uvede muzikálovou premiéru

3. říjen 2020 07:50

Muzikál Květiny pro paní Harrisovou má premiéru dnes večer v ostravském Divadle Jiřího Myrona. Autory hudebního díla jsou Richard Taylor a Rachel Wagstaffová. Českou premiéru divadlo stihne uvést ještě před nouzovým stavem, kdy budou minimálně po dobu dvou týdnů muzikály a opery zakázány.

Londýnská uklízečka se vydá do Paříže, aby získala přepychové šaty z módní kolekce. Tento pohádkový námět přináší muzikál Květiny pro paní Harrisovou. Dílo mělo světovou premiéru v roce 2016 v Británii a diváci v Česku ho uvidí vůbec poprvé.

Podle režisérky Gabriely Petrákové je hlavní myšlenkou jít si za svými sny a nebát se překážek. „Měli jsme ho v dramaturgickém plánu už dlouho, ale vlastně v době, kdy přišel koronavirus, tak jsme plán trochu přeorganizovali a muzikál nasadili už teď. Přijde nám, že to má nějaké konotace. Že když se kdokoliv rozhodne jít si za svým snem a spolehne se na sílu přátelství, tak se mu ten sen podaří uskutečnit. A to si myslím, že v dnešní době může být velmi silné,“ říká režisérka.

„Když jsem tu úžasnou roli dostala, tak jsem si říkala, že se to nikdy nemůžu naučit. Náročné to bylo po možná té intonační stránce, protože jsou tam poměrně nepříjemné intonační skoky, rytmicky to bylo velmi náročné, protože se tam střídají doby, takty,“ říká Hana Fialová, představitelka Ády Harrisové.

Muzikál v krátkém čase přeložila pro Národní divadlo moravskoslezské jeho dramaturgyně Hana Nováková.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související