Ostravská zoo má nového hrošího samce. Přicestoval z Belgie

14. říjen 2019 15:03

Ostravská zoologická zahrada má nového hrošího samce, který by měl vytvořit chovný pár se zdejší samicí. Hroch do zahrady přicestoval z belgické Zoo Antverpy. Nejprve pobýval v zázemí, ale od dnešního dne ho mohou poprvé vidět i návštěvníci. Zvíře se přes bariéru začalo ve výběhu seznamovat se svou partnerkou. Novinářům to dnes sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Sedmiletý samec hrocha obojživelného se narodil ve Francii a od roku 2016 byl v belgické zoo. Mladou šestiletou samici získala ostravská zoo v roce 2016 z Británie.

„Několik dní po příjezdu trávil samec v zázemí pavilonu Tanganika, aby se po transportu uklidnil. Dnes jej chovatelé pustili i do expoziční části, kde jej mohou vidět i návštěvníci. Zatím zůstává oddělen od samice bariérami na souši i v bazénu, obě zvířata se ale mohou vidět a pomalu se seznamovat. Kdy dojde k jejich spojení, uvidíme podle vzájemného chování, věříme ale, že do budoucna spolu utvoří harmonizující pár a zapojí se do reprodukce," uvedla zooložka Adéla Obračajová.

Umisťování bedny do výběhu

Chov hrochů má v Ostravě dlouholetou tradici a začal už v roce 1967 dovozem šestileté samice, která v Ostravě žila až do své smrti v roce 2009. Druhým hrochem byl v roce 1968 přivezený samec, který žil v zoo 50 let a uhynul na konci loňského roku. Třetím hrochem přivezeným do Ostravy byla až nynější samice.

První mládě hrocha se v Ostravě narodilo v roce 1972. Byla to samička a stala se vůbec prvním hroším mládětem v celém tehdejším Československu.

Od roku 2005 je hroch erbovním zvířetem zoo. O rok později byla zahrada pověřena Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií vést a vydávat Evropskou plemennou knihu hrochů obojživelných. O přesunu většiny hrochů mezi zoologickými zahradami v Evropě se tak rozhoduje právě v Ostravě. Zoo si tedy sama vybrala i nyní dovezeného samce.

Celkem se do dnešního dne narodilo v Zoo Ostrava 32 hrochů, z nichž 18 se podařilo odchovat. Tím se ostravská zoologická zahrada stala nejúspěšnějším chovatelem v České republice. Hroch obojživelný se stal vinou člověka ohroženým druhem. Početnost současné divoké populace je odhadována na 115.000 až 130.000 jedinců. Nejvíce hrochy v přírodě ohrožuje ztráta přirozeného prostředí, nelegální a neregulovaný lov pro maso a zuby.

zdroj: ČTK
Spustit audio