Ostravská městská nemocnice léčí lidi už 170 let. Výročí oslaví několika akcemi

30. leden 2018
Dobré odpoledne

Vznik nemocnice v roce 1848 byl tehdy velkým posunem v péči o obyvatele města, kteří se do Ostravy začali houfně stěhovat za prací. Dnes má nemocnice skoro 700 lůžek a 2000 zaměstnanců a patří mezi největší v kraji. Kulaté výročí letos připomene několika akcemi.

Situace v Ostravě nebyla před vznikem nemocnice vůbec dobrá, obyvatele decimovaly epidemie moru či cholery. Hygienické podmínky byly podle Antonína Barcucha z Archivu města Ostravy katastrofální.

„Krajský úřad v Přerově i jiné úřady upozorňovaly na to, že není možné, aby tady byla otevřená hnojiště a uprostřed města vytékala močůvka. Kanalizace žádná nebyla. A do toho začali za prací přicházet Haličané a byla tady obrovská přeplněnost bytů. To všechno byly faktory, které nutily město stavět nemocnici,“ vysvětluje Barcuch.

Jednoduché to ale nebylo. I když už v Ostravě fungovaly bohaté průmyslové podniky, žádný nechtěl na stavbu přispět. Až se objevil osvícený měšťan Kašpar Pittler. „Založil nadaci a na základě jmění – on tam vložil veškeré své jmění, takže po jeho smrti byl určitý základ pro vybudování nemocnice,“ dodává Barcuch.

Nemocnice tak byla otevřena v květnu 1848 na dnešní ulici 28. října. Tehdy měla 24 lůžek.

„Jsme hrdí na to, že takovou instituci tady máme. Těch 170 let hovoří samo za sebe a z tohoto pohledu je důležité se k tomu přihlásit a dobudovat moderní zdravotnické zařízení,“ říká náměstek primátora Michal Mariánek (Ostravak).

Město má pro příští léta s nemocnicí velké plány. Chce rekonstruovat chirurgické oddělení, vybudovat centrální operační sály nebo třeba parkovací dům.

„Pro nás je velmi důležité postavit tu první novou budovu, což jsou ty centrální chirurgické sály. Potřebujeme uvolnit místo v nemocnici, protože nemocnice se nedá opravovat tak, že ji celou zavřeme. Lidé péči potřebují a my potřebujeme prostor, kde můžeme stěhovat třeba celé pavilony, tak abychom mohli opravovat zase nějakou další část,“ vysvětluje Mariánek.

Na oslavu 170 výročí vzniku plánuje nemocnice několik akcí, třeba putovní výstavy. Vypravit se její zástupci chtějí i za studenty.

„Byly by spojené jednak s výkladem, ale samozřejmě třeba s vývojem zdravotnického povolání, abychom studentům prezentovali i to, co je čeká, když se rozhodnou pro zdravotnickou profesi. Byli bychom rádi, kdyby to bylo tak trochu dobové,“ dodala náměstkyně ředitele městské nemocnice Kateřina Kyselá.

autor: iha
Spustit audio