Osmdesátníci tančili jako ve StarDance. Je to pro ně radost i léčba

7. květen 2017

Královéhradecký domov pro seniory GrandPark oslavil 1. výročí svého otevření plesem pro své klienty. Ač je průměrný věk klientů domova 80 let, celou akci si velmi užívali a aktivně protancovali celé odpoledne. Včetně těch na vozíčku i seniorů, kteří trpí Alzheimerovou nemocí.

Možná se někteří senioři a seniorky v královéhradeckém GrandParku inspirovali známou taneční soutěží, ale spíše je roztancovaly jejich oblíbené šlágry. Během plesu, který domov pro seniory uspořádal k 1. výročí svého otevření, se nejprve rozezpívali, pak se dali i do tance. A vůbec nebylo překážkou, že někteří senioři jsou na vozíčku nebo trpí Alzheimerovou nemocí.

Čtěte také

„Do zpěvu a tance se postupně zapojili téměř všichni. A málem nás všechny utancovali,“ usmívá se ředitelka GrandParku Monika Utratilová.

Zpěv a pohyb s hudbou má na seniory blahodárný vliv, je to vlastně součást muzikoterapie

„Jejím účelem je dosažení pozitivních změn v psychologickém, tělesném, kognitivním a sociálním fungování člověka se zdravotními problémy,“ dodává ředitelka domova.

A popisuje, jak vše vypadalo v praxi: „Když hudba začala hrát, tváře klientů se postupně rozjasnily, senioři se začali usmívat a přidávali se ke zpěvu. Jak plynul čas, zapojili se i do tance.“

Stranou nezůstali ani ti, co jsou na vozíčku - ošetřovatelky je vzaly do kola také

Využívání starých dobrých melodií a písniček, tzv. šlágrů, působí na seniory velmi pozitivně.

Královéhradecký domov pro seniory GrandPark oslavil 1. výročí svého otevření plesem pro své klienty

„Je vidět, jak se všichni vracejí do svých mladých let. A moc se mi líbí dívat se na všechny ty tváře kolem, jak jsou veselí a jak se baví,“ svěřovala se s úsměvem ředitelka domova v přestávce mezi písničkami.

Právě „návrat do mladých let“ je důležitý i pro klienty s Alzheimerovou nemocí. Ti jako první ztrácejí krátkodobou paměť a ve světě, který je obklopuje, jsou dezorientováni. Poslech „písní pro pamětníky“ je jednou z možností, jak pomoci jejich paměti se probudit - a na nějakou dobu opět vnímat i současnost.

Doposud se neví, co přesně způsobuje Alzheimerovu nemoc

Jisté je jen to, že počet lidí s touto diagnózou stále roste. Podle Zprávy o stavu demence vydané Českou alzheimerovskou společností u nás žije více než 153 tisíc osob trpících demencí - přičemž Alzheimerova nemoc je její nejčastější příčinou.

Královéhradecký domov pro seniory GrandPark oslavil 1. výročí svého otevření plesem pro své klienty

V Královéhradeckém kraji je takto nemocných lidí zhruba 10 tisíc a lůžek se pro ně stále nedostává.

Domov pro seniory GrandPark Hradec Králové byl otevřen v dubnu 2016 a může poskytovat sociální a zdravotní služby 149 klientům 24 hodin denně 365 dnů v roce.

autor: Věra Breiová
Spustit audio