Olympijský vítěz Ručinský ukončil ve 44 letech hokejovou kariéru

16. červenec 2015

Hokejová extraliga přijde o dalšího olympijského vítěze z Nagana. Ve 44 letech ukončil kariéru Martin Ručinský, který v minulé sezoně pomohl Litvínovu k historicky prvnímu titulu. Trojnásobný mistr světa se k tomuto kroku rozhodl v posledních měsících po extraligovém triumfu.

„Člověk si užije oslavy a pak začne přemýšlet, co dál. V mém věku už takhle přemýšlet musím. Muselo to ve mně uzrát. Cítím, že se můj čas naplnil a že je ten nejlepší čas dát hokeji sbohem,“ řekl Radiožurnálu Ručinský.

Mistrovskou sezonu dohrával zkušený forvard se zdravotními problémy, které ho nakonec připravily o start na domácím světovém šampionátu.

Operaci krční páteře se snažil vyhnout a zvažoval, zda se začne připravovat na další sezonu. Nakonec se rozhodl s hokejem skončit.


Ručinského kariéra má hodně milníků. Od počátků v Litvínově a draftu NHL v roce 1991, kdy si ho vybral Edmonton, přes zlato z Nagana a triumfy na světových šampionátech až po vítězství v extralize.

„Vzpomínám na všechno, hlavně budu ale vzpomínat na partu kluků, s níž jsem na to mohl dosáhnout. Když táhne dvacet kluků za jeden provaz a dotáhne to až třeba k extraligovému titulu, tak pak vidíte v kabině dvacet úsměvů. Kvůli tomu člověk hokej hraje,“ podotkl Ručinský.

Čtěte také

„Martine, děkuju ti za všechny spoluhráče, klub i fanoušky,“ uvedl klubovém webu předseda představenstva Litvínova Jiří Šlégr, Ručinského spolužák, spoluhráč a kamarád.

Zpráva překvapila ředitele extraligy Josefa Řezníčka, podle kterého ztrácí české extraliga výjimečnou osobnost.

Martin Ručinský (vlevo) a Pavel Francouz. Hráči, na které bude Litvínov v nové sezóně hodně spoléhat.

„V posledních sezonách měl neskutečnou formu. Sám jsem zažil, jak obtížně se v tomhle věku forma udržuje. Skončil jeden opravdu obdivuhodný hráč z naganské generace z ročníku 1972,“ připomíná Josef Řezníček, že kromě Ručinského zůstal mezi aktivními hráči z vítězného týmu z Nagana už jen Jaromír Jágr.

Za Litvínov odehrál Ručinský během dvanácti sezon v nejvyšší soutěži celkem 396 zápasů, v nichž nastřílel 146 gólů. Působil také ve Spartě a krátce ve Vsetíně.

Drtivou část své kariéry ale zkušený forvard strávil v NHL, kde hrál za Edmonton, Québek, Colorado, Montreal, Dallas, New York Rangers, Vancouver a St. Louis. V zámořské soutěži má na kontě přes tisíc zápasů.

Martin Ručinský
autoři: mch , Petr Hašek
Spustit audio