Olympijské hry v Riu de Janeiru začnou za půl roku. Organizátoři mírní obavy z viru zika

5. únor 2016

Přesně za půl roku začnou v Riu de Janeiru první olympijské hry na jihoamerickém kontinentu. Přípravy infrastruktury i stadionů finišují a olympijská sportoviště hostí další testovací závody. Organizátoři ale musí mírnit obavy z viru zika, který se šíří v Brazílii i dalších zemích.

V Riu de Janeiru začíná tradiční festival. Jen co o čtyři dny později skončí, rozběhne se další kolo testovacích sportovních akcí.

Po budoucí trase olympijského závodu se tak projede třeba cyklistický šampion Peter Sagan a jeho dva stájoví kolegové.

Žádný velký skluz v přípravách zřejmě Brazilci nemají. Radnice si dokonce troufla vypovědět smlouvu firmě, která staví stadiony pro tenis a jezdectví.

Organizátoři mají ale v těchto dnech jiné obavy, a to z viru zika. Mezinárodní zdravotnická organizace vyhlásila v pondělí mezinárodní krizový stav.

Čtěte také

Národní olympijské výbory například řeší, co doporučit potenciálně těhotným sportovkyním. Brazilská vláda zrušení nebo přeložení her odmítá a místní organizační výbor se snaží návštěvníky her uklidňovat.

Šéf zdravotnických služeb Rio2016 João Grangeiro doporučuje lidem prevenci, hlavně přes den, kdy komáři útočí. Upozorňuje také na to, že v srpnu je v Riu de Janeiru zimní období a komárů není zdaleka tolik jako nyní.

Čtěte také

Virus zika
autoři: dkk , ako
Spustit audio