Olympiáda v Soči? Výborně zorganizovaná. A megalomanská, říká fotograf Herbert Slavík

6. březen 2014

Od roku 1992 jako fotograf nepropásl jedinou olympiádu. A může tedy porovnávat… „Olympiáda v Soči byla výborně zorganizovaná. Je opravdu neuvěřitelné, co se Rusům za pár let podařilo vybudovat,“ neskrývá v rozhovoru se Zuzanou Burešovou fotograf Herbert Slavík. „Na můj vkus však byla hodně megalomanská. Možná je to věkem,“ směje se.

Jako fotograf musí na olympiádě zachycovat jednotlivé okamžiky. A jak přiznává, vůči emocím je imunní. „Na velké sportovní akce jezdím už dlouho,“ vysvětluje Herbert Slavík. „Co jsem naposledy skutečně prožíval, bylo hokejové finále v Naganu. Věděli jsme, že jde o výjimečný turnaj, o něco, co už se nikdy nezopakuje.“

Ani naposledy v Soči se však určitým emocím vyhnout nedokázal. „Najednou jsem zjistil, že nefotím, ale s napětím sleduji dojezd Ondry Banka. Strašně jsem mu přál vítězství!“ vzpomíná Herbert Slavík.

Nedávno vydal knihu Soči 2014, která obsahuje na 250 úžasných fotografií z olympiády. Jejich autory jsou právě Herbert Slavík a Jiří Koliš. Jak vzpomíná na olympijskou atmosféru? A jaké zajímavé příběhy se k jednotlivým fotkám vážou?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio