Oldřich Bubeníček (KSČM): Kraj nebude diskriminovat církevní poskytovatele sociálních služeb

4. květen 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

V některých církevních neziskových organizacích se vyrojily pochyby, zda budou mít stejnou šanci dostat na sociální služby dotace od krajů jako ostatní neziskovky. A to kvůli církevním restitucím.

Církevní neziskové organizace nechtějí, aby je kraje v uvozovkách potrestaly za to, že církve letos začnou dostávat peněžitou část restitucí. Na krajích, ale i na ministerstvu práce a sociálních věcí se začaly ozývat hlasy, že by církve měly svým neziskovým organizacím přispívat na provoz.

Jak ale upozorňuje ředitel arcidiecézní Charity Brno Oldřich Haičman, církve to už de facto dělají.
„Například tříkrálová sbírka je organizovaná Českou biskupskou konferencí a jde celá na Charitu ČR.“

Charita, děti, volný čas, zábava, Romové, škola, hra

Debata o příspěvku zřizovatele teprve začíná

Charita je největší církevní nezisková organizace, která poskytuje pětinu všech sociálních služeb v zemi. Podle Oldřicha Haičmana zatím není jasné, jak příspěvek zřizovatele vlastně definovat:
„Kraje a obce podporují poskytovatele sociálních služeb, které zřizují, ale činí tak z daní a dalších prostředků, které církve prostě nemají.“

Zatím to ale vypadá, že se církevní neziskoví poskytovatelé sociálních služeb obávat nemusí. Hejtmani přístup ke krajským dotacím zatím příspěvkem zřizovatele podmiňovat nehodlají, potvrdil Českému rozhlasu ústecký hejtman za KSČM Oldřich Bubeníček:
„Mezi hejtmany panuje shoda na tom, že sociální služby jsou důležité.“

Hejtman také ujistil, že on na sociálních službách šetřit nehodlá.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.