Odškodnění II. a III. odboje

14. únor 2002

Správa sociálního zabezpečení obnovila vyplácení odškodného účastníkům II. a III. odboje. Dostala tedy už peníze od ministerstva financí. Zatím kladně vyřídila přibližně osm a půl tisíce žádostí a na dalších pracuje tak, aby všem vyplatila odškodnění do poloviny března. To ale neznamená, že pokud jste vy nebo vaši příbuzní byli vězněni za druhé světové války nebo za komunistického režimu, už nárok na odškodnění ztrácíte. Zbývá vám ještě dost času. Žádost je možné podat až do konce roku. Splnit ale musíte řadu podmínek. O nich už Aleš Heřmánek.

Nárok na odškodnění mají jak účastníci protinacistického odboje, tak i vězni kounistického režimu z období mezi 25. únorem 1948 a 1. lednem 1990. Samozřejmě všichni žadatelé budou muset podle spoluautora zákona, poslance Marka Bendy, prokázat, že se odboje zúčastnili nebo byli vězněni.

Marek Benda: To je poměrně jednoduché, příslušníci druhého odboje to prokazují potvrzením, které se vydávalo podle poválečných zákonů. Příslušníci třetího odboje to budou prokazovat rehabilitačním rozsudkem.

Komunistická justice ale často přisoudila skutečným politickým vězňům kriminální delikt, takže oficiálně nebyl dotyčný odsouzen pro politickou činnost. I to je podle Marka Bendy v souvislosti s odškodněním řešitelné.

Marek Benda: Ty případy, které byly rehabilitovány ať už ze zákona nebo na základě prokurátorských stížností, soudním výrokem, nebo případy, které byly rehabilitovány na základě zákona o protiprávnosti komunistického režimu, by všechny do nároku na odškodnění měly spadat.

Účastníci II. odboje dostanou podle zákona 120 000 korun, pokud bojovali proti nacistům nejméně rok. Za každý další měsíc strávený v odboji aspoň čtvrt roku nebo nejméně dva měsíce v partyzánské jednotce dostanou 60 000 korun. Podobné podmínky se vztahují na i na vězně komunistického režimu. Tedy alespoň jeden rok vězení 120 000 a každý další měsíc navíc 1000 korun. Ten, kdo byl vězněn nejméně tři měsíce, má nárok na 60 tisíc. Odškodnění se týká i pozůstalých, ovšem pouze vdov a vdovců.

Marek Benda: To znamená osoby, které to s nimi prožily bezprostředně jako manželé, a to vdovy a vdovci, kteří byli manžely v době, kdy se daná osoba odboje účastnila nebo byla ve vězení.

Kromě obou uvedených skupin se zákon týká i lidí, které nacisté nahnali do zvláštních pracovních táborů, většinou na území protektorátu. Pamatuje také na ty, kteří se za války museli kvůli rasovému pronásledování nejméně tři měsíce skrývat. Podmínkou ale je, že nebyli odškodněni už na základě jiného zákona.

autor: alh
Spustit audio