ODS chce ve sněmovně řešit návrat Čechů z Libanonu. ČSSD nesouhlasí

5. únor 2016

Opoziční ODS požádá v úterý sněmovnu, aby neveřejně projednala okolnosti propuštění pětice Čechů v Libanonu. Podle předsedy ODS Petra Fialy by měl premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka vysvětlit nejasnou situaci kolem návratu Čechů a propuštění osob podezřelých z terorismu z české vazby.

Podle šéfa občanských demokratů situace ohrožuje důvěryhodnost České republiky.

„Je to vážná situace, každý ze zodpovědných ministrů říká něco jiného - vyměnili jsme, nevyměnili jsme. Premiér Sobotka v této věci mlží, objevují se informace o nekoordinaci tajných služeb, máme tady problém jakési diplomatické roztržky se Spojenými státy,“ říká Petr Fiala a dodává:

„To jsou všechno věci, které ohrožují důvěryhodnost České republiky a naši budoucí bezpečnost, a je potřeba, aby to premiér vysvětlil.“

Na požadavku se s ODS shodují také TOP 09, Úsvit - Národní koalice, někteří komunisté i Starostové a nezávislí. Předseda STAN Petr Gazdík by se chtěl od vlády dozvědět, jak jsou v Česku koordinovány tajné služby.

„Je zcela evidentní z toho, co víme, že tajné služby nejsou dobře koordinovány, a těch pět Čechů, kteří skončili v Libanonu, tam skončilo kvůli chybám v koordinaci tajných služeb. Vláda prostě nezvládá organizovat služby, což je kritická zpráva pro bezpečnost občanů naší země,“ podotkl Gazdík.

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa z ČSSD ale namítá, že by projednávání takové záležitosti, byť v neveřejném režimu, bylo ve sněmovně nevhodné.

„Parlamentní komise pro kontrolu práce Vojenského zpravodajství tu věc projednávala a informace dostala. Stejně tak vedení výborů pro obranu a pro bezpečnost měla jednání s Úřadem pro zahraniční styky a informace a také určité informace dostali již poslanci k dispozici. Takže je možné takto ty informace přenést i na další poslance v rámci poslaneckých klubů,“ uvádí Váňa.

Čtěte také

Podle dohadů se pětice Čechů vrátila z Libanonu výměnou za to, že Česká republika nevyhověla žádosti Spojených států amerických o vydání Alího Fajáda a Chálida Marabího. Spojené státy postup Česka zkritizovaly.

autor: jac
Spustit audio