ODS a ČSSD se nad ránem dohodly. Budou vládnout Praze

16. listopad 2010

Praze bude vládnout koalice ODS a ČSSD. Dohodli se na tom nad ránem zástupci těchto dvou stran. Detaily koaliční smlouvy ještě projednají vedení pražských stranických organizací. Vítězná TOP 09 tak skončila v opozici. Potvrdil nám to šéf pražské ODS Boris Šťastný.

„Základní parametry koaliční spolupráce mezi sociálními demokraty a občanskými demokraty byly uzavřeny dnes v noci. V tuto chvíli probíhají intenzivní jednání,“ řekl Šťastný.

Dohodu mají posvětit ještě zastupitelské kluby a vedení pražských stranických organizací. To potvrdil i člen vyjednávacího týmu z ČSSD Karel Březina. „V tuto chvíli koaliční smlouva není schválena. Je to pouze výstup vyjednávacích týmů, se kterým jdeme do našeho zastupitelského klubu a na stranické grémium do krajského výkonného výboru ČSSD,“ řekl Březina.

ČSSD byla podle něj během pozdního večera kontaktována ODS s tím, že jí má sociální demokracie předat naši reakci. „To jsme učinili a následně probíhalo dlouhé jednání,“ poznamenal Březina.

Nominace do rady ani na post primátora Březina prozradit nechtěl. „Nemáme vůči sobě žádné personální podmínky,“ řekl pouze. Smlouva mezi ODS a ČSSD podle všeho ale garantuje křeslo primátora pro občanské demokraty.

Boj proti nové koalici

Kandidáta TOP 09 na pražského primátora Zdeňka Tůmu dohoda mezi občanskými a sociálními demokraty nepřekvapila. Podle něho se potvrdily dlouhodobé vazby ODS a ČSSD na pražské radnici.

Zdeněk Tůma, TOP 09

„Kromě toho pro ODS je jistě velké lákadlo to, že v této konstelaci má primátora a bude hrát první housle. Nicméně si myslím, že je pro Prahu špatně, protože koalice s námi, ať už by byla koalice nás a ODS, nebo nás a ČSSD, by slibovala větší změnu,“ podotkl Tůma.

Šéf pražské TOP 09 František Laudát lituje, že jak občanští, tak sociální demokraté podle něj pohrdají vůlí pražských voličů.

„S politováním musím konstatovat, že Pražané si budou muset na skutečnou změnu poměrů na pražské radnici i na některých městských částech počkat ještě čtyři roky. Zajisté nás budou Pražané chápat, že vzhledem k tomu, že nám dali nejsilnější mandát, budeme vyvíjet veškeré legitimní úsilí k tomu, aby tato podivná koalice skončila dříve než za čtyři roky,“ řekl Laudát.

O dohodě zřejmě Svoboda nevěděl

Podle Lidových novin, které s informací přišly jako první, byla smlouva dohodnutá kolem půl čtvrté ráno. Člen vyjednávacího týmu ODS a kandidát na primátora Bohuslav Svoboda přitom ještě po osmé hodině na Rádiu Česko tvrdil, že s k případné koalici ČSSD teprve vyjádří.

Prozradil pouze, že ODS připravila pro sociální demokracii novou verzi koaliční smlouvy. Její přesnou podobu ale říct nechtěl. „Nabídka je ale lepší, než ta, kterou jsme jim dávali,“ řekl Svoboda.

Nové zastupitelstvo se má sejít nejpozději do začátku prosince. Původně byla na dnešek přitom ohlášena další jednání obou stran s vítěznou TOP 09. Občanští a sociální demokraté už Prahu společně řídili. A to v letech 1998 až 2006.

autoři: vih , rep , ak
Spustit audio