Odmontují značky a odejdou. Němečtí řidiči nechávají své staré vozy v českém pohraničí

29. březen 2017

V příhraničních oblastech přibývá případů, kdy němečtí řidiči nechávají vraky svých aut na ulicích českých měst. Ke starým zrezivělým autům se pak nikdo nehlásí. Jenom v Chebu teď evidují kolem dvaceti opuštěných aut. Důvodem je nejspíš nákladná likvidace vozů v Německu.

„Máme poznatky, že naši němečtí sousedé z příhraničních oblastí přijedou svým stařičkým autem do Chebu, dojdou si na večeři, odmontují značky, odjedou a šrot nám tu nechají,“ prohlásil chebský místostarosta Zdeněk Hrkal pro deník MF Dnes, který o problému informoval.

Podle Hrkala se zároveň stává, že pokud cizinec havaruje v Česku, raději zde auto nechá, než by měl platit drahý odtah a jeho likvidaci v Německu.

Problém se přitom netýká jenom Chebu, ale celého příhraničí. Přesná čísla nejsou známá, se situací je ale obeznámen Ústřední automotoklub. Podle něj je likvidace autovraků v Německu výrazně složitější než v Česku.

Identifikovat majitelé vraků se obcím nedaří. Pokud jde o havarované vozy, jejich vlastníci s českými obcemi buď nekomunikují, nebo například udají falešnou adresu.

autor: tch
Spustit audio