Odlehčovací služba teplické Arkadie pomůže rodinám postižených dětí, včetně klientů s autismem

27. březen 2024 10:32

Odlehčovací pobytová služba uleví rodinám, které pečují o potomky s hendikepem. Často jsou už dospělí, ale odkázaní na nepřetržitou pomoc rodičů. Teplická Arkadie, která pomáhá lidem se zdravotním postižením, nově nabízí i několikadenní pobyty. Uzpůsobila tomu podkroví vilky v Novoveské ulici, ve které už několik let sídlí denní stacionář.

„Letos je to první týdenní pobyt. Tím, že jsme tady v provozu stacionáře, tak kolegyně většinou využijí až odpoledne všechno – zahradu i všechny další prostory můžeme využít,“ přibližuje Alena Tonová, vedoucí sociálních služeb Arkadie.

S novou službou Arkadie přišla letos. Každý měsíc prodloužený víkend a čtyřikrát ročně celý týden – vždy pro tři klienty s různým hendikepem ve věku od 7 do 64 let.

„Nabízeli jsme třeba odpoledne, ale nebylo to přes noc. Rodiče se nás samozřejmě ptali s tím, že by se jim hodilo moci někdy někam odjet,“ vysvětluje Tonová.

Letos už jsou odlehčovací pobyty plné. Příští rok jich chce Arkadie nabídnout víc

Pobytová služba má být podle ní příjemná pro klienty a ulehčením pro jejich rodiny. V dotazníku se ptají na spokojenost, první názory už mají. Zatím od žen. „Některé říkaly, že budou uklízet nebo že si vymalují, někdo i odjel – zaplatí si prodloužený víkend a odjede si, což je super,“ dodává Tonová.

Právě to udělala Jana Sichrovská s manželem. „Mohli jsme zvládnout turistiku. Se synem všechno zvládnout nemůžeme – je částečně na vozíku a má kombinované postižení. Máme tak příležitost si psychicky oddechnout, pak přijet a těšit se na něj,“ shrnula.

V příštím roce by Arkadie chtěla nabídnout víc termínů odlehčovacích pobytů. Pro letošek jsou plné. Hlásit se ještě mohou náhradníci.

Spustit audio

Související