Od té doby si víc vážím toho, co mám, říká Anna Chválová po návštěvě romských osad na Slovensku

19. září 2020

Anna Chválová se ve svém profesním životě zabývá integrací cizinců, ale sama je Romka a právě Romům se hodně věnuje ve volném čase. Na sociálních sítích například publikuje informace o aktuálních událostech, romských osobnostech, zaměřuje se na kulturní a sportovní akce a také na cestování. Jedním z jejích posledních počinů byla pomoc pro romské osady na Slovensku.

Na dvoudenní cestu do romských osad na Slovensku vyrazila Anna Chválová s iniciativou Češi pomáhají, kterou založil romský řidič kamionu. Už před cestou sama přiložila ruku k dílu.

„Začátkem srpna jsem na své oficiální stránce vyzvala lidi, jestli něco mohou darovat, aby se se mnou spojili. Snažila jsem se sehnat obnošené věci, ale i nové, pokud někdo chtěl dát, lůžkoviny, deky, cokoliv, co by mohlo dál ještě sloužit lidem.

Nakonec na Slovensko odjela tři auta naplněná věcmi a také lidé ochotní poskytnout pomoc a podporu – například Lékaři bez hranic a psychologové. Část věcí rozdali v osadě Rudňany a potom pokračovali do Hermanovců.

„Bylo úplně skvělé, že s námi jeli lidé z několika organizací a dokonce s námi jela maminka s dvěma úplně blonďatými dětmi. Ty se hned skamarádily s ostatními dětmi a skákaly panáka. Byly tam i sociální pracovnice, které s dětmi malovaly, tvořily různé věci, my jsme s dětmi grilovali a s rodiči jsme si povídali o tom, co je nejvíc trápí.“

Pokud by byla další sbírka, tak teď už Anna Chválová ví, co lidem v osadách nejvíc chybí. Ze své kabelky například rozdala prášky proti bolesti hlavy.

„Jedna paní se mě ptala, jestli ho nemám, tak jsem ho vytáhla a prosila mě, jestli jí ho nedám, tak jsem jí dala všechno, co jsem měla v kabelce. Holkám jsem dala nějaký make-up a další kosmetiku a přemýšlím nad tím, jak těmto lidem a dětem dál pomoci. Samozřejmě všichni víme, že je lepší učit lidi chytat ryby, ale co se konkrétně týče romských osad, tam už nepomůže nic, jen systémové řešení té situace. Věřím tomu, že ty děti ten den, kdy jsme tam byli, šly spát s tím, že ten den byly šťastné. My jsme jim tam rozdávali dárečky, věci, plyšáky, oblečení, jídlo, spoustu desinfekce, roušky. Věřím tomu, že ten den se jim líbil, ale je to jen krátkodobá pomoc.“

Annu Chválovou cesta do romských osad ovlivnila i osobně.

„Musím říct, že od té doby si víc vážím toho, co mám a všem říkám, že si máme vážit toho, co máme. Protože to, co jsem viděla, bylo hrozné, ale na druhou stranu ti lidé v romské osadě, kde jsme byli, nebyli smutní. To bylo zvláštní. Byli veselí a dokonce když jsme tam měli taneční soutěž, tak mě vzali dokola a byli veselí. Z toho mála, co mají, udělali chléb marikle a dali mi ochutnat. Byly výborné – snad nejlepší marikle, co jsem kdy v životě jedla. I z toho mála se dokáží rozdělit a život přijímají takový, jaký je.“

Iniciativa Češi pomáhají je aktivní i na jiných místech. Na začátku října například vypraví dva kamiony věcí do uprchlických táborů v Řecku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.