Od příštího roku přísnější pokuty, jednodušší bodový systém, vyšší rychlost, řízení od sedmnácti

3. srpen 2023 12:00

Zřejmě od roku 2024 bude v některých úsecích povolená vyšší rychlost, bude možné řízení od 17 let, navýší se některé pokuty, zpřehlední se bodový systém.

Senátoři nyní schválili už na začátku roku vládou schválenou novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Zbývá už jen podpis prezidenta republiky a změny by tak mohly začít platit od příštího roku.

Čtěte také

Tři typy bodových sankcí

Zjednoduší se bodový systém.  se zjednodušší. Přestupky se nově budou dělit místo pěti jen do tří kategorií. Policie tak bude moct řidičům odebrat dva, čtyři, nebo za nejvážnější přestupky až šest bodů.

Za volantem od sedmnácti

Další velkou změnou je možnost řídit už od 17 let. Vždy ale pod dohledem zkušeného řidiče. Funguje to tak i v jiných zemích, řekl už dříve ministr dopravy Martin Kupka (ODS): "Zavedení této možnosti vedlo k tomu, že právě ti nejmladší řidiči přicházejí do provozu připraveni tou společnou jízdou. Nejčastěji s rodičem, který přirozeně vede to dítě k tomu, aby víc předvídalo, aby se chovalo ohleduplněji."

Závažné přestupky se prodraží

Od příštího roku se taky zvýší hranice pro pokuty. U závažných přestupků se zdvojnásobí na místě až na 5.500 Kč. A ve správním řízení může být i daleko vyšší.

Čtěte také

Na dálnicích někde rychleji

K vládnímu návrhu zákona poslanci ve sněmovně prosadili ještě další úpravy. Třeba zvýšení rychlosti až na 150 km/h na vybraných úsecích dálnic.

Dále odpadne povinnost vozit s sebou řidičský průkaz a malý technický průkaz. Tato změna byla původně naplánovaná až na rok 2025. Novela jí tedy jen uspíší.

autoři: Lucie Pávová , ZV
Spustit audio