Od autoškoly po levný benzín - to vše na síti

15. únor 2002
iŽurnál

Ještě jednou v něm zabloudíme mezi auta, tentokrát se vydáme na cestu známou motoristům - nejdřív půjdeme do autoškoly, potom vybereme vhodné auto, nakonec budeme hledat trasy a někde se stavíme pro levný benzín. Nejdříve ale připomene velmi významné výročí českého internetu.

Ve středu to bylo 10 let, co bylo tehdejší Československo formálně připojeno k internetu. Možná se vám nebude ani chtít věřit, že je to teprve 10 let, vždyť spousta lidí dnes s internetem pracuje zcela běžně, život bez e-mailu si neumí představit, vzniklo spoustu profesí spojených s internetem a webovými stránkami, stále potřebnější jsou programátoři.

13. února proběhlo opravdu symbolické formální připojení Československa k Internetu, protože vědecká sféra a školy se připojovaly už během roku 1991. Tehdejší zahájení by dnešní generaci internetistů asi přišlo legrační - demonstrovaly se tam služby jako přenos souborů, webová stránka. Za novinku tenkrát považovali i to, že si můžete prohlížet knihovnu univerzity v USA, aniž byste museli opustit místnost s počítačem.

Nicméně zárodky internetové sítě vznikly v roce 1966, když Bob Taylor získává dotaci na vývoj sítě, která by propojila větší množství univerzit. Koncept internetu - tak jak ho známe dnes - daly dohromady Vint Cerf a Bob Kahn v roce 1973. Ale síť je k dispozici stále pouze akademické, vědecké a armádní veřejnosti. Té komerční se otevřel až v roce 1990. Počet počítačů připojených k Internetu od té doby stále exponenciálně přibývá - jsou to instituce, firmy - později přibývají i běžné služby, obchody, archivy, vyhledávače ale také osobní stránky.

Internet se chystá vniknout do všech sfér našeho života. Vaše osobní váha by například mohla přes internet komunikovat s ledničkou a v případě nějakých kil navíc by vás lednička dovnitř nepustila. Ale to je spíš idea, jak propojit běžný život s internetem - odborníci tvrdí, že v brzké době nebudeme internet ani vnímat - budeme ho brát jako třeba telefon. Na síti budou uložena naše osobní data, zdravotní údaje, připravuje se dokonce přenos televize přes internet, přenos kina, telefonu a ti největší idelaisté mluví o tom, že do roku 2010 se uskuteční první přenos dat přes internet mezi dvěma planetami.

Většina těch vizionářů se ve středu sešla na konferenci 10 let internetu v České republice. Byli tu převážně lidé, kteří se před těmi deseti lety starali o to, aby se česko a slovensko k internetu připojilo, aby na to byly peníze a aby to také nějak fungovalo a zlepšila se přenosová kapacita sítě.

Takže jsme měli možnost na vlastní oči vidět takové kapacity jako tehdejšího šéfa výpočetního centra univerzity v Linzi, se kterou se ČVUT v Praze tenkrát spojilo. U té první linky tenkrát stál i inženýr Jan Gruntorád - dnes předseda CESNETu , který se tehdy začal starat o českou akademickou internetovou síť. A zavzpomínal si i dnešní místopředseda slovenské sítě SANET Milan Bobovský.

O historii internetu a internetu jako takovém budeme hodně mluvit příští měsíc, kdy budeme znovu slavit Březen - měsíc internetu .

Dnes si povídáme o tom, co může na internetu potkat motoristu příjemného. To příjemné je hlavně to, co mu ulehčí život. Motorista zpravidla před začátkem své kariéry absolvuje autoškolu a tu je třeba najít. Pro mne to třeba moc velká legrace nebyla, než jsem zjistila, že na webové adrese www.autoskoly.cz je seznam autoškol rozčleněný po jednotlivých krajích, a tak tam byly i ty pražské.

Prezentace jednotlivých autoškol sice nejsou vyčerpávající, nicméně to nejdůležitější, kontaktní údaje a ceny tam jsou. Ne vždy ale najdete například auta, se kterými autoškola jezdí. Na autoskoly.cz najdete také zákony týkající se řízení a autoři z Dopravní akademie tu vysvětlují například, kdy je nutné svítit, kdo se na co musí školit.

Z portálu autoskoly.cz se ale dostanete na online testy z dopravních předpisů. Tam si můžete vybrat, dza chcete procházet otázky postupně anebo zda chcete odpovídat náhodně. Také můžete vyzkoušet jen svou znalost dopravních značek. Lépe udělaný, ale bohužel neaktuální je test na www.auto-skoly.cz .

Tam vás totiž zkouší, jako byste už byli u testu, mám stejný počet otázek a také vám ho program hned vyhodnotí. Hodit by se vám mohl seznam pracovišť státní technické kontroly a také seznam povinného vybavení autolékárniček. I tam najdete databázi autoškol, ale také neaktuální. Firma, která ho provozuje prý na web hezkých pár měsíců nesáhla.

Když už šťastně obdržíte řidičák, je na čase poohlédnout se po nějakém tom vozítku. Obvykle se začíná na ojetině, ale protože seznamy autobazarů najdete na stejných místech jako autokatalogy, půjdeme rovnou tam. A navíc, když kupujeme auto virtuálně, nemusíme přeci troškařit.

Tak začneme na doméně, která by vás napadla asi první: www.auto.cz . V tamním autokatalogu můžete listovat jen podle značek, kterých tam najdete skoro 40. Na druhou stranu zase obsahuje 211 podrobných recenzí jednotlivých aut.

Autokatalog na auto.idnes.cz obsahuje 50 značek a vyhledávat lze i jinými způsoby. Popisoval mi je David Šimoník, který web vede.

Na auto.idnes.cz ale najdete také testy a testy ojetin, nechybí informace z dopravy, o povinném ručení a seznam autobazarů. A oba weby - jak auto.cz, tak auto.idnes.cz jsou i běžnými motoristickými magazíny.

Málokdo si uvědomuje při koupi auta, že kromě leasingu kolem 8 tisíc měsíčně bude potřebovat minimálně dva tisíce na benzín. A z těch dvou tisíc se dá pár desítek korun ušetřit, pokud víte, kde prodávají pohonné hmoty levně. I to se dozvíte na adrese auto.idnes.cz. Nejdůležitější je samozřejmě, odkud se údaje berou. RZ 229778

Aktuální ceny benzínu a nafty najdete i na www.automobil.cz . Informace tam zasílají sami řidiči - jde to totiž i pomocí mobilního telefonu. Pomocí mobilního telefonu lze i levný benzín najít. Pro ty naštvané, který právě ukradli auto, je tu seznam kradených vozů, do kterého se mohou zapsat, a také v něm lze vyhledávat, pokud zrovna kupujete nějakou ojetinu. Tato databáze vychází z databáze Ministerstva vnitra .

Pomůckou pro ty, kteří jezdí na plyn, je seznam čerpacích stanic LPG, najdete tam i jeho výhody a nevýhody a také nákladovou tabulku, takže si to všechno můžete hezky spočítat. Velmi praktickou pomůckou je hledání a nabízení spolujízdy pod knoflíkem autostop.

Dnešní tip na web je mírně řečeno čistý bulvár: Kdekdo o sobě tvrdí, že je ošklivý, i když si ve skrytu duše myslí pravý opak. Pokud se ale chcete podívat na opravdu ošklivou ženu, nebo muže se dvěma těly, dvěma hlavami nad sebou, čtyřmi, třemi nebo jedním okem, zajděte na server www.boskowan.cz . Tam najdete sekci Fotogalerie, kde jsou fotografie anomálií lidského těla. Kromě už jmenovaných je tam například nejtlustší muž světa nebo žena bez rukou. Některým anomáliím se mi ale věřit moc nechce, takže budete muset posoudit sami, co je spíš výmysl a co opravdová anomálie.

Minule jsme se vás ptali, co je cílem ve sportu jménem curling - měli byste se snažit umístit co nejvíce svých kamenů co nejblíže ke středu kruhu, blíž než jsou kameny soupeře. Správně a briskně odpověděli Aleš Aujezdský z Kopřivnice a Petr Klement z Pardubic. Dostávají proto od nás knížky od nakladatelství Computer Press o počítačích a internetu.

Tentokrát tedy budeme soutěžit o knížky z nakladatelství knihy.idnes.cz - a to dvě komiksové knížky o Gilbertovi - Schůzky s blbcem odkládejte na neurčito. Máte šanci ji od nás dostat, pokud správně odpovíte na tuto otázku: Ve kterém roce se otevřel internet komerční sféře? Své odpovědi posílejte na e-mailovou adresu pořadu izurnal@cro.cz . Na ní také uvítáme vaše připomínky a náměty k pořadu.

Příští téma: hledání práce přes internet.

autor: ark
Spustit audio