Obyvatelé Zlivi u Českých Budějovic rozhodnou v referendu o sběrném dvoře

24. leden 2014

Ve Zlivi na Českobudějovicku dnes půjdou lidé k referendu. Svým hlasem rozhodnou o umístění sběrného dvora. Radnice ho původně chtěla postavit v blízkosti centra. Proti tomu je ale velká část obyvatel obce.

V referendu se lidé vyjádří k tomu, zda souhlasí s výstavbou sběrného dvora na Dolním náměstí ve Zlivi. Kritické hlasy proti jeho vybudování se ozvaly už koncem loňského roku. Lidem vadilo, že by měl stát v blízkosti obytných zón.

Starosta Jan Koudelka ale ujišťuje, že sběrný dvůr v takovém případě musí splňovat všechny zákonné i hygienické normy.

„Vyplývá to i z vyjádření krajské hygienické stanice nebo odboru životního prostředí. Rozhodně není možné ho provozovat takovým způsobem, aby přesně tyto negativní vlivy na okolní obyvatele působily,“ dodal starosta.

Jednou z podmínek, aby byl výsledek referenda platný, je minimální účast 35 % právoplatných voličů. Pro vítěznou variantu se musí vyslovit nejméně čtvrtina hlasujících.

„Situace, které mohou nastat, a varianty, kdy nebude zákonně splněna jedna ani druhá varianta, vše budou mít v rukou zastupitelé na zasedání, které očekávám v prvním týdnu v únoru,“ dodal starosta Zlivi Jan Koudelka.

Lidé mohou přijít k urnám od 14 do 22 hodin. Výsledky by měla radnice znát už kolem půlnoci.

autoři: nib , Martin Pokorný
Spustit audio