Obyvatelé vesnic na Jičínsku a Náchodsku přijdou o mobilní poštu, služba se teď přesouvá jinam

27. září 2022 08:26

Do malých obcí napříč republikou už dva roky jezdí pojízdné přepážky České pošty. Nabízí podobné služby jako kamenné pobočky. Z Královéhradeckého kraje teď minimálně dočasně mizí, do včerejška zajížděla do několika vesnic na Jičínsku a Náchodsku. Nově je ale státní podnik přesunuje jinam. Důvody zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Důvod je podle mluvčího pošty poměrně jednoduchý - mobilních dodávek je sedm, krajů čtrnáct a speciálně upravené vozy jsou tak potřeba jinde. Při spuštění provozu před dvěma lety sice Česká pošta předpokládala, že by časem mohla mít minimálně desítky podobných mobilních vozů, to je ale zatím v nedohlednu.

Momentálně tak není možné vyhovět všem zájemcům. Jestli je to trvalé nebo dočasné jasné není, Česká pošta má zatím připravený rozpis do konce kalendářního roku a v něm Královehradecký kraj chybí.

Právě v Královehradeckém kraji pošta na podzim roku 2020 spustila zkušební provoz Mobilní pošty. Dodávka následně zajížděla do různých obcí. Jak obyvatelé tuto službu hodnotili?

Ti, se kterými jsem mluvil, byli spokojení. Oceňovali, že nemusí dojíždět do větších měst. U dodávek jsem nejčastěji viděl lidi v důchodovém věku, nebo třeba maminky s dětmi.

Čtěte také

Pošťačka uvnitř dodávky má k dispozici počítač, platební terminál, trezor na cennosti a nechybí ani úložný prostor na pohledy, dopisy nebo balíky. Lidé si tak mohou vyzvednout důchod, poslat dopis, nebo třeba vyřídit inkaso.

Pošta se tak vlastně vrátila k praxi, která fungovala od 50. let minulého století. Tehdy používala především přestavěné autobusy, poslední takové linky skončily v roce 1997. A předloni je nahradily zmíněné dodávky.

Zástupci České pošty uvádí, že stále zjišťují, jaký je v jednotlivých částech republiky o mobilní přepážku zájem. Jak to bylo v Královéhradeckém kraji?

Čtěte také

Bylo to různé. Někde přišly týdně desítky lidí, jinde byl naopak zájem minimální. Starostové si sice službu chválí, někde, jako třeba v obcích Bačetín, Semechnice, Val nebo Pohoří, o ni Českou poštu také žádají.

Několikrát jsem ale od starostů slyšel i připomínku, že je zbytečné, aby mobilní pošta zajížděla do obce každý pracovní den, podle nich by stačilo třeba jen jednou nebo dvakrát týdně. Tím by podle starostů bylo možné zajistit služby ve víc obcích najednou. Pošta ale zatím žádnou úpravu nechystá.

Spustit audio

Související