OBRAZEM: K Británii míří bouře Frank, zaplaveným oblastem hrozí další deště

29. prosinec 2015

Některým oblastem Británie, které v posledních dnech již postihly bezprecedentní záplavy, hrozí ještě větší těžkosti. Od dnešního večera totiž začne sužovat severozápad Anglie a části Skotska silná bouře Frank a deště ve středu postihnou i další regiony, uvedla stanice BBC. Na severu Anglie jsou přitom už teď pod vodou stovky domů a mnoho lidí žije v provizorních ubytovacích centrech.

„Během dneška větry a deště zesílí v bouři Frank. Počasí v noci na středu přinese velké problémy v důsledku ničivých vichrů a dalších lijáků,“ citovala BBC místní meteorology.

Nové povodně hrozí hlavně v oblasti anglického města York, které zaplavila voda již o víkendu při bouři Eva.

V důsledku prudkých lijáků byly v posledních dnech zatopeny především na severu Anglie stovky domů, úřady musely evakuovat mnoho obyvatel do provizorních ubytovacích center, byly přerušeny dodávky elektřiny a narušena byla silniční doprava.

Vláda vyslala na pomoc postiženým 500 vojáků a připraveno je zasáhnout dalších 1000 příslušníků armády. Podle státního zástupce pro životní prostředí Roryho Stewarta pracují záchranáři na plno a pomoc obyvatelům je jejich hlavní priorita. I tak si ale někteří lidé ve městě York stěžují, že úřady na povodně nereagovaly správně.

„Nikdo tady lidi nevaroval. Nikdo nepřišel a neřekl, že tohle je opravdu pohotovost. Premiér neustále mluví o tom, jak skvěle záchranáři zasahují. Ale oni zkrátka dělají svojí práci. Politici se jen snaží odvést pozornost od svých špatných rozhodnutí,“ říká jeden z obyvatel Yorku.

Britský premiér David Cameron už dříve zdůraznil, že na protipovodňovou ochranu vláda vynaložila stovky milionů liber a plánuje tyto výdaje ještě zvýšit.

Britská vládní Agentura pro životní prostředí ovšem v pondělí upozornila, že bude nutné "zcela přehodnotit" protipovodňová opatření v zemi.

Odborníci poukazují na to, že v důsledku globálního oteplování jsou zimy na britských ostrovech stále deštivější, přičemž hodně obydlí v Británii leží v záplavových oblastech.

autor: mach | zdroj: ČTK
Spustit audio