OBRAZEM: Cestu v horku museli absolvovat i vlci z jihlavské ZOO

31. červenec 2018 10:37

Vysoké teploty provázejí člověka na každém kroku a jsou nepříjemné třeba na dálnici v koloně. Po D1 se projela také dvojice vlků, na cestě z Brna do jihlavské ZOO.

Právě se otevřelo auto a pracovníci jihlavské ZOO vynášejí obrovskou bednu. Uvnitř je vlk iberský, hlásil z místa reportér Jan Kodet.

„Vlci se většinou na cestu uspávají. My tady máme taky takové zařízení, kam by se dal nahnat, ale ti vlci jsou dost mazaní a pak je skutečně musíte nahánět a uspávat,“ řekl ředitel ZOO Jihlava Jan Vašák.

vlk iberský, ZOO Jihlava

Bezpečný výběh

Jihlavská ZOO chová vlky několik let. Loni jedna vlčice z výběhu utekla, proto bylo nutné prostory upravit. „Co jsou známé případy, tak skákali i tři a půl metru. Tady ten plot je od třech a půl metru nahoře, to by ale musel jít do kopce po čtyři a půl tady dole. Mělo by to být bezpečné i pro některé druhy velkých koček.“

Zatímco Jan Vašák mluví, unavená šelma mezitím vyšla z přepravní bedny a rozhlíží se kolem sebe.

Přizpůsobivé zvíře

Vlk iberský je jinak podle Jana Vašáka velmi přizpůsobivým zvířetem, kterému nevadí velké teplotní výkyvy. „Oni žijí i v Pyrenejích, v horách. V době toho přejezdu tam bylo krásně jasno, což je na převoz zvířat ideální, ale v noci bylo mínus osmnáct.  Vlci vlastně snáší i naše klima. Je to poměrně přizpůsobivé zvíře, žije na severu Ameriky, severu Asie a prakticky v celé Evropě.“

vlk iberský, ZOO Jihlava
autoři: Jan Kodet , mik