Obrana proti komárům

15. květen 2002

Vývoj počasí letos napovídá, že bychom si měli opět "užít" radosti s neodbytnými komáry. A tak není divu, že se zajímáte už v předstihu o to, jak na ně. Kdo by na vlastní kůži nezažil toho malého bzučícího dotěru, který bolestivým štípnutím dokáže lidem i zvířatům připravit doslova peklo.

Komáři se zabydleli, kde se dá. Najdeme je, nebo spíš oni nás, kolem Labe nebo Berounky. Ten, kdo sjížděl jihočeskou Lužnici, zejména Starou řeku, ví o těchto spolujezdcích vodáků taky své. Pověstné je ale zejména moravské Podluží. Tady se vede frontální útok na komáry v několika etapách. Nejprve se na jaře stříkají vodní plochy a mokřiny, kde se líhnou larvy. Podle dr. Oldřicha Šebesty z Okresní hygienické stanice v Břeclavi je důležité zejména to, aby biologická látka opravdu dopadla na celou hladinu. Pak se dá mluvit až téměř o 100 procentní účinnosti.

Šebesta: Problém je hlavně v nerovnosti lesního terénu a z cesty či silnice se nedá všude dostříknout. Pracovníci si musí vzít ruční postřikovače na záda a prochází les. Jsou tam různé překážky a také každá tůň se nepodaří najít.

První postřik proti komárům vlivem letošního teplého nástupu jara už má jižní Morava od března za sebou. Lesní závody, protože to jsou právě jejich pracovníci, kteří postřiky aplikují, se už ale chystají na larvy komárů znovu. Jak říká ředitel Lesního závodu Židlochovice ing. Jan Vybíral, situace je stále pod kontrolou.

Vybíral: Neskončilo nepřetržité monitorování, který provádí entomolog Okresní hygienické stanice, ten upozorní a dá pokyn k dalšímu nutnému zásahu, abychom aplikaci biologického preparátu opakovali. Může to být až pětkrát do roka.

Hygienik Oldřich Šebesta v této souvislosti zdůrazňuje, že látky používané proti larvám životnímu prostředí neškodí.

Šebesta: Používají se na bázi bacila, který působí pouze na larvy komárů. Voda v tůních, jak ukázal rozbor, se nezměnila.

Ředitel lesního závodu Židlochovice Jan Vybíral zase připomíná, že myslet si, že právě v podmínkách jižní Moravy, tedy tam kde je teplo a lužní lesy, se podaří nad komáry zcela zvítězit, by bylo přehnané.

Vybíral: Jsme ale připraveni na eventualitu, že v některé lokalitě nastane kalamitní výskyt komárů a tam, v koordinaci s hygienickou stanicí a referátem životního prostředí, jsou připraveny aplikace proti komárům dospělým.

Těmi kalamitními situacemi mohou být ohroženy například tradiční moravské slavnosti, sportovní utkání a podobně. Zásah proti dospělým komárům se ale děje jen v krajní nutnosti a z hlediska ochrany životního prostředí se podle ředitele Vybírala řídí daleko přísnějšími předpisy.

Vybíral: Používá se osvědčený preparát Akvareslin super, ta zasáhne ve větší míře spektrum hmyzu, ale v posledních letech k takové situaci nedošlo, používá se pouze výjimečně a po dohodě s hygienikem.

autor: vva
Spustit audio