Oblíbený, doslova okouzlující. Takový byl farář Jan Bula, jedna z obětí babických procesů

21. červen 2020

Farář Jan Bula z Rokytnice se před 68 lety stal jednou z obětí tzv. babických procesů. S vraždami ve škole nemohl mít nic přímo společného, v době střelby byl už ve vazbě.

Farář Jan Bula se narodil před 100 let, 24. června 1920 v obci Lukov. Nechtěně se tento oblíbený duchovní po roce 1948 zapletl to rozsáhlého případu Babice.

V tamní škole někdo zabil funkcionáře místní KSČ. Střílelo se ale v momentě, kdy byl farář Bula už týdny ve vazbě. Osudnou postavou života faráře Buly se stal Ladislav Malý. Člověk, agent s dosud ne zcela objasněnou rolí byl spolužákem Jana Buly ze školy a právě Malý stáhl pomyslně pod vodu nejenom Bulu.

Pamětnice: byl okouzlující…

Farář Jan Bula se těšil velké oblibě mezi svými farníky, mezi mladými lidmi. Kromě duchovní služby se podílel na divadelních představeních, byl nadaným malířem, vytvářel kulisy.

„Říkali, že mu děvčata nedala pokoj. Třeba ho pozvala na rande pod hřbitov. On šel za panem farářem a on tam šel místo něho. Ta holka se tady už pak vůbec neobjevila,“ vzpomínala v roce 2012 tehdy třiadevadesátiletá Gertruda Kolářová.

Poslechněte si rozhlasový dokument, který vznikal v průběhu roku 2012.

autor: Milan Kopecký
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.