Oblast výbuchu v centru Prahy prošla ještě v dubnu pravidelnou kontrolou

30. duben 2013

Na místě včerejší exploze plynu v centru Prahy stále pracují záchranáři. Odklízejí sutiny a zajišťují poškozený dům. Ředitel distribuce Pražské plynárenské Miloš Houzar sdělil Českému rozhlasu, že postiženou oblast naposledy kontrolovali právě tento měsíc.

Po včerejším zhruba kilometrovém okruhu, na kterém bylo město uzavřeno, už není ani památky. Uzavírka je pouze v Divadelní ulici, právě tam v domě číslo 5 plyn vybuchl.

Uzavřeny jsou také chodníky okolo postižených budov, roh Národní třídy a Smetanovo nábřeží. Zde je omezen i provoz tramvají, zastávkami pouze projíždějí.

Zprovozněn nebyl ani úsek Národní třídy od Národní kavárny ke kavárně Slavia a také celá ulice Karolíny Světlé.

Po celý dnešek budou pokračovat odklízecí a zpevňovací práce a předpokládá se, že budou ukončeny nejdříve zítra ráno.

Policie stále počítá s možnostmi, že šlo o nešťastnou náhodu i trestný čin. Pražská plynárenská odmítá, že plynové potrubí bylo ve špatném stavu. Naposledy technici potrubí prověřili 21. dubna a žádné závady nenašli. Čeká se tedy na odklizení dalších trosek.

„Ono se to dost těžko dá odhadnout, ty sutiny. Nehledě na to, že když ty sutiny uklidíme a dostaneme se do vnitrobloku, tak zase musíme zabezpečovat budovu proti pádu,“ popisuje práci mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

Exploze domu v centru Prahy nedaleko Národního divadla zranila na 40 osob, více než 200 lidí muselo být evakuováno.

Mohutná tlaková vlna poničila okolní domy i zaparkovaná auta. Příčinou výbuchu byl podle primátora Bohuslava Svobody únik plynu.

V České televizi připustil, že popraskání potrubí mohly způsobit dlouhá zima a silné mrazy.

„To riziko tady vždycky je, objevuje se víc na vodovodním řádu. My budeme s Pražskou plynárenskou jednat o tom, jaká byla příčina a jestli z toho vyvodíme nějaké intenzivnější důsledky třeba pro další kontroly,“ řekl primátor.

Dvacet přípojek je mimo provoz

„V současné době je odstavených dvacet přípojek. Na pokyn vyšetřovatelů zahájíme práce na obnově sítě,“ popsal ředitel distribuce Pražské plynárenské Miloš Houzar.

Postižená oblast byla kontrolována v rámci pravidelných každoročních kontrol v průběhu měsíce dubna. „Toto místo bylo kontrolováno ještě v průběhu včerejška i v průběhu dnešního dne,“ ujistil Houzar.

„Naše pohotovostní linka je 1239, tam se lidé dovolají na náš dispečink a mohou nahlásit úniky,“ doplnil.

Podle prvních odhadů exploze způsobila škody za zhruba deset milionů korun. Opravu památkově chráněné budovy bude muset zaplatit majitel.

Rozvětvené síti škodí dopravní zátěž

Pražská plynárenská distribuce už od včerejška propátrává celou oblast speciálními detekčním zařízeními. Jediný únik zaznamenala u kavárny Slavia, tam také rozkryla chodník.

Během dneška budou sondy pokračovat v monitorování stavu trubek. Plynaři zároveň uvažují o případných výměnách, když už se vozovka odkrývá.

Právě u kavárny Slavia je totiž rozvětvení několika plynárenských sítí, což situaci komplikuje. Vozovka je totiž v těch místech přetížená pod vlivem jízdy tramvají i celkovou dopravní zátěží.

Budova asi přežije

Podle městského statika Petra Macháně nebyly detonací narušeny okolní budovy. O porušení statiky se tak mluví pouze v případě Divadelní 5.

Po propadu prvního a druhého podlaží se jedna zeď budovy nachýlila. Ta je právě teď zpevňována.

Macháň mluví o velkém štěstí, protože ten výbuch byl natolik silný, že mohlo dojít k většímu poničení.

Památkově chráněnou budovu zachránilo zejména to, že nebyla podsklepena, a dále to, že je velice solidní konstituce.

Výbuch proto nebyl tak ničivý jako například před několika lety na Arbesově náměstí. Tam se propadlo dokonce několik pater, přesto se ten dům podařilo zachránit.

Podle statika je proto vysoce pravděpodobné, že nebude třeba demolovat ani tento dům a podaří se ho zachránit.

Budovou v centru Prahy otřásl výbuch
autoři: leš , zvl , Tomáš S. Šťástka
Spustit audio