Obchvat Frýdku-Místku je po mnoha letech hotový. Jezdí se už ve všech pruzích

24. červenec 2023 18:11

Čtyři a půl miliardy korun stálo vybudování nového silničního obchvatu Frýdku-Místku. Auta už jezdí i tam, kde byl od prosince omezený provoz. Frýdek-Místek by v budoucnu už neměly sužovat dlouhé kolony aut. Hlavně nákladních.

Dlouho na to obyvatelé města čekali. Až nebudou trpět kvůli desítkám tisíc aut každý den. Od prosince se už dalo po novém obchvatu jezdit, ale v asi čtyřkilometrovém úseku jen v jednom pruhu tam a v jednom zpátky. Už to se osvědčilo.

„Průtah městem byl druhé nejhorší místo po Rudné v Moravskoslezském kraji, pětimístná cifra. A kohokoli, kdo ve městě bydlel u průtahu, se zeptáte, tak už dnes je rozdíl velký,“ uvedl primátor Frýdku-Místku Petr Korč (Naše Město F-M).

Čtěte také

A teď od pondělního pozdního odpoledne už ve dvou pruzích tam a ve dvou zpátky. Stavbaři dokončili velkou opěrnou zeď, která vyřešila problémy s nestabilním terénem. Bylo nutné ji mnohonásobně ukotvit, aby svah byl zabezpečen. „Aby se během provozování dálnice nestalo něco nepředvídatelného, že by se svah sesunul nebo se zeď vychýlila,“ potvrdil šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Mnoho řidičů zatroubilo, když projíždělo kolem místa, kde se nové dálniční pruhy připravovaly k otevření. Kvůli tomu, že se tady zvýší rychlost na 130 kilometrů v hodině a provoz zhoustne, bude nutné nové měření hlučnosti. Je možné, že pak přibudou i další protihlukové stěny. „V případě, že by někde došlo k porušení legislativy z hlediska hlukových limitů, tak samozřejmě budeme okamžitě připravovat příslušná protihluková opatření,“ ujistil Mátl.

Slavnostní otevření obchvatu Frýdku-Místku

V každém případě město už pocítilo vliv nového obchvatu. Většina kamionů zmizela z ulic. Umožní to plánovat úpravy křižovatek, silnic, mostů a dalších míst. „Postupně budeme zprůjezdňovat křižovatky, budeme umožňovat odbočení vlevo, vzniknou autobusové zálivy, bezpečné úrovňové přechody a následovat budou další – výsadba zeleně, doplnění mobiliáře a tak podobně,“ dodává primátor Petr Korč.

Celý obchvat města v délce téměř 9 kilometrů se stavěl od jara roku 2018.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související