O smyslu Velikonoc i o nečekaných výzvách v době pandemie

2. duben 2021

„Velký pátek je spojen hlavně s významem oběti. Nakonec i ta oběť je vyjádřením lásky. Velký pátek můžeme pochopit jen na pozadí Ježíšova příběhu,“ míní David Nečil, velkopáteční sváteční host Filipa Černého, jihočeský evangelický senior a českobudějovický farář. Poslechněte si jejich rozhovor o smyslu Velikonoc, o nečekaných výzvách v době pandemie. A třeba i o tom, proč mu je jedno, jestli je Velký pátek státním svátkem.

„Já moc neřeším, jestli je Velký pátek státním svátkem, protože si myslím, že význam tohoto dne je někde jinde,“ vysvětlí hned v úvodu rozhovoru evangelický farář David Nečil a dodává: „Nemyslím si, že nějakým nařízením vlády se zvýší povědomost toho, co Velký pátek znamená. Ti, kteří svátek slaví, to vědí. Ti, kteří ne, pro ně je asi fajn, že mají o den volna navíc.“

V katolickém prostředí se na Velký pátek neslouží mše, je to jediný den v roce, kdy mše nebývají. Jsou evangelické bohoslužby také něčím výjimečné?

„V evangelické církvi není zvykem slavit eucharistii každý týden, ale na Velký pátek právě ano. Já si myslím, že bohoslužby jsou výjimečné spíše tím významem, protože si připomínáme něco, co je úplně klíčové a ústřední v tom, čemu říkáme křesťanství. Že se tady připomíná úplně základní událost, ze které se všechno ostatní do značné míry odvíjí,“ odpovídá David Nečil na další z mnoha otázek, které mu položil Filip Černý, například v čem promlouvá velikonoční poselství v dnešní době jinak nebo aktuálněji?

Celý pořad si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio