O práci vězeňských kaplanů je velký zájem

23. březen 2013
Křesťanský týdeník , Křesťanský týdeník

Může to znít neuvěřitelně, ale lidé za mřížemi mají čím dál častěji zájem o rozhovor s duchovními. Nic na tom nemění ani rozsáhlá amnestie z počátku tohoto roku.

Ve vazební věznici na Pankráci cely zející prázdnotou nenajdete. S obviněnými tu pracuje kaplanka Simona Tesařová. Sama říká, že nejčastěji za ní přicházejí ti, kdo v NĚCO věří.

„Něco hledají. Říká se jim ‘něcisti’, ten pojem určitě znáte,“ usmívá se kaplanka. Spolu s obviněnými se zamýšlí nad mnoha věcmi. I nad náboženstvím. Simona Tesařová se považuje hlavně za průvodce těch, kdo se ocitli za mřížemi.

„Spousta lidí za mnou přijde zkrátka proto, že je ve stresu,“ domnívá se kaplanka. „Důležitou součástí práce s obviněnými je zpěv,“ říká Simona Tesařová.

České věznice opustilo po amnestii Václava Klause na počátku tohoto roku více než 6400 vězňů. Podle hlavní kaplanky Květoslavy Jakubalové je ale zájemců o duchovní službu ve vězení stále dost.

„Zájem o duchovní službu rok od roku stoupá. Loni proběhlo 24 tisíc rozhovorů s duchovními, ať už vězeňskými kaplany, nebo dobrovolníky z řad kněží a farářů, kteří do věznic docházejí. Rok předtím proběhlo 2 a půl tisíce rozhovorů a na aktivitách s duchovními se vystřídalo 32 tisíc obviněných a odsouzených. Loni už to bylo 56 tisíc lidí,“ upřesnila Květoslava Jakubalová.

Na vězeňské duchovní službě a duchovenské péči, která je dobrovolná, se v České republice podílí celkem osm církví.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio