Nový zákon o ovzduší a spalování odpadu a nekvalitního uhlí

21. únor 2002

Spalování listí a uschlé trávy ze zahrádek nebude od června tak jednoduché jako dosud. Začne totiž platit nový zákon o ovzduší, který dává možnost obcím takovou činnost zakázat. Obce také budou moci omezit spalování určitých druhů uhlí v kotlích a kamnech. O tom všem už Aleš Heřmánek.

Zatím tedy můžete bez jakéhokoli omezení spalovat trávu a listí z vaší zahrádky. A záleží jenom na tom, aby kouř nevadil sousedům, kteří třeba vedle suší prádlo. Jiná situace, jak říká Eva Rychlíková z ministerstva pro životní prostředí nastane po 1. červnu, kdy začne platit nový zákon o ovzduší.

Eva Rychlíková: Tam se říká, že v otevřených ohništích lze spalovat jen dřevo, dřevěné uhlí a suché rostlinné materiály. Orgán obce může nařízením obce stanovit podmínky pro spalování rostlinných materiálů, anebo přímo zakázat.

V žádném případě ale zákon takové omezení obcím nenařizuje. Je to na jejich uvážení.

Eva Rychlíková: Pokud bude nutno v obci tento problém řešit, občané si budou stěžovat, obec do toho může vstoupit a zakázat spalování. Jinak ta obec může tento problém upravit i vymezením určitých dnů, kdy to lze povolit nebo naopak vyloučit.

V případě, že obec zakáže spalování úplně, musí ale najít náhradní řešení, jak zlikvidovat odpad ze zahrádek.

Eva Rychlíková: Tedy pokud ta obec dá k dispozici vaky nebo kontejnery na shrabané listí a podobné nečistoty, tak je možné spalování zakázat a likvidovat takto.

Horší znečištění ovzduší ale způsobují především na podzim a v zimě kotle a kamna na uhlí. I tady dostanou obce možnost zakázat spalování některých druhů pevných paliv.

Eva Rychlíková: Které jsou méně kvalitní, to znamená že obsahují velké množství nespalitelných nebo toxických látek, jako je například energetické uhlí, lignit, kaly a proplástky.

Ten, kdo tedy takovými palivy topí, bude muset přejít na jiný druh, který méně znečišťuje ovzduší.

autor: alh
Spustit audio