Nový ročník SozialMarie 2024 byl zahájen

16. listopad 2023

SozialMarie, tedy první cena za sociální inovace v Evropě, bude v roce 2024 udělena již po dvacáté. V tuto chvíli byla zájemcům otevřena možnost podávat přihlášky.

Cena SozialMarie byla poprvé vyhlášena v roce 2004 a udělena v roce 2005. Jde o první cenu za sociální inovace v Evropě. Každý rok je mezinárodními hodnotiteli a odbornou porotou vybráno 15 vynikajících projektů, které jsou následně oceněny.

Kromě finančního uznání nabízí SozialMarie především veřejnou platformu pro sociálně inovativní projekty ve střední a východní Evropě. Oblast, kterou SozialMarie pokrývá, zahrnuje Rakousko, Maďarsko, Českou republiku, Slovensko, Chorvatsko a Slovinsko. 

V České repuliky uspěly v minulých ročnících například projekty organizací Medici na ulici, Loono, Děti úplňku, Jako doma, či projekt Housing First, realizovaný brněnským magistrátem. Přehled všech v minulosti oceněných projektů z České republiky najdete zde.

Inovativní projekty z občanské společnosti, veřejné správy a podniků je možné hlásit až do 16. ledna 2024. Patnáct úspěšně realizovaných inovativních projektů, které řeší aktuální sociální výzvy, získá na slavnostním ceremoniálu 1. května 2024 ceny v celkové hodnotě 54 000 eur. 

Podmínky účasti, kritéria pro sociální inovace a přihlašovací formulář naleznete na webových stránkách SozialMarie.

zdroj: SozialMarie
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.