Nový majitel hodlá vzkřísit plzeňský hotel Continental

28. duben 2015

Hotel s bohatou historií v posledních pěti letech nenabízel ubytování. Nový majitel by to rád změnil. Přivést k životu chce hotel už letos na jaře.

„Historie se datuje zpátky do roku 1895, kdy byl hotel vystavěn měšťanskými pivovary a nesl jméno Menšík," uvádí vznik dnešního Continentalu manažer hotelu Marek Bešta.

Tím ale bohatá minulost hotelu nekončí. Na konci roku 1944 bombardovali Američané plzeňskou Škodovku. Jedna z bomb dopadla i na tehdy nejluxusnější hotel v Plzni Continental. Zabila majitele a skoro celou jeho rodinu. Hotel si také oblíbili nacisté, sídlili tam Američané a prošel i znárodněním nebo restitucemi. Jak připomněl architekt Jan Soukup, od počátku šlo a stále jde o významnou stavbu.

„Protože vytváří vlastně sadový okruh. V sadových okruzích kolem historických měst se vždycky od 19. století stavěly ty nejvýznamnější, nejkrásnější budovy," připomíná architekt Soukup.

Po restitucích vedli hotel opět původní majitelé, ubytování nabízeli do roku 2010, nedávno ale hotel prodali. Nový majitel chce teď znovu nabídnout kompletní služby, tedy restauraci, vinárnu i ubytování.

„Rádi bychom, aby se toto místo stalo místem setkávání Plzeňáků, kteří by si mohli najít trošku času na to, aby poseděli u kávy, dali si čaj o páté, zahráli si šachy, přečetli si noviny. Co se týče té hotelové části, tak probíhají mírné úpravy tak, aby se zachoval ráz toho secesního domu, ale zároveň aby snesl přísná kritéria, která dnešní zákazník a host má," popsal svou vizi Marek Bešta z vedení Continentalu.

První pokoje nabídne hotel turistům a dalším hostům už během letošního jara. Ostatní pokoje postupně opraví, rekonstrukce se dočká i fasáda hotelu.

autoři: sch , lum
Spustit audio