Novoroční přání je především o zdraví. Budeme-li ho mít dostatek, zvládneme i velké těžkosti

2. leden 2020

V první den nového roku 2020 jsme v našem rozhlasovém studiu přivítali vzácného svátečního hosta, kterým je primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek z ODS.

Jste ranní ptáče pane primátore?
Ranní ptáče jsem pouze z donucení. Ale v žádném případě ne, jestliže se lidé dělí na skřivany a sovy. Já jsem rozhodně sova.

Přeji Hradci, aby se mu dobře vedlo, aby prosperoval a aby se nám zdařily všechny naše naplánované akce.
prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor města Hradec Králové

Potkáváme se na startu nového roku 2020. Bylo by ale slušné ohlédnout se za rokem uplynulým. Jaký byl rok 2019?
Rok 2019 byl rozhodně zajímavý, byl naplněný prací a velmi často také překvapeními.

Čtěte také

Na co jste pyšný, co se povedlo a co se naopak nepodařilo?
Povedlo se několik věcí, které Hradec trápily řadu let. Byla to například velmi diskutovaná stavba firmy CTP, známé sklady směrem na Třebichovice. Jsem velmi rád, že se nám podařilo nakonec s firmou i se zastupitelstvem domluvit, že se tato akce posunula dopředu. Hradečáci asi vědí, že to byla černá stavba, že ji doprovázelo spoustu různých nedorozumění a dejme tomu i přestupků. Nicméně jak firma, tak my, jsme využili zcela zákonného postupu a pomohli jsme firmě vrátit se zpátky do hry. Tím, že jsme jí poskytli potřebné pozemky, tak jsme se dokázali dohodnout a stavbu posunout dále k realizaci. Ostatní záležitosti jsou už záležitosti firmy, ale já věřím, že se podaří jejich sklady, jejich provoz dokončit a příjezd do Hradce od Třebichovic bude zase hezký.

Kateřinu Siniakovou, letošní dvojnásobnou vítězku Grand Slamu, přijal primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek

Dominantou Hradce Králové je bezpochyby Bílá věž, ale také takzvaná lízátka. Naši fotbaloví fanoušci stále čekají na to, jak se vyvine situace s novým stadionem. Máte nějaké čerstvé zprávy?
Zprávy nové máme, protože proběhla poměrně dost důležitá schůzka s potenciálními zhotoviteli této stavby. Velmi nás potěšilo, že všichni, kdo se přihlásili, tak se této schůzky zúčastnili. Čili bereme to jako signál, že firmy o dostavbu stadionu mají skutečně zájem. Nyní zpracováváme výsledky tohoto jednání a věříme, že se v březnu podaří vyhlásit novou soutěž.

Čtěte také

Dalším místem, které velmi zajímá občany Hradce Králové, je Velké náměstí. Rádi by vrátili život a ruch na toto krásné historické místo. Daří se to?
My bychom ho tam vrátili rádi také. Nicméně Velké náměstí je velký problém. A to také občané Hradce zcela jistě vědí. Chtěl bych je ale ubezpečit, že to, že se s ním zatím nic neděje, není dáno neschopností lidí, kteří by měli tuto stavbu realizovat, ale je tam celý komplex záležitostí a dejme tomu i příběhů, které v realizaci opravy a rekonstrukce Velkého náměstí brání. Jsou to administrativní záležitosti. Ovšem je nutno říci, že byly vyvolány různými občanskými iniciativami, které realizaci zabránily.

Bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy Alexandr Hrabálek (nestr. za ODS) na archivním snímku z roku 2013.

Rozvoj města se ale určitě chystá.
Rozvoj města se chystá. Když bych začal oním Velkým náměstím, tak i když se nemůžeme skutečně z administrativních důvodů pustit do rekonstrukce celého náměstí, chceme se pustit alespoň do oprav podloubí a schodišť na Velkém náměstí. I když nám tam nějakou dobu ono parkoviště ještě zůstane, tak aby náměstí, především podloubí a místo na procházky, vypadalo opět hezky. Další věc, na které pracujeme a kterou jsem nezmínil, že se nám povedla, je to, že jsme posunuli dále křižovatku Mileta, na kterou občané Hradce také čekají. Jsem velmi rád, že jsme se dohodli s občanskou iniciativou na tom, že stavba může pokračovat. Zůstalo platné územní rozhodnutí a jede se dále.

Alexandr Hrabálek na cestách

Vy jste nejen primátor, ale jste také táta od rodiny. Jak tráví volný čas primátor, jak relaxuje?
Samozřejmě tuto práci není možné zvládnout bez rodinného zázemí. Pro mě osobně by to bylo úplně vyloučené. A proto se vždy rád vracím domů, i když ve všední den velmi pozdě. Ale na druhou stranu se těším na chalupu, kde se scházíme s rodinou. A tam si skutečně odpočinu. Jedna z prvních věcí, kterou jsem si koupil, když jsme chalupu pořídili, byla motorová pila a dřevo na zimu si chystám zásadně sám s tím, že mi rodina pomáhá.

Čtěte také

Takže fyzická práce vám čistí hlavu?
Při tom si člověk skutečně odpočine a snad i fyzicky, protože každý ví, že po fyzickém výkonu, po vyplavení endorfinů, se vám udělá velmi dobře.

Téměř každý z nás má nějaká přání do nového roku. Jaké novoroční přání má primátor města Hradce Králové?
Myslím si, že se vůbec neliší od přání všech ostatních lidí. Vzhledem k tomu, že zastávám tuto funkci, tak si přeji, aby se našemu městu dobře vedlo, aby prosperovalo, aby se nám dařily akce, které jsme si naplánovali. Ale jinak je novoroční přání kromě obligátního štěstí a spokojenosti především o zdraví. Budeme-li mít dostatek zdraví, potom se dokážeme vyrovnat s různými velkými těžkostmi.

Prof. PharmDr. Alexandr Hrabálek, CSc., primátor Hradce Králové, ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pane primátore, my vám moc děkujeme za váš vzácný čas. Že jste si ho udělal pro posluchače Českého rozhlasu Hradec Králové na prahu nového roku 2020. A přejeme vám, ať se vám daří nejen v osobním, ale především v profesním životě.
Já vám mnohokrát děkuji za pozvání. A byl bych rád, kdyby se má přání skutečně uskutečnila. Na shledanou.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.