Novoměstská biatlonistka Eliška Teplá pomýšlí na medaili

Vysočina bude od 19. ledna hostit zimní olympiádu dětí a mládeže, na kterou přijede přes tisíc sportovců. Jednou z disciplín, která se mezi mladými nadějemi i díky loňskému mistrovství světa těší velké oblibě, je biatlon. Oproti dospělým závodníkům mají ti mladší jednu velkou výhodu, na trati nevozí své pušky na zádech.

„Děti je mají po celou dobu závodu na střelnici ve stojanech. Jediné, v čem se to přibližuje dospělému biatlonu, že si je vezmou, nasadí na nosné řemeny na záda a s nimi odjedou střílet. Pak je vrací zpátky. Kvůli bezpečnosti a kvůli tomu, že ty děti jsou malé, tak se nechávají vlastně ve stojanech. Je to vlastně úplně stejné, akorát střílíme na menší vzdálenost,“ přibližuje rozdíly mezi dospělým a mládežnickým biatlonem mladá trenérka novoměstských biatlonistů Michaela Buchtová.

V osmičlenné olympijské výpravě z Vysočiny bude většina reprezentantů z Nového Města. Jedna z olympijských nadějí Eliška Teplá je ráda, že se v dětských kategoriích biatlonová puška na bedrech nevozí: „Určitě ano, protože vézt to na zádech, ono se to nezdá, ale na trati, když už člověk nemůže, se to pěkně projeví.“

Eliška už dobře ví, jak chutná mládežnické olympijské zlato. Před dvěma lety získala dvě první místa v individuálním závodu, letos ale bude na Vysočině startovat ve starší kategorii: „Bedna bude velký úspěch, ale pomýšlíme i na vyšší stupínky,“ usmívá se mladá novoměstská biatlonistka.


Zvětšit mapu
autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.