Novinář Janek Kroupa získal prestižní polskou novinářskou cenu Grand Press

11. prosinec 2014

Janek Kroupa se stal držitelem nejprestižnější polské novinářské ceny Grand Press. Kroupa zabodoval v kategorii investigativní žurnalistiky za reportáž, jak snadno se dají prodat zbraně z Čech nebo z Polska na Ukrajinu.

Ocenění získal spolu s polskými novináři Bertoldem Kittelem a Jaroslawem Jabrzykem z televize TVN za reportáž, při které se jim podařilo nahrát při domlouvání obchodu jednoho z nejvýznamnějších hráčů v mezinárodním nelegálním zbrojařském byznysu.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 703 reportáží a článků, v kategorii investigativní žurnalistika jich bylo několik desítek. Vítěze pak porota vybrala ze sedmi finalistů.

„Janek Kroupa je první Čech, který tak prestižní polské novinářské ocenění získal, a podle všeho je vůbec prvním cizincem, který cenu Grand Press v její osmnáctileté historii dostal,“ doplnil zpravodaj ČRo v Polsko Vít Pohanka.

Čtěte také

Zleva Jaroslaw Jabrzyk a Bertold Kittel

Česko-polský tým investigativních novinářů se zaměřil na obchodníka se zbraněmi Andrzeje I. Ten o sobě sice tvrdí, že obchoduje jenom s legitimními vládami. Ale polští žurnalisté ho podezřívají, že pracuje pro každého, kdo dobře zaplatí.

Aby získali důkazy, že je ochotný zorganizovat dodávku zbraní i pro teroristy, spojili své síly s investigativním novinářem Jankem Kroupou.

Český pohled na kauzu odvysílal Radiožurnál

Kroupa se vydával za představitele mafie z východní Ukrajiny a s Andrzejem I. se sešel v hotelu, kde domluvili podrobnosti dodávky zbraní z Česka na východní Ukrajinu, včetně falešných dokumentů. Podle nich by náklad letěl do úplně jiné země.

Za oceněným materiálem bylo podle Bartolda Kittela mnoho práce a příprav. Jaroslaw Jabrzyk doufá, že odvysíláním jejich reportáže příběh nekončí. Kauzou by se měl zabývat i Evropský parlament.

Pro pořad Supervizjer, který reportáž uvedl, pracuje výkvět polské investigativní žurnalistiky. Věnuje se hlavně tématům korupce, justičních chyb, policejním skandálům a hospodářské kriminalitě.

Od roku 2000, kdy se začal vysílat, získal několik titulů Grand Press, které jsou označované za polské Pulitzerovy ceny.

Kauzu nelegálního prodeje zbraní na východní Ukrajinu z českého pohledu připravil reportér Janek Kroupa a jeho tým také pro vysílání Radiožurnálu.

Janek Kroupa - Grand Press
autoři: ČRo , vpo
Spustit audio