Nového ročníku první hokejové ligy se zúčastní HC Olomouc a Salith Šumperk

12. září 2011

Ve středu začne nový ročník první hokejové ligy. Zapojí se do něj dvě mužstva z Olomouckého kraje. HC Olomouc a Salith Šumperk. V dresu olomouckého klubu bude nastupovat i jeho majitel Jiří Dopita. Právě on má být největším magnetem pro diváky a to nejen v Olomouci.

Pro trenéra olomouckých hokejistů Petra Fialu není přítomnost Jiřího Dopity v mužstvu nic nového. Olympijský vítěz s ním totiž trénoval i v předcházejících letech.

„I ve svém věku, přestože čas se nedá zastavit, trénuje velmi dobře. Kondici má lepší než někteří mladí. On si své uhájí. Taková osobnost když tam je, která je pozitivní ve všem, přístupem, tím, co dokázal, tím, co ještě umí, tak to je jedině ku prospěchu“.

Jiří Dopita je hráčem mužstva, ale také majitelem klubu. Tedy vlastně i nadřízeným trenéra Petra Fialy. Ten se této skutečnosti neobává.

„Zatím se nic takového nestalo. Když bude mužstvo hrát podle očekávání, tak se nic takového nestane. Tuto věc si netroufám hodnotit.“

Sám Jiří Dopita si působení v místě bydliště pochvaluje.

„Po přípravě mám dobrý pocit. Je to takové komfortnější, když člověk jede na stadión jen pár minut a po tréninku je za chvíli doma. To je ten hlavní rozdíl. Zatím se všechno jeví dobře, parta i mužstvo. Mladí kluci se do něj zapojili dobře. Věřím, že budeme hrát dobře. Osobně jsem zatím spokojený.“

Jiří Dopita většinu spoluhráčů zná už z předcházejících sezón. Žádná privilegia pro sebe nevyžaduje.

„Myslím, že kluci nemají a ani nemusí mít ze mě nějaký respekt. V kabině jsem řadový hráč jako všichni ostatní. Každý v mužstvu si může říct svůj názor. Není tam žádná hierarchie, že by mladí museli poslouchat. Zatím to bylo vidět i na ledě, že dokázali rozhodovat zápasy. Budu rád, když to tak vydrží.“

Představitelé olomouckého klubu o cílech pro sezónu hovořili opatrně. Včetně Jiřího Dopity.

„Budeme spokojení, když se dostaneme do play-off. Potom už záleží na umístění, z jakého místa budeme do vyřazovacích bojů nastupovat“. Potom si můžeme klást další cíle“.

Už dvě desítky let působí Jiří Dopita ve vrcholovém hokeji. Motivace mu ale stále nechybí.

„Hodně to ovlivní to, že jsem doma a mám větší chuť do trénování. Když nejsem zraněný a nic mě nebolí, tak to není velký rozdíl vzhledem k dřívějším letům. Samozřejmě, že je to náročnější než ve dvaceti letech, ale zatím mi to celkem jde. Kdyby mě to nebavilo a nechtěl jsem hrát, tak nehraju“.

To by jistě mrzelo i fanoušky olomouckého hokeje. V úvodním kole první hokejové ligy se ve středu od osmnácti hodin střetne HC Olomouc s Kadaní a Šumperk hraje od sedmnácti třiceti v Havlíčkově Brodu s tamním Rebelem.

autor: min
Spustit audio