Nové výběrové řízení na výstavbu fotbalového stadiónu chce město Hradec Králové vypsat v červnu

28. únor 2020 09:53

Vedení hradecké radnice představilo další termíny, související s výstavbou nového fotbalového stadiónu. Správce stavby chce mít do poloviny dubna a samotnou stavební firmu pak na začátku léta. Stavět se má metodou Design and built, která by měla přinést úspory - ale ve výsledku po dlouhých letech hlavně nový důstojný stadión. 

„No je to strašné. To je úplně hrozné, už dlouho nic takového neviděl. Myslím si, že ještě v Brně mají takový hrozný stadion. Moc tomu nerozumím, proč už se to dávno nerekonstruovalo," nad aktuálním stavem malšovického stadiónu se při své středeční návštěvě Hradce Králové pozastavil i premiér Andrej Babiš z Hnutí ANO.

Jen malou útěchou může být to, že zmíněné brněnské Lužánky jsou na tom ještě hůř - tam se hrát nedá vůbec.

Situace bude lepší, je přesvědčeno vedení města

Vedení královéhradecké radnice tvrdí, že všechno směřuje k vypsání další, v pořadí už čtvrté soutěže na zhotovitele k 1. červnu.

Čtěte také

Jaké podmínky město vypíše zatím není úplně jasné, říká administrátor zakázky Lukáš Pruška.
„Diskutuje se o několika kritériích, které přicházejí v úvahu. Co je však jisté, to je cena. A co je velmi pravděpodobné, to jsou zkušenosti realizačního týmu zhotovitele stavby, aby byl schopen to vyprojektovat a následně postavit."

Stavět se bude metodou Design and build - to znamená, že sama stavební firma se postará o případné změny v projektu a sama bude hledat místa, kde ušetří.

Podle primátora Alexandra Hrabálka z ODS ale nehrozí, že by za 605 miliónů korun vznikla téměř holá stavba.
„Stadion musí splňovat určitou normu UEFA. Už z toho samotného faktu vyplývá, že to nemůže být krabice z vlnitého plechu."

Ušetřit se dá třeba na počtu skyboxů, ale s tím, že v případě úspěchů klubu a velkého zájmu o fotbal bude možné stadión o další rozšířit.
„Budeme chtít, aby bylo možné například další skyboxy přistavět podle potřeby. Stejně tak ostatní vybavenost."

Jasné je, že cena 605 miliónů korun bez DPH je nepřekročitelná

A to přesto, že předseda Národní sportovní agentury a zároveň poslanec za Hnutí ANO Milan Hnilička je s vedením města v kontaktu.

Čtěte také

Podle něj by měl stadión spadat do kategorie významných krajských sportovních staveb, na které mají zamířit nemalé dotační prostředky.
„My známe rozpočet, který je dán. A komunikujeme právě v rámci tohoto programu, jaká je představa, kolik by na to měl stát přispět. Bavíme se zhruba o třetinovém nákladu, ale do stropu 150 milionů, jako je tomu například u větších zimních stadionů."

I kdyby nakonec město nakonec skutečně dosáhlo na peníze z programu, který agentura vypíše ještě letos, nechystá se projekt rozšiřovat. Státní dotace by znamenaly v uvozovkách "jen" to, že v městském rozpočtu zbyde víc peněz na další akce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související