Nové říční koryto, opalovací mola a pontony. Na nábřeží v Budějovicích má vzniknout Sluneční ostrov

16. červen 2021 07:31

Zcela nová relaxační zóna má podle záměru radnice proměnit Jiráskovo nábřeží v Českých Budějovicích. Pod názvem Sluneční ostrov se na pravém břehu řeky Vltavy za Dlouhým mostem chystá výstavba opalovacích mol, lodních pontonů a dalšího říčního koryta. Záměr, který je součástí strategické studie Město a voda, teď radnice posouvá do další projekční fáze.

„Myslíme si, že by to mělo být místo pro rekreaci, a to hlavně pro lidi, kteří v Budějovicích bydlí. Trávení času ve městě pro místní pro nás bylo už ve studii velice důležité, a proto jsme se snažili najít opravdu rekreační zónu,“ říká architekt a spoluautor projektu Petr Hornát.

Sluneční ostrov má vzniknout na Jiráskově nábřeží pod sportovním areálem SKP. „Měla by vzniknout nová vodní plocha, kde by se lidé mohli koupat, protože Vltava je dneska velmi atraktivní pro koupání a ta čistota vody si o to říká. Chceme zvětšit vodní plochu, chceme, aby byla blíž lidem a aby je to tady bavilo,“ dodává architekt.

Čtěte také

Do budoucna by podle Petra Hornáta mohl v lokalitě vzniknout i nový most, který by vyřešil otázku dlouhodobě chybějícího dalšího propojení sídliště Vltava a Pražského předměstí. „Tady je asi největší absence mostu v Českých Budějovicích. Úsek od Dlouhého mostu po lávku na Vltavě a Strakonickou je nejdelší, kde nemůžete řeku přejít. Propojení tu zřetelně chybí. Zatěžuje to cyklostezky na břehu a také si myslíme, že je správné zkrátit lidem cestu z místa, kde bydlí, do centra,“ dodává.

Pokud vše dobře půjde, radnice chce mít ještě letos hotové podklady k projektové dokumentaci. Podle náměstka primátora Juraje Thomy si vedení města od záměru slibuje vznik nové vysoce atraktivní lokality. „Věříme, že atraktivnost toho místa bude taková, že se ho lidé naučí cíleně vyhledávat a budou se tam potkávat,“ uvádí.

Náklady projektu lze zatím jen těžko odhadovat. Spolu se Slunečním ostrovem se v řádu nejbližších týdnů začne připravovat také nová náplavka na řece Malši zhruba mezi kulturním domem Slavie a Biskupskou ulicí. Oba projekty by vedení města rádo financovalo za pomoci dotačních titulů.

Spustit audio

Související