Nové fotovoltaické elektrárny instalovali na sportovních zařízeních v Benešově i Vlašimi

13. únor 2024 14:00

Střechy zimních stadionů, plaveckých stadionů ale třeba i městských úřadů. Tam všude začínají obce a města významně využívat fotovoltaické elektrárny. Z údajů Solární asociace vyplývá, že počet panelů se za poslední dva roky zvýšil asi o 150 %. Do budoucna na úspory, které tahle technologie umožňuje, spoléhají třeba v Benešově a Vlašimi, kde natáčela reportérka Věra Hájková.

Tomáš Holub, ředitel Městských sportovních zařízení města Benešov, ukazuje na střeše plaveckého stadionu nově umístěné fotovoltaické panely. Energii by z nich mohli čerpat už brzy. „Čekáme teď na povolení nebo respektive licenci od energetického úřadu. Dle mých informací by to mohlo být do dvou měsíců,“ říká Holub.

Na budově nedalekého zimního stadionu je solárních panelů umístěno ještě více, pokrytá je jimi celá střecha. „Věřím, že se budeme pohybovat okolo částky dvou milionů ročně,“ přibližuje ředitel předpokládanou úsporu elektrické energie.

Fotovoltaické elektrárny na střechách budov

Fotovoltaické elektrárny vyšly město na 18,3 milionů korun, 50 % nákladů uhradí dotace z Ministerstva životního prostředí.

Stejnou cestou jako Benešov se vydala i Vlašim. Tam jsou už elektrárny na koupališti a stadionu v provozu. „Na zimním stadionu máme přes 230 panelů a na koupališti máme necelých 170 panelů. Dohromady je to výkon asi 200 kW,“ říká Luděk Janko, ředitel Městských sportovních zařízení Vlašim.

Dotaci zde očekávají stejně jako v Benešově kolem 50 %. Státní fond životního prostředí má aktuálně připraveno na rozdělení obcím a městům na solární elektrárny dvě miliardy.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio