Nová kampaň připomíná mladým řidičům rizika alkoholu a drog za volantem

9. říjen 2020 12:00

Televizní a rozhlasové spoty se zaměřují na nejmladsší řidiče do 25 let a prevenci řízení pod vlivem alkoholu a drog. Ten totiž v dané skupině stojí za každou pátou obětí tragických nehod.

Besip chce oslovit mladé lidi hlavně přes sociální sítě. Nasadí také televizní a rozhlasové spoty. V jednom z nich je po nehodě nasimulovaný rozhovor s operátorkou tísňové linky:

Loni při nehodách zaviněných řidiči do 25 let zemřelo 84 lidí. A každá pátá oběť připadá na nehody, kdy byl řidič opilý nebo pod vlivem drog, vyplývá z policejních statistik. Podle šéfa Besipu Tomáše Neřolda zemřelo nejvíc lidí při takzvaných disko nehodách, které se stávají v noci o víkendech.

"Ty nehody se u řidičů do 25 let odehrávají ze čtyřiceti procent právě v noci. Narozdíl od skupiny starších řidičů, kde už to jde spíš ke dvaceti procentům a méně. Zkrátka ta noc je v tomto riziková," podotýká Neřold.

Drogy za volantem: Nejčastěji marihuana a extáze

Výroční zpráva Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti ukazuje, že nejčastěji užívanou drogou na území České republiky jsou hned po alkoholu konopné látky. Pokračuje národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová: "Potom následuje extáze, halucinogenny, pervitin, kokain."

Besip chce novou kampaní docílit toho, aby mladí lidé začali vnímat alkohol a drogy za volantem jako vážný problém. A aby si uvědomili riziko, že případná cesta s řidičem pod vlivem může skončit tragicky.

Čtěte také

Raději taxi

"Normální zkrátka je, že si nesednu za volant pod vlivem, a pokud to někdo dělá, tak ti ostatní by mu měli ty klíčky třeba sebrat, nebo prostě říct, teď tam nesedej, my to vyřešíme jinak, zavoláme si taxi," říká šéf Besipu Tomáš Neřold

Alkohol a drogy ovlivňují řadu psychomotorických funkcí, prodlužují reakční dobu. Některým řidičům zvyšují sebevědomí, což může vést k přecenění svých schopností. Problém řízení pod vlivem alkoholu vnímá i policie, která se snaží během víkendu víc zaměřovat na oblíbená místa, kde mladí lidé popíjejí.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio