Nošovická automobilka opět porušila zákon při stavbě

15. červenec 2008

Automobilka Hyundai začala v Nošovicích stavět načerno výrobní halu. Jde už o šestý prohřešek proti podmínkám stavebního povolení. V tomto případě jde ale o první stavbu, která byla zahájena bez platného povolení.

Kladné rozhodnutí vydal úřad už v dubnu. Hala na zpracování ocelových svitků přesto vznikala nelegálně. "Stavební povolení sice bylo vydáno, ale dosud nenabylo právní moci. Byly vybudovány základové patky a začaly se stavět základy," upřesňuje Václav Kocich ze Stavebního úřadu v Dobré s tím, že minulý týden si investor, automobilka Hyundai, podal žádost o dodatečné povolení, kterou úřad nyní projednává.

Automobilka se brání tvrzením, že investorem stavby je subdodavatel firmy, společnost Hysco. Hyundai je pak uveden jako stavebník proto, že mu patří příslušné pozemky, a chtěl se proto vyhnout přípravě komplikovaných smluv.

Tiskový mluvčí společnosti Hyundai Petr Vaněk připouští, že svou roli v těchto případech hraje i boj o čas. "Znovu říkám, je to věc firmy Hysco. Neznám okolnosti, proč podali žádost pozdě nebo stavbu zahájili dříve, ale obecným společným jmenovatelem je pochopitelně snaha zahájit výrobu co nejdříve," říká Petr Vaněk.

Spuštění zkušební výroby je naplánováno na září. K ostrému startu by mohlo dojít v prvním čtvrtletí příštího roku. Za nepovolenou stavbu hrozí automobilce až milionová pokuta.

Spustit audio

Více z pořadu