MgA. Markéta Tomková Janáčková

hudební režisér

V Českém rozhlase působí jako hudební režisérka od roku 2009, režíruje přímé přenosy a záznamy koncertů a studiové nahrávky pro vysílání Českého rozhlasu, vybrané koncerty jsou vysílány také v zahraničí v rámci mezinárodního rozhlasového vysílání EBU. Má na starost spolupráci a komunikaci s externími hudebními režiséry a obsazování jednotlivých nahrávacích projektů.

Jako hudební režisérka spolupracuje také s Českou filharmonií (benefiční a adventní koncerty, ABO koncerty, edukativní projekty), PKF, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Českou televizí a s mnohými dirigenty (J.Hrůša, M.T.Tilson, S.Rattle), komorními soubory (Collegium Marianum, Tiburtina Ensemble) a sólisty (S.Trpcevski, M.Kožená, J.Bartoš).

Absolvovala obor klavír na AMU, účastnila se mistrovských kurzů v Paříži a Praze. Je držitelkou ceny Naděždy Sažinové – Pochlebinové. Koncertní činnosti se věnuje stále, vystupovala na koncertních pódiích v Čechách (Pražské jaro, Janáčkův Máj aj.) i v zahraničí - Španělsko, Francie (Mezinárodní veletrh MIDEM v Cannes), Švédsko, Belgie, Kanada, Kypr, Ukrajina, Čína aj. Jako klavíristka spolupracovala s PKO, Moravskou filharmonií Olomouc, Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín, nahrávala pro Český rozhlas (díla Z.Lukáše, J.Gemrota, V.Jírovce, I.Bláhy aj.) a pro ČT. Svými nahrávkami také přispěla do dlouhodobého projektu ČRo “Scarlattiho sonáty” (www.scarlatti.cz). Od roku 1999 se věnuje uvádění děl terezínských autorů (Terezín, Kodaň, Mnichov, Düsseldorf, Štrasburk).

V roce 2001 založila komorní soubor Janáčkovo trio, se kterým kromě mnoha koncertů realizovala CD s díly W.A.Mozarta, J.Suka, A.Dvořáka, A.Schnittkeho, J.Gemrota a E.McKinleyho. S triem realizovala pro ČRo nahrávku kompletních klavírních trií J. B. Foerstera (vyšlo u Supraphonu).

Volný čas tráví s rodinou a dvěma psíky, ráda cestuje jak pěšky, tak i na kole, s novým řidičským průkazem plánuje i cestování na motorce, cvičí na klavír, kdy jen to jde a ráda čte po večerech, když zbyde po celém dnu čas.