‚Babiš by si hrál na chudáčka a opozice se zdá impotentní.‘ Proč ČSSD neodejde z vlády?

Nejen premiér Andrej Babiš (ANO). V hledáčku některých demonstrantů na pražské Letné se v neděli ocitla také ČSSD. Sociálním demokratům lidé během protestů vytýkali, že z vlády i přes skandály kolem šéfa kabinetu dosud neodešli. Ve středu přitom sněmovnu čeká hlasování o vyslovení nedůvěry současnému kabinetu. Server iROZHLAS.cz se proto zeptal všech poslanců ČSSD i některých dalších funkcionářů strany, jak se k celé věci po masivním protestu staví. Tady jsou jejich odpovědi.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Demonstrace jsou legitimní vyjádření občanů, co si myslí. Radost z toho nemám.“ Tak zněla třeba odpověď poslance Václava Votavy na dotaz, jak on osobně vnímá protivládní protesty a zda na něj ta zatím poslední, dosud nejmasivnější demonstrace měla nějaký dopad.

Votava je přesvědčený, že vládnutí s Andrejem Babišem sociální demokraty poškozuje. Když tak minulý pátek předsednictvo ČSSD hlasovalo o dalším setrvání ve vládě, zvedl ruku proti. A nebyl sám, pro odchod hlasovala podle Votavy celkem desítka straníků. „Udělal jsem to z vlastního přesvědčení, nebyl jsem pro tu vládu od začátku,“ doplnil.

Na středečním klíčovém hlasování ovšem Votava nebude. Má podle svých slov pracovní povinnosti jinde, z jednání sněmovny je tak omluven. Votava přitom není jediný, kdo je s aktuálním stavem nespokojený. Uvnitř ČSSD se kritika ozývá nejen od některých zákonodárců, ale i z krajských buněk.

Vyplývá to alespoň z ankety serveru iROZHLAS.cz, který oslovil 33 straníků. Ptal se jich konkrétně na to, jaký na ně osobně měla nedělní demonstrace na Letné vliv a zda by měla ČSSD nadále za stávající situace setrvat ve vládě. Z oslovených poslanců, ministrů, hejtmanů či šéfů krajských buněk reagovala na zaslané dotazy více než polovina. Jejich odpovědi si můžete přečíst v následujícím přehledu.

1. Má na vás nedělní demonstrace vliv?
2. Má ČSSD setrvat dál ve vládě?

Z poslanců ČSSD reagoval také třeba Jaroslav Foldyna. Ten současný kabinet podržel. „Definitivně jsem se rozhodl podpořit tuto vládu. Hlavním přínosem je, že bude vládnout vláda, jejíž legitimita pochází z rozhodnutí občanů ve svobodných volbách,“ napsal v SMS zprávě na dotaz, jestli s ním nedělní akce nějak pohnula.

Vládu v čele s Andrejem Babišem podpořili i zákonodárci Roman Sklenák a Ondřej Veselý. Pesimistický výhled naopak zaslal bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, nakonec ale i on dal kabinetu zelenou.

„Moc možností, jak sestavit vládu, není. Volby by asi jiné řešení nepřinesly nebo by skončily patovou situací. ČSSD by měla dělat vše pro to, aby se vše řádně vyšetřilo a zákony tu platily stejně pro všechny,“ uvedl Zaorálek.

Demonstrace nebere podle svých slov na lehkou váhu ani předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka. „Nedělní demonstraci beru jako silný signál části české společnosti, že není spokojená s tím, jak premiér Babiš poskládal svůj kabinet,“ uvedl.

Ohledně setrvání ve vládě ale odkazuje na páteční jednání předsednictva, které odhlasovalo ve spolupráci pokračovat. „Vstup do vlády navíc před rokem demokraticky potvrdila většina členů ČSSD. Vnitřní rozhodovací mechanismy nejsou trhací kalendář,“ doplnil.

Kritika krajů

Nejhlasitější kritika se ozývá z některých krajů. Například šéf ústecké organizace ČSSD Miroslav Andrt říká, že nedělní protest ho jen utvrdil v tom, že by sociální demokraté měli z kabinetu odejít.

„My jsme za Ústecký kraj v pátek i navrhovali usnesení, kterým jsme vybízeli předsednictvo, aby ukončilo koaliční spolupráci na vládní úrovni. Výsledek znáte. Pro nás se tak nic nezměnilo. Jenom nám to potvrdilo, že bychom měli zavčasu vyskočit, než se ta krize bude prohlubovat dál,“ řekl.

Demonstrace na Letné

Nedělní protest byl největší od listopadu 1989. Podle organizátorů ze spolku Milion chvilek se na pražské Letenské pláni sešlo více než 250 000 lidí. Zakladatel spolku Mikuláš Minář na závěr akce oznámil další velkou demonstraci, kterou chce uspořádat 16. listopadu. V případě mimořádných událostí ale podle něj mohou být protesty i dříve. Do listopadu mají sympatizanti demonstrací každodenní prací pokračovat v tom, co setkání nastartovala.

Podobně mluví také bývalý ministr vnitra a současný předseda plzeňské buňky Milan Chovanec: „Jsem přesvědčen, že ta vláda sociální demokracii zlikviduje.“

Smířlivější tón má pražský šéf Pavel Pavlík. Ten upozorňuje na to, že by vláda měla skončit z konkrétního důvodu, jakým může být třeba zvolení kontroverzního kandidáta SPD Michala Semína do Rady České tiskové kanceláře. Nelíbí se mu ani to, že demonstranti nepřišli s konkrétním řešením celé situace.

„Je to názor významné skupiny občanů, nevidím ale, že by přišli s konstruktivním řešením. Padne vláda, Andrej Babiš si bude hrát na chudáčka, pořád ale bude mít poslance, pořád bude mít ministry, a co. Opozice se zdá být naprosto impotentní, nejsou schopní nic vymyslet,“ vysvětlil svůj postoj.

Hejtman na demonstraci

Proti setrvání ve vládě je také plzeňský hejtman Josef Bernard. Ten se dokonce demonstrací i sám aktivně účastní. „Netajím se tím, že se jich osobně účastním, protože občané mají právo se vyjadřovat k tomu, co se jim nelíbí na práci politiků. Osobně jsem byl proti vstupu ČSSD do vlády, ale byl jsem přehlasován stranickým referendem,“ popsal.

Jiný názor zastává královéhradecký hejtman Jiří Štěpán. Podle něj by s odchodem ČSSD z vlády Babišův vliv, a stejně tak vliv SPD a prezidenta Miloše Zemana posílil. „Došlo by k ukončení proevropského směrování vlády, kterého je sociální demokracie garantem, jinak bychom šli zcela na východ,“ reagoval na dotazy.

Jednání sněmovny, na kterém se bude řešit vyslovení nedůvěry vládě, je svoláno na středu. Kabinet ho ale zřejmě přečká. Proti se v pátek po jednání předsednictva postavili právě sociální demokraté. Pro vyslovení nedůvěry vládě je potřeba většina 101 hlasů. Opoziční ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, kteří hlasování vyvolali, mají spolu s SPD dohromady jen 87 hlasů.

Kristýna Guryčová a Michaela Prucková