O pořadu O Roma vakeren

Vysílání o Romech pro Romy, ale nejen pro ně… i pro širokou veřejnost

Zpravodajsko-publicistický magazín O Roma vakeren čili Romové hovoří přináší informace o životě Romů žijících v Česku i v zahraničí. Je to jediné rozhlasové vysílání pro romskou menšinu. Mapujeme celospolečenské dění týkající se soužití romské a většinové populace. Naši redaktoři získávají vždy aktuální informace o nejdůležitějších otázkách, které mají přímý dopad na romskou komunitu.

V magazínu je kladen velký důraz na vytváření pozitivního obrazu Romů, například prostřednictvím představování úspěšných Romů, kteří se dokázali prosadit v politickém, uměleckém, sportovním nebo společenském životě. Ve vysílání dostávají prostor neziskové organizace a jejich úspěšné projekty, které přispívají k pozitivnímu obrazu romské menšiny ve společnosti.

Posluchače seznamujeme s romskou historií a literaturou. Hrajeme romskou hudbu z domova i ze zahraničí. Besedujeme s odborníky na romskou problematiku. Ve vysílání převažuje český jazyk, aby pořad mohli poslouchat i neromští posluchači.

Připravují: Náš tým tvoří zkušení redaktoři, moderátoři a regionální redaktoři. Rádi bychom mezi námi přivítali i nové externí spolupracovníky, kteří mají zájem stát se součástí O Roma vakeren.

Redaktorka Iveta Demeterová s romskými dětmi z chrudimského projektu Šance pro tebe

O Roma vakeren pro vás připravují: Iveta Demeterová, Iveta Durdoňová, Jaroslav Sezemský, Tomáš Bystrý, Jana Šustová, Jan Josef Rosenberg, Rena Horvátová, Dušan Vágai, Jan Berousek a regionální redaktoři.

Kromě sobotního večera na Radiožurnálu vysíláme také v úterý a ve čtvrtek od 19.45 do 20.00 hodin na regionálních stanicích Českého rozhlasu.

Historie pořadu:
O Roma vakeren připravuje romská redakce, která vznikla 1. listopadu 1992. U zrodu vysílání stála Jarmila Balážová, která redakci vedla do půli roku 1998. Spolu s ní v redakci působil Emil Baláž a později Vojtěch Lavička. Od konce roku 1998 do roku 2009 vedla romské vysílání Anna Poláková a místo produkční v roce 1998 obsadila Iveta Durdoňová. V září 2010 nastoupila do ČRo Iveta Demeterová a převzala vedení romské redakce.

Romská redakce nejdříve vysílala na regionálních stanicích ČRo. Od roku 1994 se pořad O Roma vakeren vysílal i na Radiožurnálu jednou týdně 25 minut. Od roku 2002 se tento pořad prodloužil na celou hodinu a vysílá se živě od 20.05 do 21.00 hodin. Od ledna 2011 se změnil den vysílání z pátku na sobotu.

Záznamy tohoto pořadu si můžete poslechnout na internetových stránkách romove.cz.

Tento pořad se již nevysílá

Další pořady

  • O Roma vakeren

    Vysílání o Romech pro Romy, ale nejen pro ně… i pro širokou veřejnost.

  • Hlavní zprávy - rozhovory

    Komentáře, analýzy, rozhovory. Publicistický souhrn nejdůležitějších kauz dne.

  • Rok ve válce

    Unikátní svědectví o konfliktu na Ukrajině. Čtyřdílné vyprávění, na jehož počátku byly telefonické rozhovory Jana Pokorného a Martina Dorazína.

  • Host Radiožurnálu

    Pravidelné dopolední a večerní rozhovory s hosty, které nikde jinde neuslyšíte. Své dotazy pokládejte přes formulář níže.