Jan Šrajer

mistr zvuku

Rok narození: 1971

V ČRo Leonardo pracuji jako zvukový technik. Se svými dvěma kolegy se střídáme ve vysílání našeho programu a přípravě magazínů a jiných pořadů do vysílání. Pořizuji záznamy přednášek a diskuzí, většinou pro magazín Víkendová univerzita.

Po průmyslovce elektrotechnické jsem nastoupil k Českým drahám. Vlaky jsem měl rád odmalička, hodně kluků to tak mělo, ale jen málokdo se nechal "naverbovat" k modré armádě, jak se tehdy říkalo. A já to taky vydržel jen dva roky.

Potom jsem se dostal do Českého rozhlasu přes inzerát na místo zvukového technika. Myslel jsem - je to na pár let. Ale začátkem 90. let (sic!) mi moje kolegyně předpověděla: "Když tu zůstaneš 10 let, už neodejdeš!" Usmíval jsem se tomu a už je to tady.

Nejdříve jsem pracoval v publicistice. Většinou jsem natáčel s režisérem pořady pro tehdejší stanice Praha a Vltava a nebo vysílal zprávy pro Radiožurnál.

V roce 2000 jsem se začal poohlížet po jiné práci. Zaslechl jsem stesky, že ve studiu S1 (největší studio v rozhlasu sloužící pro natáčení převážně klasické hudby) hledají zvukové techniky. To byla pro mě příležitost. Vážnou hudbu jsem měl vždycky rád a amatérsky ji také provozuji na trubku.

Další změna v roce 2005, kdy jsem nastoupil do vznikající stanice Leonardo, byla zdánlivě nelogická. Od hudby k vědě. Navázal jsem trochu na rodinnou tradici „hovorů o vědě“. Moji rodieče sice nemají akademické vzdělání, ale otec je amatérský astronom a vždy se populární vědou zabýval. Já se teď při přípravě pořadů také leccos dozvím a přiučím. Navíc si stále zvyšuji odbornost zvukařskou. Používáme k práci několik zvukových programů s různými pluginy a při natáčení přednášek stále zkoušíme nové postupy snímání zvuku.