Nezaměstnanost v prosinci překročila pět procent. Skončily sezonní práce

9. leden 2017

Lidí bez práce v prosinci přibylo. Nezaměstnanost v Česku stoupla z listopadových 4,9 procenta na 5,2 procenta. I tak jde ale podle Úřadu práce o nejlepší výsledek od roku 2008. Čísla stoupla hlavně kvůli končícím sezonním pracím. Do evidence se přihlásili taky lidé, kterým na konci roku skončily pracovní smlouvy a dohody. Podle Úřadu práce ČR jde o běžný vývoj nezaměstnanosti ke konci roku. Také analytici podobný vývoj očekávali.

"S příchodem zimy postupně končí sezonní práce a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž k 31. 12. 2016 skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost," uvedla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost během celého loňského roku podle ní kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy. V meziročním srovnání ale setrvale klesala, a naopak rostl počet volných pracovních míst. "Situace na trhu práce se tedy díky rostoucí ekonomice dostala na hodnoty před hospodářskou krizí," dodala.

Počet volných pracovních míst ve srovnání s listopadem klesl o 2804 na 132 496. Přesto je to ale nejvyšší prosincová hodnota od roku 2007. Meziročně se počet volných pracovních míst zvýšil o 29 951.

Nejvíce lidí bez práce je v Karviné a Mostě

Nejmíň nezaměstnaných mají okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ - necelá dvě procenta. Naopak nejvíc lidí hledá zaměstnání v Karviné a Mostě, kde je bez úvazku každý desátý.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,9 uchazeče. Největší nápor je na Karvinsku, kde je na jedno místo 15,9 uchazeče.

Zaměstnavatelé hledali v prosinci hlavně řidiče kamionů, stavební dělníky nebo kuchaře. Naplno se rozjela zimní sezona v horských střediscích, kde byl zájem o trenéry a instruktory lyžování nebo pracovníky v hotelích.

autor: | zdroj: ČTK
Spustit audio